Bajden: SAD sankcionišu više od 500 entiteta u Rusiji i drugdje

"Akcija će biti usmjerena na ruske vojno-industrijske komplekse i fabrike u trećim zemljama koje Rusiji olakšavaju pristup robi koju želi"

2420 pregleda 8 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da SAD uvode sankcije protiv dodatnih 500 entiteta u Rusiji i drugdje zbog rata u Ukrajini i smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru, saopštila je Bijela kuća.

Zamjenik američkog ministra finansija Voli Adejemo je ranije danas izjavio za Rojters da će sankcije biti uvedene u saradnji s drugim državama.

"Akcija će biti usmjerena na ruske vojno-industrijske komplekse i fabrike u trećim zemljama koje Rusiji olakšavaju pristup robi koju želi", rekao je on.

Navedeni paket je najnoviji u nizu sankcija protiv Moskve koje su SAD i njihovi saveznici uvele zbog ruske invazije na Ukrajinu, počete 24. februara 2022. godine.

Evropska unija je prije dva dana uvela 13. paket sankcija Rusiji protiv gotovo 200 entiteta i pojedinaca optuženih da pomažu Moskvi da nabavlja oružje i djelove za vojnu industriju ili jer su umiješani u nasilno preseljenje ukrajinske djece u Rusiju ili na teritoriju Ukrajine pod ruskom kontrolom.

Bonus video: