Ruske finansije i odbrana meta stotina novih sankcija

Bajden je rekao da je cilj akcije da osigura da Putin “plati još veću cijenu za agresiju u inostranstvu i represiju kod kuće”. Mjere su uvele i EU, Britanija i Kanada

17161 pregleda 10 komentar(a)
Džo Bajden, Foto: Rojters
Džo Bajden, Foto: Rojters

Sjedinjene Države su juče uvele opsežne sankcije Rusiji povodom dvije godine od početka invazije na Ukrajinu i u odmazdi za smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Predsjednik Džo Bajden je rekao da je cilj mjera, uperenih protiv više od 500 osoba i preduzeća, da osiguraju da ruski lider Vladimir Putin “plati još veću cijenu za agresiju u inostranstvu i represiju kod kuće”.

Meta sankcija je ruski platni sistem “Mir”, finansijske institucije i njena vojno-industrijska baza, zaobilaženje sankcija, buduća proizvodnja energije i druge oblasti, prenio je Rojters. Kazne su uvedene i zatvorskim zvaničnicima za koje SAD kažu da su povezani sa smrću Navaljnog.

Nova runda američkih sankcija je napad na ključne interese Rusije, ali Moskva će nastaviti da ih štiti, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov, a prenijela agencija RIA.

“Nove nelegitimne restrikcije su još jedan drski i cinični pokušaj miješanja u unutrašnje stvari Ruske Federacije”, rekao je Antonov.

Bajdenova administracija nastoji da i dalje podržava Ukrajinu koja je suočena s akutnim nestašicama municije, a odobravanje dodatne vojne pomoći SAD mjesecima se odugovlači u Kongresu.

Evropska unija, Velika Britanija i Kanada takođe su juče preduzele akcije protiv Rusije.

Savjet Evropske unije je usvojio 13. paket restriktivnih mjera protiv Rusije, a na listi sankcionisanih subjekata je i firma “Koneks” iz Beograda zbog zaobilaženja trgovinskih ograničenja, prenijela je Beta.

Nove sankcije su uvedene za 106 pojedinaca i 88 subjekata odgovornih za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suverenitet i nezavisnosti Ukrajine.

EU
foto: Reuters

„Danas dodatno pooštravamo restriktivne mjere protiv ruskog vojnog i odbrambenog sektora“, rekao je šef diplomatie EU Žozep Borel.

„Ostajemo ujedinjeni u našoj odlučnosti da razbijemo rusku ratnu mašineriju i pomognemo Ukrajini da dobije svoju legitimnu bitku za samoodbranu“.

Ruska ekonomija od 2,2 biliona dolara se ispostavila kao otpornija na dvije godine sankcija bez presedana nego što su očekivali i Moskva i Zapad.

Američko Ministarstvo finansija uvelo je juče kazne za gotovo 300 pojedinaca i preduzeća, Stejt department za više od 250 pojedinaca i kompanija, a Ministarstvo trgovine je dodalo više od 90 kompanija na listu entiteta.

Brajan O’Tul, bivi zvaničnik ministarstva finansija, rekao je da ova akcija, iako obuhvata mnogo imena, nema veliki uticaj.

“One neće imati veliki uticaj”, rekao je O’Tul, jer su većina entiteta ruske, a ne strane firme, i lako ih je zamijeniti dok Moskva pokušava da izbjegne sankcije, piše Rojters.

Međutim, Piter Harel, bivši zvaničnik Savjeta za nacionalnu bezbjednost, rekao je da su potezi protiv mreža za izbjegavanje sankcija u trećim zemljama poslali jasnu poruku da su SAD spremne da preduzmu mjere protiv zaobilaženja.

“Ovo vidim kao neku vrstu vrijednog, ali postepenog koraka koji je u okviru strategije koju sprovode u posljednje dvije godine”, rekao je o paketu sankcija.

Ruska ekonomija od 2,2 biliona dolara se ispostavila kao otpornija na dvije godine sankcija bez presedana nego što su očekivali i Moskva i Zapad

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC), ministarstva finansija SAD, sankcionisala je i dvije osobe i četiri firme iz Srbije, prenio je Glas Amerike.

Ministarstvo finansija je uvelo sankcije državnom Nacionalnom sistemu platnih kartica, operateru sistema “Mir”. Platne kartice “Mir” postale su važnije nakon što su američki konkurenti obustavili operacije u Rusiji kada je počela invazija na Ukrajinu, a njihove kartice koje su izdate u toj zemlji prestale da funkcionišu u inostranstvu.

“Vlada Rusije je proširenjem upotrebe sistema “Mir” omogućila Rusiji da stvori finansijsku infrastrukturu koja joj pomaže da izbjegava sankcije i ponovo uspostavi veze sa međunarodnim finansijskim sistemom”, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

Na meti sankcija je i više od 12 ruskih banaka, investicionih firmi, fondova rizičnog kapitala i finansijskih tehnoloških kompanija, uključujući SPB banku, koja je u vlasništvu Berze Sankt Peterburga (SPB), druge po veličini berze u Rusiji koja je specijalizovana za trgovinu stranim akcijama.

Sankcijama SAD pogođena je buduća proizvodnja i izvoz energije Rusije, što je dodatni udar na projekat Arctic LNG 2 u Sibiru. Vašington je u novembru uveo sankcije glavnom subjektu koji je uključen u razvoj, poslovanje i vlasništvo nad tim ogromnim projektom, podsjeća Rojters.

Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu juče na obilježavanju Dana branilaca otadžbine
Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu juče na obilježavanju Dana branilaca otadžbinefoto: Reuters

Stejt department je juče uveo kaznene mjere i ruskoj brodogradnji “Zvezda”, koja je, kako je navedeno, uključena u izgradnju do 15 visokospecijalizovanih LNG tankera namijenjenih podršci izvozu Arctic LNG 2.

Marija Snjegovaja iz Centra za strateške i međunarodne studije, rekla je da to što su sankcije uperene prvenstveno protiv ruske vojne industrije a ne na značajno smanjenje prihoda Rusije od energenata neće biti dovoljno za zaustavljanje rata, prenio je AP.

“Na ovaj ili onaj način, na kraju će morati da se pozabave ruskim prihodima od nafte i moraju da razmotre naftni embargo”, rekla je Snjegovaja. “Ograničenje cijene nafte je praktično prestalo da funkcioniše”.

SAD su takođe uvele sankcije entitetima sa sjedištem u Kini, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kazahstanu i Lihtenštajnu zbog izbjegavanja zapadnih sankcija Rusiji i popunjavanja praznina, uključujući slanje predmeta na koje se Moskva oslanja za svoje sisteme naoružanja. Ovim potezom je pogođena i mreža preko koje Rusija, u saradnji s Iranom, nabavlja i proizvodi bespilotne letjelice.

Bajdenova administracija je takođe uvela nove trgovinske restrikcije za 93 entiteta iz Rusije, Kine, Turske, UAE, Kirgistana, Indije i Južne Koreje zbog podrške ruskom ratu u Ukrajini.

To što su sankcije uperene prvenstveno protiv ruske vojne industrije a ne na značajno smanjenje prihoda Rusije od energenata, neće biti dovoljno za zaustavljanje rata

Stejt department je juče takođe kaznio tri zvaničnika ruske Federalne kazneno-popravna službe koje je optužio za povezanost sa smrću Navaljnog, uključujući zamjenika direktora koji je navodno naložio osoblju zatvora da strože postupa sa Navaljnim.

Kažnjeni i zvaničnici povezani sa smrću Navaljnog
Kažnjeni i zvaničnici povezani sa smrću Navaljnogfoto: Beta/AP

Navaljni je iznenada umro prošle sedmice u kaznenoj koloniji blizu Arktičkog kruga, gdje je služio tridesetogodišnju kaznu, saopštila je zatvorska služba.

Bajden, koji je direktno optužio Putina za smrt Navaljnog, sastao se u četvrtak u Kaliforniji sa udovicom i ćerkom opozicionog lidera, kojeg je opisao kao „nevjerovatno hrabrog čovjeka“.

Meta američke akcije su i ljudi koji su uključeni u ono što je Stejt department nazvao prisilnim premještajem ili deportacijom ukrajinske djece u kampove koji promovišu indoktrinaciju u Rusiji, Bjelorusiji i na Krimu.

Rojters navodi da je ekonomija Rusije ostvarila bolje rezultate od očekivanja, pri čemu je Međunarodni monetarni fond u januaru prognozirao rast BDP-a od 2,6 odsto za 2024. godinu - što je povećanje od 1,5 procentnih poena u odnosu na procjenu iz oktobra - nakon solidnog rasta od tri odsto u 2023. godini.

“Trenutne cifre ruskog BDP-a nisu samoodrživi ekonomski rast koji bi postavio rusku ekonomiju na put ka prosperitetnijoj budućnosti. To je ratna potrošnja koja troši budućnost da bi služilo sadašnjem ratu”, rekao je zvaničnik Stejt departmenta.

Bonus video: