Australija: Veliki požar u državi Viktoriji oteo se kontroli, izdat novi poziv na evakuaciju

"Odlazak odmah je najsigurnija opcija, prije nego što uslovi postanu previše opasni", saopštile su vlasti

2075 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Veliki požar u australijskoj državi Viktoriji oteo se kontroli, a vlasti su izdale novi poziv na evakuaciju stanovnicima na zapadu te države.

Hitno upozorenje uslijedilo je nakon što je u subotu pod kontrolu stavljen požar koji je izbio ranije ove nedjelje, a koji je ubio stoku, uništio imanja i primorao više od 2.000 ljudi da napusti zapadne gradove i uputi se u grad Balarat, 95 km zapadno od glavnog grada države Melburn.

Novi požar prijeti ruralnom gradu Amfiteatru, sa 223 stanovnika.

"Odlazak odmah je najsigurnija opcija, prije nego što uslovi postanu previše opasni", saopštile su vlasti, dodajući da požar "još nije pod kontrolom".

Australijski javni servis izvijestio je u subotu da su tri kuće i nekoliko pomoćnih zgrada uništene ove nedjelje u požaru u Viktoriji.

Oko 1.000 vatrogasaca uz podršku više od 50 aviona borilo se sa požarima otkako su izbili.

Australija je trenutno pod uticajem klimatskog fenomena poznatog kao "El Ninjo", koji se obično povezuje sa ekstremnim pojavama kao što su šumski požari, cikloni i suše.

Posljednje dvije sezone šumskih požara u Australiji su smanjene u poređenju sa "Crnim ljetom" 2019-2020, kada su šumski požari uništili područje veličine Turske. U vatri su tada život izgubila 33 čoveka i tri milijarde životinja.

Bonus video: