Stoltenberg poručio da se "ne gubi nada": Ukrajina je bliža NATO-u nego ikad

On je rekao da je Moskva počela taj rat sa ciljem da za Ukrajinu "zatvori vrata NATO", odbijajući joj pravo na biranje sopstvenog puta

7993 pregleda 11 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: NATO
Stoltenberg, Foto: NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je danas, na drugu godišnjicu početka ruske invazije, pozvao Ukrajinu i njene saveznike da "ne gube nadu".

"Situacija na bojnom polju je i dalje jako teška, cilj predsjednika (Vladimira) Putina da dominira Ukrajinom se nije promenio, ništa ne ukazuje na to da se priprema na mir", rekao je Stoltenberg u snimljenoj poruci.

"Ali ne treba da gubimo nadu. Ukrajina je mnogo puta pokazala izuzetne spospobnosti i snažnu odlučnost", rekao je on u poruci objavljenoj na portalu NATO.

Sada se slabo opremljene ukrajinske trupe bore da održe liniju fronta, a neizvjesnost o nastavku podrške SAD i dalje traje jer je novi paket pomoći Ukrajini blokiran u Kongresu.

Stoltenberg je podsjetio na nedavna obećanja zemalja NATO vojnu pomoći od "više milijardi dolara".

On je rekao da je Moskva počela taj rat sa ciljem da za Ukrajinu "zatvori vrata NATO", odbijajući joj pravo na biranje sopstvenog puta.

"Ali desilo se upravo suprotno, Ukrajina je bliža NATO-u nego ikad", rekao je on.

Stoltenberg je rekao da će Ukrajina ući u NATO i da "pitanje nije da li će ući nego kada će ući".

"Dok vas pripremamo za taj dan NATO će nastaviti da bude uz vas, zbog bezbjednosti Ukrajine i naše bezbjednosti", rekao je on.

U Kijev je danas da došlo više svjetskih zvaničnika da pokažu podršku na drugu godišnjicu početka rata. Među njima su predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, premijerka Italije Đorđa Meloni koja će predsjedavati u Kijevu virtuelnim sastankom zemalja G7 o Ukrajini, premijer i Belgije i Kanade, Aleksander de Kro i Džastin Trudo.

Bonus video: