Ubjedljiva pobjeda Trampa na predizborima u Južnoj Karolini

Od 50 delegata, koliko daje Južna Karlina, Tramp za sada ima 38, a Hejli nijednog. Glasovi treba da se prebroje u još četiri distrikta i za pobjedu u svakom od njih dodijeliće se još tri delegata

5637 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Tramp je na Republikanskim predizborima u Južnoj Karolini ubjedljivo pobijedio jedinu rivalku za stranačkog kandidata na predsjedničkim izborima Niki Hejli, objavio je CNN.

Izborne ankete su pokazale sigurnu pobjedu Trampa, a poslije 60 odsto prebrojanih glasova on je osvojio 60,7, a Hejli 38,7 odsto glasova.

Od 50 delegata, koliko daje Južna Karlina, Tramp za sada ima 38, a Hejli nijednog. Glasovi treba da se prebroje u još četiri distrikta i za pobjedu u svakom od njih dodijeliće se još tri delegata, prenosi N1.

Bilo je ovo fantastično veče, sada ćemo slaviti petnaestak minuta, a onda se vraćamo na posao, rekao je Tramp velikom broju svojih pristalica u Kolumbiji.

Uvjeravam vas da ću 5. novembra biti spreman da pogledam Džoa Bajdena u oči i da mu kažem: "Otpušten si, izlazi napolje Džo, dobio si otkaz", kazao je Tramp i poručio da će nastaviti pobjednički pohod.

Istakao je i da je veoma srećan zbog toga što nikada do sada nije vidio da je Republikanska partija ovoliko ujedinjena.

Hejli, koja je bila guvernerka Južne Karoline od 2011. do 2017. godine, priznala je poraz i čestitala Trampu na pobjedi.

"Bez obzira na rezultat, ja volim ljude u našoj državi. Volim sve što smo postigli zajedno i koliko smo bili ujedinjeni u vrijeme najtežih izazova i tragedija", kazala je Hejli.

Uprkos današnjem ubjedljivom porazu, Hejli je poručila da ne razmišlja da odustane od borbe sa Trampom.

"Neću odustati od ove borbe u situaciji kada većina Amerikanaca ne želi ni Bajdena ni Trampa u Bijeloj kući. U narednih 10 dana izjašnjavaće se građani u 21 državi i oni imaju pravo na realan izbor, a ne na Sovjetske izbore sa jednim kandidatom", poručila je Hejli.

Naredni stranački izbori biće održani u Mičigenu 27. februara, a slijede Ajdaho i Misuri 2. marta, Distrikt Kolumbija 3. marta, Sjeverna Dakota 4. marta i potom "super utorak" 5. marta, kada će republikanci glasati u 16 država.

Bonus video: