BLOG Izraelska vojska otkrila tunel koji spaja djelove centralne Gaze sa glavnim gradom

Rat Izraela i Hamasa - 143. dan

35651 pregleda 8 komentar(a)
Ostaci džamije uništene u izraelskom napadu na Rafu, Foto: Reuters
Ostaci džamije uništene u izraelskom napadu na Rafu, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2024. 22:17h
Završeno
21:10h

Izraelska vojska je objavila da je pronašla deset kilometara dug tunel koji spaja djelove centralne Gaze sa glavnim gradom Gaza Sitijem na sjeveru.

Tunel prolazi kraj Turske bolnice u centralnom dijelu i Univerziteta Israa u Gaza Sitiju.

Objavljene su fotografije i video snimci za koje vojska tvrdi da pokazuju unutrašanjost tunela sa dugim hodnicima, stepenicima, krevetima i oružjem, pored ostalog.

Vojnici su uništili više zgrada u kampusu Univerziteta Israa u januaru, tvrdeći da ih je Hamas koristio u vojne svrhe.

Hamas je potvrdio da je izgradio stotine kilometara tunela širom Gaze.

Jedan od glavnih ciljeva izraelske ofanzive je da se uništi mreža tunela za koju izraelski lideri kažu da ih Hamas koristi da se u njima kreću borci te islamističke organizacije, prenosi oružje i za snabdijevanje širom teritorije.

Izrael optužuje Hamas da koristi civile kao žive štitove i pronašao je mnoge podzemne tunele ispod džamija, škola, bolnica i postrojenja UN.

Neki taoci oteti na jugu izraela 7. oktobra tokom napada Hamasa su rekli da su držani u tunelima.

Vojnici su našli slične tunele širom Gaze tokom rata koji traje gotovo pet mjeseci.

(BETA)

21:07h

Izrael je podnio izvještaj Međunarodnom sudu pravde (MSP) o mjerama koje je preduzeo u skladu sa sudskom odlukom da spriječi akcije u ratu koje bi se mogle graničiti sa genocidom, rekao je danas jedan izraelski zvaničnik.

Detalji o sadržaju izvještaja, podnijetog nekoliko sati prije roka, nisu otkriveni.

U januaru je najviši sud UN naredio Izraelu da se uzdržava od svakog akta koji bi se mogao smatrati genocidom na osnovu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Osim toga, naređeno je da osigura da izraelski vojnici ne počine genocidne akte protiv Palestinaca poslije optužbe Južne Afrike protiv Izraela za državni genocid.

Izrael i zapadni saveznici su tu otužbu označili neosnovanom.

Sud je u odluci naveo da Izrael mora da spriječi i kazni svako javno podsticanje na genocid protiv Palestinaca u Gazi i da sačuva dokaze koji se odnose na bilo koju optužbu za genocid na toj teritoriji.

Takođe je rečeno da Izrael mora preduzeti mjere da poboljša humanitarnu situaciju za palestinske civile, prenose izraelski mediji izvještaje agencija.

Do donošenja konačne presude u sudu u Hagu mogle bi da prođu čitave godine.

(BETA)

18:19h

Hezbolah je danas saopštio da je ispalio 60 raketa tipa Kaćuša na izraelsku vojnu bazu u odgovoru na napade na istoku Libana, u kojima su ubijena dva člana te libanske ekstremističke organizacije.

Kako je navedeno rakete su ispaljene na "bazu Nafah" na Golanskoj visoravni pod okupacijom Izraela "u odgovoru" na izraelske napade u regionu Baalbek u dolini Beka.

Izraelska vojska je na pitanje Frans presa odgovorila da je "desetine raketa" ispaljeno iz Libana. Izraelski mediji su javili da je nekoliko raketa eksplodiralo u blizini autobusa sa putnicima, koji su brzo izašli da se sklone i izvještaja o povredama nema.

Izrael je ranije saopštio da su ciljane pozicije Hezbolaha u Baalbeku u znak odmazde za napad raketom zemlja-vazduh u kojem je jutros pogođen veliki izraelski dron nad južnim Libanom.

Cilj jednog napada bilo je skladište Hezbolaha, a drugog zgrada koja pripada toj proiranskoj organizaciji u predgrađu Baalbeka, poznatom po rimskom hramu, rekao je bezbjednosni izvor Frans presu. Hezbolah je potvrdio pogibiju dva svoja borca.

Izraelska vojska je rekla da su njeni borbeni avioni ciljali protivvazdušne lokacije Hezbolaha u dolini Beka, poslije napada na Hermes-450 dron koji je, kako je rečeno, oštećen.

Region Baalbek u dolini Beka koja se graniči sa Sirijom je uporište Hezbolaha.

Hezbolah je potvrdio da je njegova jedinica protivavionske odbrane oborila veliki izraelski dron dvadesetak kilometara od granice s Izraelom.

Današnji napad na Baalbek je prvi van južnog Libana od početka rata u Gazi 7. oktobra, poslije čega su izbili i gotovo svakodnevni prekogranični sukobi izraelske vojske i Hezbolaha, saveznika palestinskog Hamasa.

Najmanje 281 osoba, uključjući 196 boraca Hezbolaha, članova savezničkih organizacija i najmanje 44 civila je ubijeno za više od četiri mjeseca, po podacima Frans presa.

Na izraelskoj strani je ubijeno deset vojnika i šest civila.

Hezbolah je najavio da će zaustaviti napade čim se završi rat u Gazi.

U nedjelju je međutim izraelski ministar odbrane Joav Galant upozorio da mogući prekid vatre u sukobu sa Hamasom u Gazi neće uticati na cilj Izraela da potisne Hezbolah sa svoje sjeverne granice.

(BETA)

16:21h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da Izrael ima plan za evakuaciju civila iz Rafe, na jugu Pojasu Gaze, pre očekivane izraelske vojne operacije.

"Imamo kombinovani plan za evakuaciju civila na bezbjedno mjesto i uništenje tih bataljona (u Rafi), izvući ćemo stanovništvo, dok istovremeno postižemo potpunu pobjedu", rekao je Netanjahu za Foks njuz.

"Imaće mogućnost da odu", rekao je izraelski lider za više od milion civila koji su se sklonili od rata u najjužnijem gradu Gaze, kraj zatvorene granice sa Egiptom.

Govoreći o sporazumu o primirju o oslobađanju talaca u zamjenu za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima Netanjahu je rekao da palestinski Hamas ima "neobične zahtjeve".

"Moraju se vratiti u realnost", rekao je Netanjahu.

Agencije u međuvremenu javljaju da izraelski zvaničnici putuju danas u Katar, gdje se nalaze i predstavnici političkog krila Hamasa, da razmatraju uslove za primirje u Gazi.

Izrael je pod pritiskom svog glavnog saveznika SAD da uskoro pristane na primirje.

Netanjahu je u intervjuu istakao da je izraelski narod ujedinjen kao nikada prije u stavu da neće prihvatiti palestinsku državu.

"To nije moj lični stav, to je stav naroda Izraela", rekao je Netanjahu, odgovarajući na pitanje o jučerašnjem komentaru guvernera Kalifornije Gevina Njusoma da je premijer Izraela pojačao protivljenje formiranju palestinske države.

Netanjahu je još rekao da narod Izraela nije glup, dodajući da je Gaza bila de fakto palestinska država, a da je korišćena za ubijanje, silovanje i kidnapovanje Izraelaca.

On je ocijenio da bi davanje države Palestincima moglo da bude prijetnja Izraelu i postavilo "Ginisov rekord u nagrađivanju terorizma".

(BETA)

14:54h

Pripadnik američke vojske koji se zapalio ispred ambasade Izraela u Vašingtonu u znak protesta protiv rata u Gazi, preminuo je od posljedica povreda, potvrdio je Pentagon.

Portparolka američkog vazduhoplovstva je rekla da je neimenovani muškarac "podlegao povredama i preminuo sinoć. Daćemo dodatne detalje 24 sata nakon što budu završena obavještenja najbližih rođaka".

Dvadesetpetogodinšnji, Aron Bušnel, iz San Antonija u Teksasu je prije nego što se zapalio rekao da "ne želi više da bude saučesnik u genocidu".

Bušnel je došao do ambasade u nedjelju nešto pre 13 časova i počeo uživo prenos na platformi za striming Tvič, rekla je za Asošiejted pres osoba upoznata sa istragom.

Zvaničnici vjeruju da je muškarac pokrenuo prenos uživo, spustio telefon, a zatim se polio benzinom i zapalio. U jednom trenutku je rekao da "više neće biti saučesnik u genocidu“, rekla je ta osoba.

Video je kasnije uklonjen sa platforme, ali su službenici policije nabavili i pregledali kopiju.

Incident se dogodio dok izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, traži odobrenje vlade za vojnu operaciju u gradu Rafi na jugu Gaze dok se pregovara o privremenom prekidu vatre.

Izraelska vojna ofanziva u Gazi, međutim, izazvala je kritike, uključujući optužbe za genocid nad Palestincima. Izrael je odlučno negirao optužbe za genocid i kaže da sprovodi operacije u skladu sa međunarodnim pravom u ratu između Izraela i Hamasa.

U decembru se jedna osoba zapalila ispred izraelskog konzulata u Atlanti. Na licu mjesta pronađena je palestinska zastava, a vjeruje se da se radi o "ekstremnom političkom protestu".

(Glas Amerike)

14:34h

Vojska Sjedinjenih Država saopštila je da su esktremisti Huti ispalili balističku raketu kasno u nedjelju koja je vjerovatno bila usmjerena ka tankeru u Adenskom zalivu, koji je u vlasništvu i kojim upravljaju SAD.

Američka Centralna komanda (USCENTCOM) u saopštenju je navela da je projektil pao ispred broda "M/V Torm Tor", ali nije načlinio nikakvu štetu i nije nanio nikakve povrede.

Centralna komanda takođe je objavila da su snage SAD oborile dvije bespilotne letjelice u nedjelju uveče iznad južnog dijela Crvenog mora, dok se treći dron srušio zbog "problema u letu".

"Ove akcije se preduzimaju da bi se zaštitila sloboda plovidbe i da bi međunarodne vode bile bezbjednije za Mornaricu SAD i trgovačke brodove", saopštio je USCENTCOM.

Akcije su uslijedile dan pošto su američke i britanske snage izvele najnovije udare na ciljeve Huta u Jemenu, uključujući gađanje skladišta oružja, sistema protivvazdušne odbrane i sistema bespilotnih letelica.

Huti od novembra izvode napade na brodove u Crvenom moru u, kako kažu, znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi.

Iran osudio udare SAD i Britanije na Jemen

Iran je u nedjelju osudio najnovije udare Sjedinjenih Država i Britanije na Jemen, navodeći da se njima nastoji da se "eskaliraju tenzije i krize" u regionu.

Američke i britanske snage i u subotu su izvele nove udare na 18 ciljeva Huta u Jemenu, kao odgovor na talas napada grupe koju podržava Iran na brodove na Crvenom moru.

"Takvim napadima Amerika i Britanija nastoje da eskaliraju tenzije i krize u regionu i prošire obim rata i nestabilnosti", rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova, Naser Kanani, u saopštenju.

"Svakako, ovakva proizvoljna i agresivna vojna operacija, osim pogoršanja nesigurnosti i nestabilnosti u regionu, neće postići ništa za ove zemlje agresore", dodao je Kanani.

On je dalje osudio Sjedinjene Države i Britaniju zbog neuspjeha da "preduzmu hitnu i efikasnu akciju" da zaustave smrtonosnu kampanju Izraela u Gazi.

Huti saopštavaju da su njihovi napadi na brodove oko Crvenog mora podrška Palestincima u ratom razorenoj Gazi.

Izraelska vojna kampanja u Gazi počela je posle neviđenog terorističkog napada palestinske ekstremističke grupe Hamas 7. oktobra na južni Izrael.

Iran podržava Hamas, ali je negirao bilo kakvu umiješanost u napad 7. oktobra. Regionalne tenzije su porasle otkako je izbio rat, podstičući nasilje među grupama koje podržava Iran u Libanu, Iraku, Siriji i Jemenu.

Poslije subotnjih napada, šef Pentagona Lojd Ostin rekao je SAD "neće oklijevati da preduzme mjere, po potrebi, da odbrani živote i slobodan tok trgovine u jednom od najkritičnijih plovnih puteva na svijetu".

Portparol vojske Huta, Jahja Sari, rekao je da će se napadi nastaviti sve dok u Gazi "ne prestane agresija".

Islamska republika Iran je ranije poručila da vidi svoju "dužnost" da podrži ono što naziva "grupama otpora" u regionu, ali insistira da su "nezavisne" u odlukama i djelovanju.

(Glas Amerike)

13:09h

Izraelska vojska danas je prvi put od početka rata protiv Hamasa gađala ciljeve Hezbolaha na istoku Libana, javila je agencija Frans pres pozivajući se na bezbjednosne izvore.

Vojska je gađala dva cilja na periferiji grada Baalbeka - skladište Hezbolaha i zgradu u kojoj se nalazi civilna institucija koja pripada proiranskoj grupi.

U okolini Balbeka Hezbolah ima značajno vojno prisustvo.

Izraelske snage prvi put su gađale Hezbolah izvan oblasti južnog Libana, koja je poprište svakodnevnog nasilja između šiitske formacije i vojske Izraela od početka rata u Gazi.

(Beta)

12:40h

Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je danas da su 29.782 osobe ubijene u Pojasu Gaze od početka izraelskih vojnih operacija u znak odmazde za napade palestinskih ekstremista 7. oktobra.

Samo u protekla 24 sata je poginulo 90 osoba.

Od početka rata ranjeno je 70.043 Palestinaca.

Ubijeni i ranjeni su uglavnom žene i djeca, navodi ministarstvo.

(BETA)

12:39h

Izraelska ofanziva u Rafi značila bi kraj programa humanitarne pomoći za Gazu, gdje je pomoć stanovništvu i dalje "potpuno nedovoljna", izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš.

Ofanziva velikih razmjera koju su izraelske vlasti najavile na grad na jugu Pojasa Gaze, "ne bi bila strašna samo za više od milion palestinskih civila koji su se tamo sklonili, već bi nagovestila kraj za naše programe pomoći", upozorio je Gutereš na početku 55. sednice Savjeta UN za ljudska prava u Ženevi.

Generalni sekretar UN je rekao da "ništa ne može opravdati Hamasovo namjerno ubijanje, ranjavanje, mučenje i kidnapovanje civila, pribjegavanje seksualnom nasilju ili neselektivno lansiranje raketa prema Izraelu".

"I ništa ne opravdava kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda", dodao je Gutereš.

Prema njegovim riječima, "humanitarna pomoć još uvijek je potpuno nedovoljna".

"Ponavljam svoj poziv na humanitarni prekid vatre i trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca", rekao je.

Gutereš je dodao da uprkos njegovim hitnim apelima Savjetu bezbjednosti UN da preduzme sve neophodne mjere da se "okonča krvoproliće u Gazi i spriječi eskalacija", Savjet nije reagovao.

Kao jedna od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, SAD - glavni saveznik Izraela, vetom su blokirale sve pozive na prekid vatre u Gazi.

Gutereš je upozorio na posljedice nereagovanja Savjeta bezbjednosti za Gazu, podsetivši na neuspjeh Savjeta da, zbog ruskog veta, reaguje na rat u Ukrajini.

Nereagovanje je "ozbiljno, možda i fatalno potkopalo autoritet Savjeta bezbjednosti", upozorio je on.

Savjetu bezbjednosti UN je "potrebna ozbiljna reforma sastava i metoda rada", dodao je generalni sekretar UN.

(BETA)

10:41h

Palestinski premijer Mohamed Štaje izjavio je danas da njegova vlada podnosi ostavku.

07:55h

Jedan američki vojnik zapalio se, očigledno u znak protesta protiv rata u Gazi, ispred izraelske ambasade u Vašingtonu u nedjelju popodne, saopštile su vlasti, kako prenosi Rojters.

On je prevezen u bolnicu nakon što su vatru ugasili službenici američke tajne službe, objavila je vatrogasna služba.

Muškarac je i dalje u kritičnom stanju, rekao je portparol policije u nedjelju popodne. Portparol vazduhoplovstva je potvrdio da je u incidentu učestvovao aktivni avijatičar.

„Više neću biti saučesnik u genocidu“, rekao je muškarac u vojničkom odijelu na video snimku koji je emitovao uživo preko interneta, prenosi Njujork tajms.

Potom se polio bistrom tečnošću i zapalio, vičući „Sloboda Palestini“, piše Tajms.

Lokalna policija i tajna služba istražuju incident.

Izraelska ambasada je meta kontinuiranih protesta protiv rata u Gazi. Rat u Gazi doveo je do propalestinskih i proizraelskih protesta u Sjedinjenim Državama.

U decembru se demonstrant zapalio ispred izraelskog konzulata u Atlanti.

07:53h

Rat Izraela i Hamasa - 143. dan.

Izraelska vojska predložila je plan za evakuaciju civila u Pojasu Gaze, saopštila je jutros izraelska Vlada prije moguće ofanzive u Rafi.

Vojska je "predstavila ratnom kabinetu plan za evakuaciju stanovništva iz borbenih zona u pojasu Gaze, kao i plan za buduće operacije", navodi se u saopštenju kabineta premijera Benjamina Netanjahua.

Nisu saopšteni detalji o načinu evakuacije, kao ni lokacije.

Izraelski premijer želi da pokrene kopnenu operaciju u Rafi, za koju kaže da je "posljednji bastion" islamističkog pokreta Hamas.

Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je danas da su 92 Palestinca ubijena u Pojasu Gaze u izraelskim napadima tokom noći.

(BETA)

Bonus video: