Alžir otvorio najveću džamiju u Africi poslije godina odlaganja i prekoračenja troškova

Alžirski predsjednik Abdelmadžid Tebune otvorio je džamiju, ali je događaj uglavnom bio svečan, pošto je džamija otvorena za međunarodne turiste i državne posjetioce u Alžiru otprilike pet godina. Samo je prethodna ceremonija odložena

5214 pregleda 3 komentar(a)
Alžirska velika džamija, Foto: Printscreen YouTube
Alžirska velika džamija, Foto: Printscreen YouTube

Alžir je u nedelju otvorio ogromnu džamiju na obali Mediterana pošto su godine političkih previranja u zemlji dovele da taj projekat od simbola snage i religioznosti pod sponzorstvom države postane simbol kašnjenja i prekoračenja troškova.

Velika džamija u Alžiru, koju je tokom 2010-ih gradila kineska građevinska kompanija, ima najviši minaret na svijetu od 265 metara.

To je treća najveća džamija na svijetu, a najveća van najsvetijih gradova islama. Bogomolja može da primi do 120.000 vjernika, dok u njenu biblioteku može da stane do milion knjiga. Džamija takođe ima platformu za slijetanje helikoptera.

Njen modernistički dizajn s arapskim i sjevernoafričkim elementima odražava alžirsku tradiciju i kulturu.

Otvaranje džamije uputiće muslimane "ka dobroti i umjerenosti", rekao je Ali Mohamed Salabi, generalni sekretar Svjetske unije muslimanskih ulema.

Zastupanje umjerenog islama bio je ključni prioritet u Alžiru otkako su vladine snage obuzdale pobunu islamista 1990-ih, kada je krvavi građanski rat zahvatio zemlju.

Alžirski predsjednik Abdelmadžid Tebune otvorio je džamiju, ali je događaj uglavnom bio svečan, pošto je džamija otvorena za međunarodne turiste i državne posjetioce u Alžiru otprilike pet godina. Samo je prethodna ceremonija odložena.

Svečanost u nedjelju je omogućila da se džamija zvanično otvori za javnost na vrijeme da se u njoj održavaju noćne molitve tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, koji počinje sledećeg meseca.

Osim po gigantskim dimenzijama, džamija je poznata i po kašnjenjima i kontroverzama koje su obeležile sedam godina izgradnje, uključujući i izbor lokacije, za koju su stručnjaci upozorili da je seizmički rizično.

Tokom godina kašnjenja i prekoračenja troškova, projekat je pothranjivao gnev Alžiraca, a mnogi su rekli da bi radije izgradili četiri bolnice širom zemlje.

Zvanični troškovi projekta su 898 miliona dolara.

Džamija je prvobitno bila projekat bivšeg predsjednika Abdelaziza Buteflike, koji je osmislio da bude najveća u Africi. Želeo je da to bude njegova zaostavština i nazvao je "džamijom Abdelaziza Buteflike" slično kao džamija Hasana Drugog u Kazablanki u Maroku.

Ta džamija, nazvana po bivšem kralju Maroka – susjedu Alžira i regionalnom rivalu – predstavljana je kao najveća afrička džamija.

Međutim, protesti koji su zahvatili Alžir 2019. i naveli Butefliku da podnese ostavku posle 20 godina na vlasti, onemogućili su Butefliku da ostvari svoje planove, džamiju nazove po sebi ili otvori je u februaru 2019. kako je planirano.

Bonus video: