Premijeri Kanade i Poljske: Zamrznutih 300 ruskih milijardi dolara iskoristiti za pomoć Ukrajini

"Preko pomoći Ukrajini možemo da pokažemo da se borimo za naše vrijednosti i slobodu. Moramo da pomažemo Ukrajini svom vojnom opremom kojom raspolažemo", kazao je Trudo

4376 pregleda 11 komentar(a)
Trudo i Tusk se rukuju na konferenciji za novinare u Kancelariji premijera, danas u Varšavi, Foto: Reuters
Trudo i Tusk se rukuju na konferenciji za novinare u Kancelariji premijera, danas u Varšavi, Foto: Reuters

Premijer Kanade Džastin Trudo i Poljske Donald Tusk, pokreću kampanju da se aktiva ruske centralne banke zamrznuta na Zapadu, oko 300 milijardi dolara, upotrijebi za pomoć Ukrajini, za odbranu od Rusije, kazao je danas u Varšavi premijer Tusk.

"Sve zapadne zemlje moraju da djelaju mnogo odlučnije. Danas smo dugo razgovarali o aktivama ruske centralne banke koje su zamrznute u zapadnim bankama. Zajedno sa premijerom Trudoom, sa našim prijateljima u Evropi, u SAD, u Japanu radićemo na tome da se donese odluka da se ta sredstva iskoriste za Ukrajinu", rekao je Tusk na konferenciji za novinare, koju je održao zajedno sa Trudoom.

Poljski premijer naveo je da konkretna suma ruskih sredstava, koja po njegovoj ocjeni mora da se iskoristi u odbrani Ukrajine od ruske agresije, iznosi oko 300 milijardi dolara.

"Preko pomoći Ukrajini možemo da pokažemo da se borimo za naše vrijednosti i slobodu. Moramo da pomažemo Ukrajini svom vojnom opremom kojom raspolažemo", kazao je Trudo i dodao da je prije dva dana razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i saznao šta mu je potrebno. Precizirao je da se radi o oklopnim borbenim vozilima čija proizvodnja je u toku u Ontariju, kao i municija i sistemi PVO čija isporuka zavisi od SAD.

Kada je reč o izdvajanjima za odbranu članica NATO, poljski premijer Donald Tusk rekao je da je duboko ubeđen da će prije ili kasnije sve članice izdvajati dva odsto BDP, jer su se na to obavezale, ali prije svega zbog sebe samih, a ne zato što ih na to primorava ovaj ili onaj političar.

"Ima jedan drugi Donald koji se specijalizovao za to da opominje zemlje članice da izdvoje dva odsto BDP za odbranu. Ja neću da ga zamijenim, nemam takvu snagu ubjeđivanja", kazao je Tusk, aludirajući na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

Bonus video: