Južna Koreja navodi da je Sjeverna Koreja poslala Rusiji 6.700 kontejnera municije

Ministar odbrane Šin Von Sik rekao je da bi ti kontejneri mogli da sadrže više miliona artiljerijskih granata

4802 pregleda 5 komentar(a)
Šin Von Sik, Foto: Screenshot/Youtube
Šin Von Sik, Foto: Screenshot/Youtube

Sjeverna Koreja je od jula poslala Rusiji oko 6.700 kontejnera sa milionima municije da podrži njen rat protiv Ukrajine, izvijestili su južnokorejski mediji u utorak pozivajući se na ministra odbrane.

Na brifingu u ponedjeljak za lokalne medije, ministar odbrane Šin Von Sik rekao je da bi ti kontejneri mogli da sadrže više od tri miliona artiljerijskih granata od 152 mm ili 500.000 od 122 mm.

"Možda može biti mješavina ova dva a možete reći da je poslato najmanje nekoliko miliona granata", rekao je Šin, prema navodima novinske agencije Jonhap.

Stotine sjevernokorejskih fabrika municije rade s oko 30 odsto kapaciteta zbog nedostatka sirovina i struje, ali one koje proizvode artiljerijske granate za Rusiju rade "punim zamahom", dodao je on, ne precizirajući izvor informacije.

Seul i Vašington optužili su Pjongjang i Moskvu za trgovinu oružjem i osudili Sjevernu Koreju zbog isporuke oružja Rusiji za rat protiv Ukrajine. Obije zemlje su to negirale mada su se obavezale na jačanje vojne saradnje.

Američki Stejt department je u izvještaju objavljenom u petak naveo da je Sjeverna Koreja od septembra Rusiji isporučila više od 10.000 kontejnera municije ili povezanog materijala.

U zamjenu, Sjeverna Koreja je dobila oko 9.000 kontejnera uglavnom sa zalihama hrane, za šta je Šin rekao da je pomoglo stabilizaciji cijena.

Šin je rekao da bi Sjeverna Koreja mogla da lansira još jedan satelit već sljedećeg meseca, pošto Moskva nastavi da pruža tehničku pomoć, a Pjongjang je takođe tražio pomoć u vezi s tehnologijom za avione i opremu za kopnenu mobilnost, prenosi Jonhap.

"Nejasno je koliko će Rusija dati, ali što Rusija bude više zavisila od sjevernokorejskih artiljerijskih granata, to će biti veći stepen ruskog transfera tehnologije", rekao je on.

Bonus video: