Tilerson: Kim Džong-Un mora da obustavi raketne probe

Poslije sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na marginama foruma Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), Tilerson je rekao da SAD i Rusija imaju duboke razlike, ali da i dalje imaju značajna bezbjednosna pitanja o kojima treba da razgovaraju
2 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.08.2017. 07:49h

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je danas da je glasanje u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija da se uvedu sankcije Sjevernoj Koreji pokazalo da su svjetske sile ujedinjene u naporima da denuklearizuju korejsko poluostrvo.

Govoreći na bezbjednosnom forumu u Manili, Tilerson je rekao da režim Kim Džong-Una mora da obustavi raketne probe ukoliko želi da razgovara sa SAD o rješavanju spora, prenio je AFP.

Tilerson je odbacio mogućnost brzog povrtaka na dijalog sa Sjevernom Korejom i dodao da nove sankcije Ujedinjenih nacija pokazuju da svijet više nema strpljenja sa nuklearnim ambicijama Pjongjanga.

Tilerson je obraćajući se novinarima na bezbjednosnom forumu u prijestonici Filipina, Manili rekao da Vašington razmišlja o razgovorima samo ukoliko Pjongjang obustavi svoje raketne programe, što Sjeverna Koreja nema namjeru da uradi, prenio je AFP.

"Najbolji signal koji bi Sjeverna Koreja mogla da pošalje da je spremna za razgovore, jeste da obustavi raketne probe", rekao je Tilerson.

On, međutim, nije isključio mogućnost da u određenom trenutku američki izaslanik sjedne za sto sa predstavnicima Pjongjanga kako ekskalacija tenzija ne bi prerasla u ratnu prijetnju.

Tilerson je juče u Manili imao odvojene razgovore sa ministrom inostranih poslova Kine Vangom Jiem i ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom, koji su, kakao je rekao, podržali tvrd stav prema Pjongjangu.

Vang je pozvao na nastavak dijaloga sa Sjevernom Korejom, dok je Tilerson insistirao da Kim Džong-Un prvo mora da zaustavi raketne probe.

"Samo dijalog i pregovori su korektan način da se riješi problem korejskog poluostrva", rekao je Vang, javlja AFP.

Tilerson je takođe u Manili izjavio da Rusija pokazuje "izvjesnu spremnost" da započne razgovore o rešenju krize u Ukrajini, ali je dodao da će Vašington odgovoriti na odluku Moskve da smanji broj američkih diplomata u Rusiji.

Poslije sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na marginama foruma Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), Tilerson je rekao da SAD i Rusija imaju duboke razlike, ali da i dalje imaju značajna bezbjednosna pitanja o kojima treba da razgovaraju.

Lavrov je prethodno rekao da će specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trampa za pregovore o Ukrajini uskoro doći u Moskvu.

Tilerson je ipak rekao da će SAD do 1. septembra odgovoriti na odluku Rusije da smanji broj diplomata u toj zemlji.

Američki državni sekretar je potvrdio da je o tome razgovarao sa ruskim ministrom spoljnih poslova, dodajući da SAD još nije doneijla odluku na koji način će odgovoriti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je naredio da 755 američkih diplomata napusti Rusiju, nakon uvođenja novih američkih sankcija toj zemlji.

Bonus video: