Još dva milijardera se odrekla ruskog državljanstva nakon rata u Ukrajini

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa na ruskom jeziku, Baronov i Timašev imaju kiparsko državljanstvo, a već dugo ne žive u Rusiji. Baronov je trenutno u Švajcarskoj, a Timašev u SAD-u

6277 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Osnivači američke IT kompanije Vim softver (Veeam Software), Andrej Baronov i Ratmir Timašev, najnoviji su milijarderi koji su se odrekli ruskog državljanstva nakon što je Rusija pokrenula rat u Ukrajini, piše Forbs (Forbes).

Oba preduzetnika bila su na Forbsovoj listi "200 najbogatijih poslovnih ljudi u Rusiji" od 2017. do 2021. godine.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa na ruskom jeziku, Baronov i Timašev imaju kiparsko državljanstvo, a već dugo ne žive u Rusiji. Baronov je trenutno u Švajcarskoj, a Timašev u SAD-u.

Baronov je pokrenuo inicijativu za odricanje od državljanstva u aprilu 2023. To je objavio na svojoj LinkedIn stranici.

On je u objavi naveo da je “duboko zabrinut zbog ruske invazije na Ukrajinu”.

"Ne želim da budem građanin države čiji čelnici otimaju djecu, siluju i pljačkaju civile i gotovo svakodnevno neselektivno ispaljuju hiljade projektila ubijajući nedužne ljude", rekao je Baronov.

Dodao je da je donirao milione dolara "uglednim humanitarnim organizacijama" za pomoć izbjeglicama u Ukrajini, kao i da će nastaviti da to činiti.

Ranije je objavljeno da se još sedam biznismena s Forbsove liste odriče ruskog državljanstva, među kojima su Timur Turlov, Jurij Milner, Oleg Tinkov i Ruben Vardanjan.

Bonus video: