Bajden poziva na saradnju u oblasti imigracije, Tramp ilegalne imigrante uporedio sa teroristima

Agenti granične patrole informisali su predsjednika o situaciji na granici, za vrijeme šetnje duž rijeke Rio Grande, koja razdvaja Braunsvil i Meksiko

5963 pregleda 1 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden i Donald Tramp, njegov vjerovatni republikanski rival na novembarskim izborima, istog dana su posjetili američko-meksičku granicu, u vrijeme kada je veliki priliv migranata postao jedno od najvažnijih pitanja za glasače.

Bajden je posjetio pogranični grad Braunsvil u Teksasu, u namjeri da podsjeti birače da su republikanci u Kongresu odbacili dvostranački predlog o jačanju imigracionih mjera, nakon što im je Tramp rekao da ne izglasaju zakon kako Bajden ne bi ostvario političku pobjedu. Braunsvil je region gdje se broj ilegalnih ulazaka u SAD znatno smanjio proteklih godina.

Agenti granične patrole informisali su predsjednika o situaciji na granici, za vrijeme šetnje duž rijeke Rio Grande, koja razdvaja Braunsvil i Meksiko.

Bajden je u Braunsvilu pozvao Trampa da mu se pridruži u pronalaženju rješenja za probleme imigracije u Sjedinjenim Državama.

“Usaglasite se umjesto što članovima Kongresa govorite da blokiraju ovaj predlog. Pridružite mi se ili ću se ja pridružiti vama ukazujući Kongresu da usvoji ovaj dvostranački predlog zakona o bezbjednosti granica. Možemo to da uradimo zajedno”, rekao je Bajden.

On je tokom obraćanja pozvao članove Kongresa da ponovo razmotre stavove o dvostranačkom predlogu za rješavanje krize na granici, pošto je blokiran u Senatu, u velikoj meri i zbog protivljenja Donalda Trampa.

"Senat treba da prispita svoj stav, a članovi koji mu se protive politizaciju treba da ostave po strani. Njihova odluka treba da bude donijeta na osnovu procijenjene dobrobiti, a ne da li će koristiti jednoj ili drugoj stranci. Dogovor je bio gotovo postignut, a onda ga je skrajnulo strančarenje. Kompromis je koristan korak u rješavanju problema imigracije”, poručio je Bajden.

"Potrebno je da djelujemo", podvukao je američki predsjednik – aludirajući na Kongres.

"Vrijeme je da predsedavajući i neki od mojih republikanskih prijatelja koji blokiraju predlog zakona pokažu da imaju kičmu", podvukao je Džo Bajden.

Sa druge strane, bivši predsjednik Tramp obišao jec - jedno od najprometnijih područja za ilegalni prelazak iz Meksika u Ameriku. Kao opasnost je označio dolazak migranata u Sjedinjene Države.

Tramp, oštar kritičar granične politike američke administracije, u govoru u parku Šelbi nastojao je da poveže porast stope kriminala u Americi sa porastom priliva ilegalne imigracije.

Tramp
Trampfoto: Reuters

"To su ljudi koji u nađu zemlju dolaze iz zatvora, mentalnih ustanova. Oni su teroristi i to je užasno", rekao je bivši američki predsjednik – koji se u svrhu potvrđivanju svojih tvrdnji pozivao na smrtni slučaj devojke Lejken Rajli. Izgubiila je život tokom džoginga u kampusu Univerziteta u Džordžiji, a za njeno ubistvo osumnjičen je venecuelanski imigrant bez dokumenata.

Tramp, koji je tokom svog mandata pokušao da izgradi veliki zid na američko-meksičkoj granici razgovarao je sa guvernerom Gregom Abotom i lokalnim zvaničnicima.

Nekoliko stotina Trampovih pristalica okupilo se na ulicama blizu Šelbi parka, područja koje je ograđeno da bi se spriječio ilegalni ulazak migranata. Nosili su zastave na kojima je pisalo "Učinimo Ameriku ponovo velikom", i "Nema predaje".

Bajden je započeo mandat u Bijeloj kući 2021. godine obećanjem da će ukinuti tvrdu imigracionu politiku koju je vodio Tramp, ali je u međuvremenu zauzeo oštriji pristup.

Pod pritiskom republikanaca, koji ga optužuju da ne uspijeva da kontroliše granicu, Bajden je pozvao Kongres prošle godine da izdvoji veća sredstva za sprovođenje zakona i najavio da će "zatvoriti granincu" ako dobije nova ovlašćenja da migrante vrati sa granice. Bijela kuća razmatra i primjenu predsjedničkih ovlašćenja da se migrantima na granici uskrati azil, naveo je jedan izvor upućen u to pitanje.

Granična bezbjednost je u središtu debate u američkom Kongresu. Bajdenova administracija se zalaže za predlog zakona koji sadrži nova finansijska sredstva za Ukrajinu i Izrael. Republikanci, posebno u Predstavničkom domu, zalažu se za veće mjere zaštite granice u okviru istog zakonskog paketa.

Tramp je pozivao da se odbaci dvostranački predlog u Senatu koji je uz pomoć Ukrajini sadržao i niz odredbi koje se odnose na graničnu bezbjednost, što je dovelo do toga da predlog, na kraju, bude poražen u Senatu. Republikanci u Predstavničkom domu insistiraju na tome da se pitanje granice razmatra odvojeno, pre bilo kakvog glasanja o pomoći stranim zemljama.

Bonus video: