Pobunjenička grupa: U Mjanmaru ubijeno 12 civila, vojska ispalila granate na pijacu

U Mjanmaru je često nasilje otkako je vojska preuzela vlast od izabrane vlade u puču 2021. godine

2544 pregleda 0 komentar(a)
Vojska Mjanmara (Ilustracija), Foto: Reuters
Vojska Mjanmara (Ilustracija), Foto: Reuters

Najmanje 12 civila je ubijeno je u Mjanmaru kada su artiljerijske granate pale na prometnu pijacu u zapadnoj državi Rakine, dok su vojska koja je na vlasti i snage koje se protive vojnoj hunti razmijenile krivicu za najnovije nasilje koje je potreslo ovu zemlju jugoistočne Azije, prenosi agencija Rojters.

Pobunjenička grupa Arakan Armija (AA) koja djeluje u državi Rakine, koja se graniči sa Bangladešom, saopštila je da je vojni brod kod lučkog grada Sitve ispalio granate na pijacu Mioma u četvrtak, ubivši 12 i ranivši više od 80 ljudi.

Vojna hunta je objavila saopštenje na državnom TV kanalu Miavadi, tvrdeći da je granate ispalila AA. Nije potvrdila broj žrtava.

Rojters navodi da nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri incident.

U Sitveu i drugim gradovima u državi Rakine hunta je ponovo uvela ograničenja interneta i mobilni prenos podataka.

U Mjanmaru je često nasilje otkako je vojska preuzela vlast od izabrane vlade u puču 2021. godine.

Hunta se od oktobra suočava sa najvećim izazovima po svoju vlast, nakon što su naoružane pobunjeničke grupe pokrenule koordinisane napade na vojne ispostave u nekoliko država širom zemlje.

U državi Rakine, sukob između AA i hunte je intenziviran, a borbe su bile fokusirane u blizini glavnog grada države Sitve, značajne luke i trgovačkog centra u Bengalskom zalivu.

Portparol ove etničke naoružane grupe rekao je da je AA potisnula trupe hunte iz najmanje pet gradova, uključujući Paletvu, ključni trgovački centar, i Ponagjun koji se nnalazi na 34 kilometra od Sitve.

Bonus video: