Selidba stanovništva s malog ostrvlja koje tone zavisi od odnosa s Tajvanom ili Kinom

Ugovor sa Australijom koji su u novembru objavili prethodni premijer Tuvalua Kausea Natano i australijski premijer Entoni Albaneze, ponudio je stanovnicima Tuvalua kojih je svega 11.500, da se postepeno tokom više godina presele u Australiju

4752 pregleda 1 komentar(a)
Tuvalu, Foto: Shutterstock
Tuvalu, Foto: Shutterstock

Novi premijer minijaturne ostrvske zemlje Tuvalu u Tihom okeanu je danas rekao da će ostati pri diplomatskim odnosima s Tajvanom i da neće uspostaviti odnose s Kinom - od te orijentacije zavisi sudbina stanovništva tog ostrvlja koje okean polako guta.

Premijer Feleti Teo je rekao za AP da će uticaji klimatskih promjena - porast nivoa okeana, ostati glavni prioriteti njegove zemlje koju čini niz niskih atola.

Ugovor sa Australijom koji su u novembru objavili prethodni premijer Tuvalua Kausea Natano i australijski premijer Entoni Albaneze, ponudio je stanovnicima Tuvalua kojih je svega 11.500, da se postepeno tokom više godina presele u Australiju da bi izbjegli porast nivoa okeana i sve gore oluje.

Ali, Australija je to uslovila time da ona odobrava spoljnopolitičke odluke Tuvalua što novi premijer želi da promijeni.

Teo je za AP rekao da ne bi da nagađa da li Australija želi pravo veta da bi izbjegla da Tuvalu eventualno sklopi bezbjednosni pakt s Kinom koja je to 2022. godine potpisala sa Solomonskim ostrvima čime je povećala izglede za uspostavljanje kineskog pomorskog uporišta u južnom dijelu Tihog okeana.

Kancelarija ministarke spoljnih poslova Australije Peni Vong nije odgovorila na zahtjev AP da kaže da li su mogući ponovni pregovori s Tuvaluom o tome.

Teo, 61-godišnji premijer, novajlija u Parlamentu sa ukupno svega 16 poslanika koji su svi nezavisni jer nema nijedne političke stranke, i njegovih osam ministara položili su zakletvu u srijedu, mjesec dana poslije opštih izbora u toj maloj ali strateški značajnoj zemlji jer je na pola puta između Australije i Havaja.

Pošto je Tea u ponedeljak 10 njegovih kolega-poslanika odabralo za premijera, Ministarstvo spoljnih poslova Kine je pozvalo državu Tuvalu da raskine diplomatske odnose s Tajvanom i "stane na pravu stranu istorije donoseći ispravnu odluku koja zaista služi njihovim dugoročnim interesima" - da uspostavi odnos se Pekingom.

U januaru je mala država na atolu Nauru uspostavila savez s Kinom, te je Tuvalu ostao jedna od samo tri ostrvske države u Tihom okeanu koje su povezane s Tajvanom, samoupravnom demokratijom koju Kina smatra svojom teritorijom.

Bonus video: