Američki vojni avioni dostavili hranu stanovništvu u Gazi

Više od 200 poslanika parlamenata 12 država dogovorilo se da od svojih vlada traže zabranu prodaje oružja Izraelu, jer ne žele da njihove zemlje saučestvuju u "teškom kršenju međunarodnog prava" izraelskim napadima na Gazu

4166 pregleda 7 komentar(a)
Detalj iz Rafe nakon izraelskog napada, Foto: Reuters
Detalj iz Rafe nakon izraelskog napada, Foto: Reuters

Tri transportna američka vojna aviona su danas padobranima spustila u zaraćeni Pojas Gaze 66 paketa sa 38.000 obroka za stanovništvo ugroženo napadima Izraela na tu oblast.

Američki zvaničnici koji ne žele da im se objave imena do izdavanja zvaničnog saopštenja, rekli su da su to avioni C-130 obavili jutros.

To je predsjednik SAD Džozef Bajden najavio u petak pošto je više od 100 Palestinaca koji su pokušavali da uzmu hranu iz konvoja kamiona s humanitarnom pomoći poginulo u metežu, a i od vatre koju su otvorili izraelski vojnici koji su pratili konvoj, a masa ih je ugrozila.

Bajden je najavio da će pomoć iz vazduha biti koordinirana sa Jordanom, koji je na isti način avonima dostavio hranu u Gazu.

Zabranu prodaje oružja Izraelu traži 200 poslanika 12 država

Više od 200 poslanika parlamenata 12 država dogovorilo se da od svojih vlada traže zabranu prodaje oružja Izraelu, jer ne žele da njihove zemlje saučestvuju u "teškom kršenju međunarodnog prava" izraelskim napadima na Gazu.

Otvoreno pismo na predlog Progresivne internacionale - mreže socijalističkih poslanika i aktivista za međunarodnu pravdu, poziva na "bezuslovni prekid vatre smjesta" u Pojasu Gaze.

Organizatori smatraju da su vlade koje snabdijevaju Izrael oružjem u "pravnim izazovima" s obzirom na razmjere izraelskog razaranja u Gazi za koje navode da "prevazilaze bilo kakvu definiciju samoodbrane ili proporcionalnosti" - piše u objavi Progresivne internacionale na Iksu (X).

Potpisnici otvorenog pisma su svi poslanici u parlamentima zemalja gdje vlade dozvoljavaju prodaju oružja Izraelu.

Među njima su lider Laburističke partije Velike Britanije Džeremi Korbin, lider stranke Zelenih u australijskom senatu Larisa Voters, koordinator France Unboved (France Unbowed) Manuel Bompard, nacionalni sekretar Radničke partije Belgije Peter Mertens, kanadski poslanik Niki Ešton, brazilski poslanik Nilto Tato, lider španske stranke Podemos Jone Belara, lider Holandske socijalističke partije Džimi Dajk, irski poslanik Tomas Pringle, turski Sezai Temeli i poslanice Kongresa SAD Kori Buš i Rašida Tlaib.

Bonus video: