Šehbaz Šarif novi premijer Pakistana

Šehbaz Šarif, mlađi brat Navaza Šarifa koji je i sam bio premijer tri puta, treba da položi zakletvu sjutra za petogodišnji mandat. Međutim nijedan pakistanski premijer nikad nije ostao do kraja tog petogodišnjeg mandata

4020 pregleda 0 komentar(a)
Šehbaz Šarif, Foto: Reuters
Šehbaz Šarif, Foto: Reuters

Šehbaz Šarif izabran je danas za premijera Pakistana.

Izabrala ga je Nacionalna skupština formirana poslije parlamentarnih izbora čiji rezultat osporavaju pristalice bivšeg premijera Imrana Kana.

Šehbaz Šarif (72) bio je već predsjednik Vlade od aprila 2022. do avgusta 2023.

Izabran je danas u Narodnoj skupštini sa 201 glasom "za" i 92 "protiv", tri nedjelje poslije izbora održanih 8. februara, obilježenih velikim sumnjama o pronevjeru. Glasovi protiv bili su za Ajuba Kana, kandidata koga podržava bivši premijer Imran Kan.

Imran Kan, koji se od avgusta nalazi u zatvoru, tvrdi da su izbori bili namješteni na sraman način, na inicijativu moćne vojske, da bi spriječili povratak njegove partije na vlast.

Da bi se vratili na vlast Šehbaz Šarif i njegova partija, Pakistanska muslimanska liga (PML-N) morali su da postignu koalicioni sporazum sa istorijskim rivalom, Pakistanskom narodnom strankom (PPP) Bilavala Buta Zardarija, i sa još nekoliko malih stranaka.

Zauzvrat je bivši predsjednik Asif Ali Zardari (2008-2013), suprug ubijene bivše premijerke Benazir Buto i otac Bilavala, imenovan od strane partije PPP za zajedničkog kandidata za predsjednika.

Današnja sjednica parlamenta bila je burna, obilježene razmjenom uvreda sa pristalicama vrlo popularnog Imrana Kana, koji je bio prethodnik Šehbaza Šarifa na mjestu premijera između 2018. i 2022. godine, prije nego što je smijenjen izglasavanjem nepovjerenja vladi.

Šehbaz Šarif, mlađi brat Navaza Šarifa koji je i sam bio premijer tri puta, treba da položi zakletvu sjutra za petogodišnji mandat. Međutim nijedan pakistanski premijer nikad nije ostao do kraja tog petogodišnjeg mandata, piše agencija Frans pres.

Bonus video: