Zvaničnici u Burkini Faso tvrde da je u napadima na sjeveru zemlje ubijeno više od 170 osoba

Još uvijek nije jasno koja grupa stoji iza najnovijih napada. Procjenjuje se da je više od trećine teritorije Burkine Faso pod kontrolom raznih oružanih grupa

1892 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zvaničnici u Burkini Faso su danas saopštili da je u napadima na tri sela krajem februara, u provinciji Jatenga na severu zemlje, ubijeno više od 170 osoba, uključujući i žene i djecu, javlja BBC.

Državno tužilaštvo je reklo da su oni "pogubljeni" kao i da je istraga u toku i pozvalo je sve svjedoke da istupe i pomognu u rasvjetljavanju napada na sela Komsiliga, Nardin i Soro.

Vojna hunta je upozorila na povećanu opasnost od napada militanata "uključujući i napade u urbanim centrima".

Načelnik vojske zemlje upozorio je u petak vojnike da ostanu na oprezu zbog povećanog rizika od samoubilačkih napada militanata, dodavši da postoje i "strah od serije napada velikih razmjera" na bezbjednosne snage u gradovima.

Vojska je preuzela vlast u Burkini Faso državnim udarom 2022. godine, obećavajući da će pobijediti u borbi protiv pobunjenika, ali nasilje je nastavljeno. Procjenjuje se da je više od trećine teritorije te zemlje pod kontrolom raznih oružanih grupa.

Još uvijek nije jasno koja grupa stoji iza najnovijih napada.

Višegodišnje stanje velike bezbjednosne nesigurnosti prisilile su više od dva miliona ljudi da napuste svoje domove, a Ujedinjene nacije procjenjuju da u toj zemlji četvrtina djece mlađe od pet godina ima zastoj u rastu zbog neuhranjenosti.

Bonus video: