Stotine zatvorenika pobjeglo iz zatvora na Haitiju poslije napada oružane bande, pet mrtvih

Arnel Remi, advokat za ljudska prava čija neprofitna organizacija radi u zatvoru, rekao je da je manje od 100 od gotovo 4.000 zatvorenika ostalo iza rešetaka

3666 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stotine zatvorenika pobjeglo je iz glavnog zatvora na Haitiju nakon što su naoružane bande upale u objekat tokom noći, a u tom nasilju je stradalo pet ljudi.

Bjekstvo iz zatvora označava nastavak nasilja na Haitiju i uslijedilo je pošto oružane bande pojačavaju napade u Port-o-Prensu, dok premijer Arijel Anri u inostranstvu pokušava da zadrži podršku bezbjednosnim snagama koje podržavaju Ujedinjene nacije u cilju stabilizacije situacije.

Vlasti tek treba da utvrde okolnosti napada.

Arnel Remi, advokat za ljudska prava čija neprofitna organizacija radi u zatvoru, rekao je da je manje od 100 od gotovo 4.000 zatvorenika ostalo iza rešetaka.

Među onima koji su odlučili da ostanu je 18 bivših kolumbijskih vojnika optuženih da su radili kao plaćenici u atentatu na predsjednika Haitija Žovenela Moiza u julu 2021.

U nedostatku zvaničnih informacija, članovi porodica zatvorenika su otišli u zatvor da provjere šta se dogodilo.

Naoružane bande su takođe okupirale i vandalizirale najveći fudbalski stadion u zemlji, držeći satima jednog zaposlenog za taoca, navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza.

Internet veza je za mnoge stanovnike bila prekinuta pošto je operater mobilne mreže Haitija saopštio da je veza sa optičkim kablom prekinuta tokom napada.

Za manje od dvije nedjelje, nekoliko državnih institucija bile su mete napada među kojima je bila tamošnja Centralna banka.

Pošto su bande prošle nedjelje otvorile vatru na međunarodnom aerodromu Haitija, američka ambasada je saopštila da privremeno zaustavlja sva zvanična putovanja u zemlju.

U okviru koordinisanih napada bandi, u četvrtak su ubijena četiri policajca.

Nacionalna policija Haitija ima oko 9.000 policajaca koji obezbjeđuju više od 11 miliona ljudi, prema UN-u.

Oni su preplavljeni poslom zbog nasilja, a procjenjuje se da te bande kontrolišu do 80 odsto Port-o-Prensa.

Bonus video: