Indija gradi pomorsku bazu blizu Maldiva u jeku tenzija između dvije zemlje

U saopštenju indijske mornarice se navodi da će pomorska baza biti izgrađena na Minikoju, najjužnijem ostrvu arhipelaga Lakšadvip koji se nalazi na samo 80 kilometara sjeverno od Maldiva, kao i da će detaljniji plan biti objavljen u srijedu

2714 pregleda 1 komentar(a)
Minikoj, Foto: Screenshot/Youtube
Minikoj, Foto: Screenshot/Youtube

Vojska Indije je danas saopštila da planira izgradnju nove mornaričke baze jugozapadno od svoje obale, blizu Maldiva u trenutku pojačanih tenzija između te dvije zemlje zbog bliskih veza Maldiva sa Kinom.

U saopštenju indijske mornarice se navodi da će pomorska baza biti izgrađena na Minikoju, najjužnijem ostrvu arhipelaga Lakšadvip koji se nalazi na samo 80 kilometara sjeverno od Maldiva, kao i da će detaljniji plan biti objavljen u srijedu.

Dodaje se da će nova baza značajno proširiti operativni domet i olakšati napore indijske mornarice u suzbijanju piraterije i trgovine narkoticima u zapadnom Arabijskom moru.

Takođe se navodi da je baza dio politike "postepenog povećanja bezbjednosne infrastrukture na strateški važnim" ostrvima.

Tenzije između Maldiva i Indije su porasle od izbora Mohameda Muizua za maldivskog predsjednika prošle godine.

Po dolasku na vlast on je posjetio prvo Kinu a ne Indiju, a u februaru je zatražio od Indije da zamijeni vojno osoblje koje upravlja avionima humanitarne službe sa sjedištem na Maldivima civilnim tehničkim osobljem.

Vjeruje se da se najmanje 75 indijskih vojnika nalazi na Maldivima, a njihove aktivnosti uključuju transport pacijenata sa udaljenih ostrva i spasavanje ljudi na moru.

Bonus video: