Ganc u Vašingtonu protiv Netanjahuove volje

Posjeta izraelskog ministra Sjedinjenim Dražvama izazvala buru i ukazala na dublje podjele u ratnom kabinetu

8669 pregleda 0 komentar(a)
Beni Ganc, Foto: Beta/AP
Beni Ganc, Foto: Beta/AP

Beni Ganc, član izraelskog ratnog kabineta koji je u posjeti Vašingtonu ove sedmice, ispričao je kako je njegovu majku, koja je preživjela holokaust, jednom u Njemačkoj operisao palestinski ljekar iz Gaze.

U toj priči je sažeta nada za pomirenje koja motiviše optimiste na Bliskom istoku, ali koju surovo testira rat u Gazi koji je izbio 7. oktobra, piše Rojters.

Ganc (64), koji predvodi stranku centra koja ubjedljivo vodi u anketama, pridružio se vanrednoj vladi premijera Benjamina Netanjahua prošle godine. On kaže da je to što je bio spreman da se pridruži vladi jedinstva sa desničarom Netanjahuom i njegovim nacionalističkim religioznim saveznicima, pokazalo razmjere krize sa kojom je Izrael suočen.

Iako je Ganc jednako neumoljiv kao i svaki drugi lider u Izraelu da se rat može završiti tek kada Hamas bude uništen, on je daleko otvoreniji za dijalog s Palestincima od Netanjahua i njegovih saveznika iz pokreta naseljenika poput ministra finansija Bezalela Smotriha i ministra bezbjednosti Itamara Ben Gvira, ocjenjuje Rojters.

Uprkos međunarodnoj uzbuni zbog sve većeg broja žrtava u Gazi, malo je vjerovatno da će Ganc skrenuti sa vladinog puta da nastavi rat do konačne pobjede. Međutim, dok raste američki i međunarodni pritisak za oživljavanje napora za postizanje dvodržavnog rješenja, Gancova spremnost da razmisli o političkom okončanju sukoba dodatno je naglasila podjele, ističe britanska agencija.

Ganc je daleko otvoreniji za dijalog s Palestincima od Netanjahua i njegovih saveznika iz pokreta naseljenika

Ganc će sastati sa potpredsjednicom Kamalom Haris i sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, a činjenica da je on, a ne Netanjahu, pošao u posjetu SAD, izazvala je buru. Odnosi Netanjahua sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom su toliko napeti da više od godinu nakon što je preuzeo funkciju, on još nije dobio poziv da posjeti Vašington.

Protesti protiv Netanjahuove vlade u Tel Avivu
Protesti protiv Netanjahuove vlade u Tel Avivufoto: Reuters

Zvaničnik Netanjahuove desničarske stranke Likud rekao je da je Gancova posjeta planirana bez odobrenja izraelskog lidera, prenio je Asošiejtid pres. Zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da je Netanjahu imao “težak razgovor” sa Gancom i rekao mu da država ima “samo jednog premijera”. Mediji su izvijestili da je Netanjahu zabranio ambasadoru Izraela u SAD da podrži posjetu.

“Šteta je što ova posjeta nije unaprijed koordinisana s premijerom”, rekao je juče Smotrih na sastanku jedne frakcije u parlamentu, opisujući Ganca kao “slabu kariku” u vladi i pozivajući ga da otvoreno izrazi protivljenje palestinskoj državi.

“Ganc ide naruku Bajdenovoj administraciji i zapravo promoviše njihov plan da uspostave palestinsku državu”, rekao je Smotrih.

Rojters navodi da je Netanjahu suočen sa gnjevom većine Izraelaca koji ga krive za bezbjednosne propuste koji su omogućili napada Hamasa u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Ankete pokazuju da je Gancova stranka Nacionalno jedinstvo favorit za pobjedu na bilo kakvim izborima koji bi bili održani danas, pri čemu većina birača smatra da je sopstveni politički opstanak glavni Netanjahuov motiv da nastavi rat, prema istraživanju Kanala 13.

Ganc ide naruku Bajdenovoj administraciji i zapravo promoviše njihov plan da uspostave palestinsku državu, rekao je Bezalel Smotrih

Snažan protivnik Netanjahuove inicijative za reformu pravosuđa koja je duboko podijelila zemlju, Ganc se često sukobljava sa partnerima iz ultradesnice, a ponekad i sa premijerom, prema pisanju Rojtersa.

Međutim, one je rekao da ga je prijetnja bez presedana sa kojom se zemlja suočila podstakla da udruži snage sa rivalima.

“To nije političko partnerstvo”, rekao je grupi novinara prošle godine.

“Nema šanse da stojim po strani i igram se politikom u takvim okolnostima”.

Majka žrtve Hamasovog napada na protestu protiv izraelske vlade u Tel Avivu
Majka žrtve Hamasovog napada na protestu protiv izraelske vlade u Tel Avivufoto: Reuters

Zajedno sa ministrom odbrane Joavom Galantom, drugim glavnim članom ratnog kabineta, i Gadijem Ajzenkotom, još jednim bivšim generalom centristom, on je branio izraelsku vojsku i bezbjednosne strukture od napada Netanjahuvoih saveznika.

Kritičari kažu da su takvi napadi sredstvo za skretanje kritike sa samog premijera.

Bivši padobranac koji je upravljao elitnom jedinicom komandosa Shaldag, proveo je veći dio karijere u vojsci. Kao načelnik generalštaba izraelske vojske 2012. godine, nadgledao je osmodnevnu operaciju u Pojasu Gaze koja je počela ubistvom vođe Hamasovog vojnog krila.

Rojters navoda da je taj sukob bio dio serije manje-više ograničenih sukoba između Izraela i Hamasa koji je obilježio odnose Izraela sa Palestincima još otkad je islamistički pokret preuzeo vlast u Gazi 2007.

Rat koji je počeo 7. oktobra, kada su pripadnici Hamasa probili bezbjednosnu ogradu oko Gaze i sijali smrt kroz južne izraelske zajednice i oteli 240 talaca, jeste drugačiji.

Izrael je odgovorio vazdušnom i kopnenom kampanjom u kojoj je ubijeno više od 30 hiljada Palestinaca, što je alarmiralo čak i saveznike poput SAD.

Pet mjeseci od početka sukoba, pažnja se sve više usmjerava na situaciju koja će uslijediti nakon rata, a s obzirom na Gancovu ideju da bi trebalo pronaći političko rješenje, Vašingtonu je lakše da pregovara sa njim, zaključuje Rojters.

Bonus video: