Curenje informacija iz Pentagona: Tešeira priznao krivicu i pristao na zatvorsku kaznu od 16 godina

Povjerljivim dokumentima je počeo da pristupa od januara 2022. godine, a nastavio je čak i nakon ukora nadređenih u septembru i oktobru iste godine

8721 pregleda 1 komentar(a)
Tešeira, Foto: Reuters
Tešeira, Foto: Reuters

Pripadnik američke vazdušne nacionalne garde Džek Tešeira priznao je krivicu i pristao na zatvorsku kaznu od 16 godina zbog curenja informacija iz Pentagona.

Ovaj dvadesetdvogodišnjak optužen je da je objavio povjerljive američke vojne dokumente na društvenoj mreži Discord. Materijal je uključivao karte, satelitske snimke i obavještajne podatke o američkim saveznicima.

Povjerljivim dokumentima je počeo da pristupa od januara 2022. godine, a nastavio je čak i nakon ukora nadređenih u septembru i oktobru iste godine.

Ovo curenje podataka se smatra najozbiljnijim kršenjem američke nacionalne sigurnosti od objavljivanja više od 700.000 povjerljivih dokumenata Vikiliksa 2010. godine.

U zamjenu za priznanje krivice tužioci su se složili da ga ne terete za dalje kršenje Zakona o špijunaži.

U pritvoru se nalazi od aprila prošle godine. Bio je pilot prve klase u Nacionalnoj gardi Masačusetsa, zadužen za obavještajnu jedinicu vazdušnih snaga.

Pod korisničkim imenom "TheExcaliburEffect", Tešeira je na Discordu dijelio povjerljive informacije i hvalio se da ima pristup "stvarima za Izrael, Palestinu, Siriju, Iran i Kinu".

Dokumenti koji su procurili sadržavali su visoko povjerljive informacije o saveznicima i protivnicima, sa detaljima poput kretanja trupa u Ukrajini do izraelske špijunske agencije Mosad.

Bonus video: