BLOG Palestinski zvaničnici: Najmanje 17 osoba poginulo u izraelskom napadu iz vazduha na jug Gaze

Rat Izraela i Hamasa – 151. dan

27730 pregleda 8 komentar(a)
Rafa nakon izraelskog napada, Foto: Reuters
Rafa nakon izraelskog napada, Foto: Reuters
Završeno
21:33h

Zvaničnik Hamasa rekao je danas da proces pregovora sa Izraelom o primirju u Gazi neće "biti neograničeno otvoren" dok posrednici pokušavaju da postignu kompromis oko pauze u borbama prije početka Ramazana.

"Nećemo dozvoliti da put pregovora bude neograničeno otvoren dok se organizovana agresija i glad protiv našeg naroda nastavljaju", rekao je Usama Hamdan na konferenciji za novinare u Bejrutu.

Posrednici Egipat, Katar i SAD pokušavaju nedjeljama da izdejstvuju primirje u ratu početom 7. oktobra posle napada Hamasa na Izrael.

Primirje bi dozvolilo oslobađanje izraelskih talaca koji se drže u pojasu Gaze u zamjenu za Palestince u zatvorima u Izraelu.

"Neprijatelj neće preko pregovaračkog stola dobiti ono što nije uspio da dobije na bojnom polju", rekao je Hamdan.

"Bezbjednost i sigurnost našeg naroda će biti osigurani samo trajnim primirjem, krajem agresije i povlačenjem sa svakog kvadratnog santimentra pojasa Gaze... prije toga ne može biti nikakvog procesa razmjene talaca", rekao je on.

Vašington je danas pozvao palestinski Hamas da "odmah prihvati primirje" sa Izraelom, dok se pregovori u Kairu oko postizanja primirja nastavljaju treći uzastopni dan.

Predsjednik SAD Džozef Bajden danas je rekao da je stvar u rukama Hamasa.

U okviru pregovora Hamas traži povlaćenje izraelske vojske iz pojasa Gaze, vraćanje raseljenih stanovnika Gaze na sjever te teritorije i ulazak humanitarne pomoći za stanovništvo kome prijeti glad na toj palestinskoj teritoriji pod opsadom, rekao je izvor blizak tom palestinskom islamističkom pokretu.

(Beta)

20:10h

U današnjem izraelskom napadu iz vazduha poginulo je najmanje 17 osoba u gradu Kan Junis na jugu Gaze, saopštili su palestinski zvaničnici.

Pregovori o prekidu vatre između Izraela i Hamasa završeni su bez napretka. Obližnja evropska bolnica saopštila je da je tokom noći primila 17 tijela.

Izraelska vojska je u saopštenju navela da je sprovodila ciljane napade na militantnu infrastrukturu u Kan Junisu dok je pokušavala da evakuiše civile iz te oblasti.

Ukupan broj ubijenih Palestinaca u ratu porastao je na 30.631, po podacima ministarstva zdravlja Gaze. Više od 72.000 ljudi je ranjeno.

(BETA)

19:25h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden ocijenio je danas da je potrebno uspostaviti prekid vatre u Gazi zato što će situacija postati "jako opasna" u Izraelu ako se neprijateljstva nastave tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, koji će početi 10. ili 11. marta.

Bajden
Bajdenfoto: Reuters

"To je u rukama Hamasa", rekao je Bajden u kratkom obraćanju novinarima uz odgovore na samo nekoliko pitanja prije ulaska u avion.

Bajden je dodao da su Izraelci bili kooperativni i da je "razuman" predlog bio na stolu da se omogući oslobađanje talaca praćen prekidom borbi.

Razgovori vođeni u Kairu o prekidu vatre su prekinuti bez rezultata ali je delegacija Hamasa javila da će ostati još jedan dan na zahtjev pregovarača, da bi se nastavili. Ostaje još samo nekoliko dana da se prekinu neprijateljstva prije početka Ramazana.

Američki predsjednik je takođe ponovio da treba više pomoći da stiže u Gazu, koja je pogođena ozbiljnom humanitarnom krizom, i dodao da "nema izgovora" zašto pomoć ne može da stiže, u opasci namijenjenoj Izraelu.

On je dodao i da jako puno radi oko toga sa izraelskim vlastima.

(Beta)

Izmjena: 19:29h
18:50h

Razmjena zarobljenika može se dogoditi tek nakon prekida vatre, rekao je danas visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan, prenosi agencija Rojters.

"Kažemo Vašingtonu, ono što je važnije od slanja pomoći (Gazi) jeste zaustavljanje isporuke oružja Izraelu", rekao je on na konferenciji za novinare u Bejrutu.

18:49h

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je danas da je dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze u zamjenu za oslobađanje izraelskih talaca u rukama Hamasa i da je prekid vatre neophodan da bi se dobila veća pomoć u Gazi, prenosi agencija Rojters.

"Moramo dobiti više pomoći u Gazi", rekao je Bajden novinarima.

17:30h

Ujedinjene nacije (UN) pozvale su danas da se humanitarnom pomoći "preplavi" Pojas Gaze kako bi se spasila tamošnja djeca koja su na rubu smrti od gladi.

Apel je uslijedio nakon što su predstavnici UN nedavno posjetili tamošnje dvije bolnice, po prvi put od početka rata na Bliskom istoku.

"Djeca umiru od gladi... To bi trebalo da bude alarm kao nijedan drugi", izjavio je danas Jens Lerke, portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

"Ako ne sada, kada je vrijeme... da preplavimo Gazu potrebnom pomoći? To je ono što treba da se desi", rekao je Lerke.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je vidjela "grozne prizore" izgladnjele djece nakon što je proteklog vikenda pružila pomoć na sjeveru Pojasa Gaze dvijema bolnicama, prvi put od izbijanja rata u oktobru 2023.

Ljekari u bolnici Kamal Advan, jedinoj pedijatrijskoj bolnici u sjevernoj Gazi, rekli su da je do sada "najmanje 10 djece umrlo od gladi", rekao je Ahmed Dahir, koji je predvodio misiju.

Američki teretni avioni bacili su danas više od 36.000 obroka u sjevernu Gazu, u okviru zajedničke operacije sa Jordanom, saopštila je američka vojska.

16:16h

Američki teretni avioni izbacili su danas više od 36.000 obroka na područje Gaze, tokom zajedničke operacije sa Jordanom, saopštila je američka vojska u momentu kad međunarodna zajednica pokušava da olakša humanitarnu krizu.

Gaza
foto: Reuters

"Centralna komanda SAD i Jordansko ratno vazduhoplovstvo izveli su kombinovano ispuštanje humanitarne pomoći u sjevernu Gazu 5. marta 2024. u 14.30 po lokalnom vremenu, kako bi pružili pomoć civilima pogođenim sukobom koji je u toku", saopštila je američka vojna komanda za Bliski istok (Centcom).

UN su saopštile da je glad "gotovo neizbježna" u Pojasu Gaze, dok je Svjetska zdravstvena organizacija saopštila da je vidjela užasne prizore djece koja umiru od gladi na sjeveru te teritorije, tokom nedavne misije pomoći za dvije bolnice.

"Nastavljamo da planiramo misije isporuke pomoći", navela je američka komanda, dok se stanovnici Gaze suočavaju sa ozbiljnom nestašicom hrane, vode i lekova.

(Beta)

14:54h

Delegacija Hamasa ostaće u Kairu još jedan dan na zahtjev pregovarača, a razgovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze, u kojima do sada nije bilo rezultata, biće nastavljeni, izjavio je zvaničnik te palestinske ekstremističke organizacije.

Izrael je u međuvremenu porekao da je primio kontraponudu Hamasa i da pokušava da "minira" te razgovore.

Zvaničnik Hamasa rekao je Rojtersu da Hamasova delegacija ostaje u Kairu radi daljih razgovora i da očekuje da se okončaju kasnije danas, prenijeli su izraelski mediji.

Egipatska televizija Kahera je takođe javila da se razgovori produžavaju, ali i da su suočeni sa teškoćama.

Nešto ranije visoki zvaničnik Hamasa, Basem Naim, je rekao da je organizacija predstavila pregovaračima iz Egipta i Katara svoj predlog za prekid vatre i da čeka odgovor Izraelaca, koji nisu došli u Kairo.

Odgovarajući na tvrdnju Naima, da Izrael sprečava postizanje sporazuma, visoki izraelski zvaničnik je rekao da to nije tačno i da ta zemlja ulaže svaki mogući napor da se primirje postigne, te da se čeka odgovor Hamasa.

(Beta)

Izmjena: 15:02h
13:04h

Ministrstvo zdravlja Hamasa objavilo je danas novi bilans žrtava, da je 30.631 Palestinac ubijen u Gazi od početka rata između Izraela i palestinske islamističke organizacije.

Kako je saopšteno u protekla 24 sata ubijeno je 97 ljudi, a ranjeno 123. Od 7. oktobra, kada je počeo rat, ukupno ih je ranjeno 72.043.

Većina žrtava su žene i djeca, navelo je Ministarstvo, a hiljade tijela su, kako se vjeruje, pod ruševinama širom Gaze i nisu ubrojane u žrtve.

(BETA)  

13:03h

Razgovori o prekidu vatre u Gazi između palestinskog Hamasa i posrednika u Kairu danas su prekinuti.

Rezultata nema, iako je preostalo još samo nekoliko dana da se borba okonča pre početka svetog muslimanskog meseca posta Ramazana, preneo je britanski list Gardijan.

Visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim rekao je za Rojters da je ta ekstremistička organizacija predstavila posrednicima svoj predlog za sporazum o prekidu vatre tokom dva dana razgovora i da je čekala odgovor Izraelaca, koji nisu došli u Kairo.

"(Premijer Benjamin) Netanjahu ne želi da postigne sporazum i lopta je sada u američkom dvorištu da vrši pritisak na njega", rekao je Naim.

Izrael je odbio da javno komentariše razgovore o Kairu.

Zvaničnici su međutim rekli da Izrael nije poslao delegaciju jer traži da Hamas predstavi listu od 40 starih, bolesnih i žena talaca koje će prve osloboditi u okviru prekida vatra, a koji bi najprije trajao šest nedjelja.

Hamas u međuvremnu traži da se dozvoli isporuka humanitarne pomoći velikog obima u Gazu i da Palestincima raseljenim iz svojih domova na jugu bude dopušteno da se vrate.

(BETA)

13:03h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je upozorila danas da je neuhranjenost na sjeveru Gaze - ekstremna.

Ričard Piperkorn, predstavnik SZO za Gazu i Zapadnu obalu, rekao je da je jedno od šestoro djece mlađe od dve godine bilo akutno neuhranjeno u januaru, u tom dijelu Gaze, prenijele su agencije.

On je dodao da je stanje sada vjerovatno još gore.

U ratu u Gazi raseljeno je 85 odsto stanovnika iz svojih domova i civili su se suočili sa nestašicom hrane, vode i ljekova, u hladnim i vlažnim uslovima.

(BETA)

13:00h

Američki zvaničnici rekli su za NBC da je u Nacionalnom savjetu SAD za bezbjednost ublažen govor potpredsjednice SAD Kamale Haris održan u nedjelju, kada je pozvala na hitan prekid vatre u Gazi i da Hamas prihvati sporazum o oslobađanju talaca u zamjenu za šestonedjeljni prekid neprijateljstava.

Haris je otvoreno kritikovala Izrael da ne čini dovoljno da ublaži humanitarnu katastrofu u Gazi što je ocijenjeno kao najoštrija kritika zvaničnika SAD zbog uslova u maloj palestinskoj enklavi.

Prvobitni nacrt njenog govora kada je poslat na provjeru u Nacionalnom savjetu SAD za bezbjednost, bio je oštriji prema Izraelu zbog loše humanitarne situacije u Pojasu Gaze i potrebe za većom pomoći, ali je njen govor potom bio umjereniji - rekla su jedan sadašnji i jedan bivši zvaničnik tog tijela.

Jedan od njih je rekao da je u nacrtu bio direktniji poziv Izraelu da odmah dozvoli ulazak više kamiona s pomoći stanovništvu Gaze.

Taj zvaničnik je opisao originalni govor kao jak, ali ne sporan.

Ublažavanje govora pokazuje da je Bijela kuća još oklijeva da javno oštro kritikuje Izrael, dok predsjednik SAD Džozef Bajden pokušava da održi uticaj na izraelsku vladu i osigura sporazum o taocima.

Aktuelni zvaničnik je rekao da su izmjene učinjene više u tonu govora nego u političkoj sadržini i da je Haris govoreći o prekidu vatre ponovila Bajdenovu izjavu stav administracije SAD u ratu.

Na pitanje novinara da li je govor ublažen i učinjen manje agresivnim, Kirsten Alen, direktorka za komunikacije Kamale Haris, je odgovorila da to nije tačno.

(BETA)

10:58h

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc poručio je zvaničnicima SAD da, uprkos teškoćama i pritiscima, završetak rata u Gazi bez vojne operacije u Rafi nije prihvatljiv za Izrael.

Ganc, bivši ministar odbrane i načelnik generalštaba, rekao je sinoć u Vašingtonu da će Izrael desetkovati rukovodstvo Hamasa u Rafi, kao dio ciljeva rata, javljaju danas izraelski mediji.

Na sastanku sa savetnikom Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivenom, Ganc je ocijenio da je okončanje rata bez operacije u Rafi poput slanja vatrogasca da ugasi 80 odsto vatre, prenio je Izrael Hajom.

Ganc se takođe sastao sa potpredsjednicom SAD Kamalom Haris i koordinatorom Bijele kuće za Bliski istok i Sjevernu Afriku Bretom Megurkom, senatorima i članovima Kongresa.

Kako prenose izraelski mediji, neke diskusije o humanitarnim pitanjima su bile teške i administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena je izrazila veliku sumnju u sposobnost Izraela da evakuiše 1,2 miliona stanovnika Gaze, koji su trenutno u Rafi, prije početka vojne operacije.

Ganc je odbacio te ocjene, ističući važnost operacije u Rafi. Govoreći o humanitarnoj pomoći, rekao je da teškoće ne predstavlja donošenje pomoći u Gazu već raspodjela civilima, pošto je Hamas preuzima u nastojanju da očuva upravljanje nad njima.

On je takođe navodno rekao da je najbolje da Gaza prolazi povremeno kroz haos kako bi se onemogućilo Hamasu da vlada.

Ganc je odbacio ideju o obnavljanju vladavine Palestinske uprave u Gazi koja sad vlada djelovima druge palestinske teritorije, Zapadne obale, jer, kako je rekao, do sada nije dovoljno reformisana, a reforme su tražile i SAD.

Politički rival premijera Izraela Benjamina Netanjahua, Ganc, vođa partije centra Nacionalno jedinstvo doputovao je u SAD uprkos Netanjahuovom protivljenju u vrijeme kada ta zemlja pojačava napore da se isporuči više humanitarne pomoći Gazi.

Iako Ganc dijeli mnoge od čvrstorukaških pogleda Netanjahua on se smatra otvorenijim za kompromis o kritičnim pitanjima, uključujući povećanu isporuku humanitarne pomoći, ocjenjuje Asošiejted pres.

(BETA)

09:13h

Potpredsjednica SAD Kamala Haris vrši pritisak na američkog predsjednika Džozefa Bajdena i druge visoke zvaničnike administracije da pooštre retoriku o humanitarnoj krizi u Gazi, piše danas Njujork tajms.

U izvještaju, koji se poziva na četvoro ljudi upoznatih s apelima Kamale Haris, navodi se da je ona više puta rekla Bajdenu i drugim zvaničnicima u Bijeloj kući "da administracija mora da pokaže više empatije za palestinske civile govoreći javno o bilansu mrtvih u Gazi i patnjama preživjelih".

Bajden je podržao njen stav, navodi američki list, ali je takođe rekao da bi zvaničnici trebalo da nastave da osuđuju napade Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Haris je optužila Izrael da ne čini dovoljno da olakša humanitarnu katastrofu u Gazi u govoru u nedjelju, koji je označio promjenu u retorici administracije SAD.

Ona se sastala sa članom izraelskog ratnog kabineta Benijem Gancom u ponedjeljak u Vašingtonu.

U saopštenju posle sastanka Bijela kuća je navela da su Haris i Ganc diskutovali o hitnosti okončanja sporazuma o taocima kako bi se oslobodilo više od 100 ljudi za koje se vjeruje da su još uvijek zatočeni u Gazi poslije napada palestinskih ekstremista na jug Izraela prvog dana rata.

Ona je takođe ponovila podršku administracije privremenom prekidu vatre koji će omogućiti puštanje talaca i povećanje humanitarne pomoći Gazi, prenio je Asošiejted pres.

Njujork tajms navodi da izjava Kamale Haris o pojačanju retorike ima za cilj da odgovori na žalbe članova Demokratske stranke koji se protive američkoj podršci Izraelu u ratu protiv Hamasa, te da pokažu njen spoljnopolitički kredibilitet i da bi mogla biti zamena za predsjednika ako bude potrebno.

(BETA)

09:12h

Međunarodni pregovarači i delegacija Hamasa razgovaraju danas u Kairu u pokušaju da se uspostavi pauza u ratu u Gazi pred početak svetog muslimanskog mjeseca posta Ramazana.

Očekuje se sastanak izaslanika palestinske ekstremističke organizacije i SAD sa katarskim i egipatskim posrednicima trećeg dana pregovora o šestonedjeljnom primirju u zamenu za oslobađanje Hamasovih talaca i Palestinaca iz izraelskih zatvora, te isporuci pomoći Gazi.

Izraelski izaslanici se do sada nisu pridružili razgovorima, uprkos rastućem diplomatskom pritisku da se primirje proglasi prije Ramazana početkom naredne nedjelje.

Izraelski mediji su objavili da posrednici iz te zemlje bojkotuju razgovore, jer Hamas nije pokazao listu živih talaca.

Jedan od lidera Hamasa Basem Naim izjavio je za Frans pres da detalji o zatvorenicima nisu pomenuti ni u jednom dokumentu, niti predlogu, koji su cirkulisali tokom pregovora.

Pošto se stanje u opkoljenoj palestinskoj teritoriji pogoršava i prijeti glad, Izrael je suočen s oštrim kritikama svog glavnog saveznika SAD.

Potpredsjednica SAD Kamala Haris izrazila je duboku zabrinutost za humanitarne uslove u Gazi tokom razgovora sinoć u Vašingtonu sa članom izraelskog ratnog kabineta Benijem Gancom.

Istog dana je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila da je misija za pomoć u dvije bolnice na sjeveru Gaze vidjela kako djeca umiru od gladi usljed nestašice hrane, goriva i ljekova.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus poslije toga je rekao da je zbog gladi umrlo desetoro djece.

U Kan Junisu na jugu Gaze, gdje su se vodile žestoke borbe ljudi su rekli da tela ubijenih leže na ulicama, da su domovi i radnje razoreni.

U napadu Hamasa, vladajućeg u Gazi na jug Izraela 7. oktobra ubijeno je oko 1.160 ljudi, većinom civila, po podacima Frans presa.

U izraelskoj osvetničkoj ofanzivi ubijeno je 30.534 ljudi, većinom žena i djece, po podacima Hamasovog Ministarstva zdravlja.

(BETA)

07:20h

Potpredsjednica SAD Kamala Haris pozvala je Izrael da preduzme dodatne mjere za povećanje priliva pomoći u Gazu i pozvala na "vjerodostojan" humanitarni plan prije bilo kakve vojne operacije u Rafi, tokom sastanka sa članom izraelskog ratnog kabineta Benijem Gancom u ponedjeljak, saopštila je Bijela kuća.

„Potpredsjednica i ministar Ganc razgovarali su o situaciji u Rafi i potrebi za kredibilnim i izvodljivim humanitarnim planom prije nego što se razmišlja o bilo kakvoj velikoj vojnoj operaciji tamo s obzirom na rizike za civile“, navodi se u saopštenju Bijele kuće povodom sastanka.

„Pozvala je Izrael da u saradnji sa Sjedinjenim Državama i međunarodnim partnerima preduzme dodatne mjere kako bi povećao priliv humanitarne pomoći u Gazu i obezbijedio njenu bezbjednu distribuciju onima kojima je potrebna“, navodi se u saopštenju, kako prenosi Rojters.

07:18h

Belgija je odlučila da zbog teškoća na tlu stanovništvu Gaze humanitarnu pomoć dostavlja spuštanjem padobranima iz aviona - saopštilo je njeno Ministarstvo spoljnih poslova.

Tokom vikenda, pomoć u hrani su u Gazu padobranima spuštali američki vojni teretni avioni.

Ministarka odbrane Belgije Ludivin Dedonder je rekla da će 40 pripadnika Oružanih snaga narednih dana obaviti nekoliko dostavljanja humanitarne pomoći iz vazduha.

Transportni avion Erbas A400M iz baze u Jordanu koji koordinira dostavljanje humanitarne pomoći iz vazduha, prevoziće stanovništvu Gaza hranu i robu za održavanje higijene.

Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da gladuje 2,3 miliona žitelja Gaze.

Otkako je rat počeo, Izrael je zabranio da se na to malo, a gusto naseljeno palestinsko podučje dostavljaju hrana, ljekovi i drugo osnovno. Izuzetak je vrlo mala količina pomoći koja u Gazu stiže s juga, iz Egipta, preko prelaza Rafa.

Humanitarni zvaničnici kažu da je dostavljanje pomoći padobranima neefikasno zbog čega je to posljednja opcija u ovakvim situacijama.

(BETA)

07:17h

Izaslanica Ujedinjenih nacija za seksualno nasilje u ratnim konfliktima Pramila Paten navela je juče u izvještaju da postoji "razuman osnov" da se smatra da je palestinski borbeni pokret Hamas pribjegao silovanjima, "seksualizovanoj torturi" i drugim oblicima okrutnog i nehumanog postupanja prema ženama tokom napada na južni Izrael 7. oktobra prošle godine čime je počeo rat u Pojasu Gaze.

Postoji i "razuman osnov da se smatra da to nasilje možda i dalje traje", rekla je Pramila Paten koje je posetila Izrael i Zapadnu obalu od 19. januara do 14. februara sa devetočlanim timom stručnjaka.

Ona je u izvještaju navela da je tim "došao do jasnih i ubjedljivih informacija" da je među taocima bilo nekih koji su bili izloženi istovjetnim formama seksualnog nasilja obično povezanog sa konfliktima, uključujući silovanje i "seksualizovanu torturu".

Po izvještaju, posjeta po svojoj prirodi "nije imala ni jni mandat da se bavi istraživanjem".

Paten je navela da njen tim nije uspio da se sastane ni s jednom žrtvom seksualnog nasilja "uprkos organizovanim naporima da se one ohrabre da kažu šta im se desilo".

Međutim, tim je imao 33 sastanka sa izraelskim vlastima i razgovarao sa 34 osobe, uključujući preživele i svjedoke napada 7. oktobra, oslobođene taoce, zdravstvene radnike i druge.

Po prikupljenim podacima, rekla je Paten, "postoje razuman osnovi da se smatra da se seksualno nasilje vezano za konflikt dešavalo tokom napada od 7. oktobra na više lokacije duž periferije Gaze, uključujući silovanja i grupna silovanja na najmanje tri lokacije".

Na nekoliko lokacija, dodala je ona, nađeno je "nekoliko potpuno nagih ili djelimično nagih tijela od struka nadolje - uglavnom ženskih tijela - sa vezanim rukama i više prostrijelnih rana, najčešće u glavu".

Primjenjivani šablon svlačenja i vezivanja žrtava "može biti pokazatelj da je došlo do nekih oblika seksualnog nasilja", rekla je Paten.

Osnovano se sumnja da je na napadnutom muzičkom festivalu Nova na jugu Izraela i u njegovoj okolini bilo "višestrukih incidenata sa seksualnom nasilju" i da su žrtve bile podvrgavane "silovanju i/ili grupnom silovanju" a potom ubijanju ili "ubijanju tokom silovanja".

Po kredibilnim izvorima tima, tamo je bilo ubijenih žrtava, mahom žena koje su bile gole od struka nadolje, mnoge ustrijeljene u glavu.

(BETA)

07:15h

Rat Izraela i Hamasa – 151. dan.

Potpredsjednica SAD Kamala Haris i drugi najviši zvaničnici Bajdenove administracije razgovarali su u ponedjeljak sa članom Ratne vlade Izraela koji je došao u Vašington prkoseći svom premijeru Benjaminu Netanjahuu.

Zvaničnici Bijele kuće rekli su da je Beni Ganc, Netanijahuov politički rival, tražio sastanak i da je vlada SAD smatrala da je važno da se sastanu uprkos Netanjahuovim prigovorima.

Sastanak je bio u vrijeme kada su predsjednik Džo Bajden, Haris i drugi visoki zvaničnici administracije sve otvorenije nezadovoljni rastućim brojem poginulih u Gazi i patnjama nevinih Palestinaca dok se izraelski rat približava petom mjesecu.

"Razgovaraćemo o brojnim stvarima u smislu prioriteta koje svakako imamo, što uključuje postizanje dogovora o taocima, davanje pomoći i zatim postizanje tog šestonedjeljnog prekida vatre", rekla je Haris novinarima prije sastanka s Gancom.

SAD su u subotu izvršile prvu od, kako se očekuje, niza isporuka humanitarne pomoći u Gazu iz vazduha.

Bijela kuća je pristala na sastanak sa Gancom čak i pošto je zvaničnik Netanjahuove nacionalističke partije Likud rekao da Ganc nije imao odobrenje premijera za svoje sastanke u Vašingtonu, a Netanjahu je oštro kritikovao Ganca što pokazuje sve veću pukotinu unutar izraelskog ratnog rukovodstva.

Pored razgovora sa Haris, Ganc se u ponedjeljak sastaje sa koordinatorom Savjeta za nacionalnu bezbjednost za Bliski istok Bretom Mekgurkom i Džejkom Salivenom, savjetnikom Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost. Ganc bi takođe trebalo da se sastane u ponedjeljak sa liderom manjine u Senatu Mičem Mekonelom. U utorak će se sastati sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Tokom vikenda Haris je snažno pozvala na privremeni sporazum o prekidu vatre u Gazi, za koji zvaničnici administracije kažu da će zaustaviti borbe na najmanje šest nedjelja, a takođe je pojačala pritisak na Izrael da ne ometa pomoć. Bijela kuća se nedeljama zalaže za taj okvirni sporazum.

Izrael je u suštini pristao na dogovor o primirju, a Bijela kuća je naglasila da je odgovornost na Hamasu da se pridruži.

Predsjednik Džozef Bajden je pod sve većim političkim pritiskom kod kuće zbog načina na koji njegova administracija postupa tokom rata Izraela i Hamasa.

Koordinisan je pritisak birača na levici vladajuće Demokratske stranke pred novembarske predsjedničke izbore u SAD koji su nezadovoljni predsednikovom nepokolebljivom podrškom Izraelu u operacijama čije vojske u Gazi je poginulo više od 30.000 Palestinaca.

Ganc, za ​​koga ankete pokazuju da bi mogao da bude odličan kandidat za premijera Izraela smatra se političkim umjerenim. Ali nejasno je kako gleda na formiranje palestinske države koju Bajden vidi kao suštinsko za uspostavljanje trajnog mira kada se završi rat u Gazi, ali tome se Netanjahu odlučno protivi.

Pretpostavlja se i da će Ganc, kada se teške borbe smire, napustiti Vladu što bi pojačalo pritisak za vanredne izbore u Izraelu.

Otkako se Ganc pridružio Netanjahuovom ratnom kabinetu sa tri ministra u oktobru, američki zvaničnici su otkrili da je lakše nositi se s njim nego sa Netanjahuom ili ministrom odbrane Joavom Galantom. Iako Ganc ima mnogo istih tvrdolinijaških stavova kao Netanjahu i Galant, otvoreniji je za kompromise o ključnim pitanjima, uključujući povećanu isporuku humanitarne pomoći koja će biti glavna tema razgovora na sastancima u Vašingtonu ove nedjelje.

Ganc bi trebalo da se uputi u London poslije posjete SAD.

(BETA)

Bonus video: