Šta je u američkoj politici super utorak i zašto je važan?

Takmičenje će se odvijati od Aljaske i Kalifornije do Virdžinije i Vermonta. I dok će najveća pažnja biti na predsjedničkom takmičenju, u utorak su drugi važni izbori

7309 pregleda 1 komentar(a)
Sa jednog glasačkog mjesta u državi Masačustes, Foto: Reuters
Sa jednog glasačkog mjesta u državi Masačustes, Foto: Reuters

Približava se najveći dan ovogodišnje kampanje za primarne izbore jer 16 država glasa na takmičenjima poznatim kao Super utorak.

Izbori su ključni momenat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena i Donalda Trampa, koji su glavni kandidati za predsjedničke nominacije demokrata i republikanaca. Kao dan kada se odlučuje o najvećem broju delegata, snažni nastupi Bajdena i Trampa doveli bi ih mnogo bliže nominacijama.

Takmičenje će se odvijati od Aljaske i Kalifornije do Virdžinije i Vermonta. I dok će najveća pažnja biti na predsjedničkom takmičenju, u utorak su drugi važni izbori.

Evo stvari na koje treba obratiti pažnju.

Broj delegata

Više od jedne trećine od ukupnog broja delegata dobija se na izborima na super utorak.

Kandidat republikanaca može da osvoji 854 od 2.429 delegata, a kod demokrata takođe može da se osvoji više od jedne trećine delegata - 1.420.

Međutim, ni republikanci ni demokrate ne mogu da osvoje nominaciju poslije super utorka. Tramp, koji je favorit za republikansku nominaciju, sada ima 122 delegata i treba mu još 1.093 da bi došao da potrebnog "magičnog" broja od 1.215. Bajden, favorit demokrata, sada ima 206 delegata, a potrebno mu je 1.986. Tramp bi, kako se predvđa, mogao da obezbijedi nominaciju do 12. marta, a Bajden do 19.

Tramp
Trampfoto: Reuters

Republikanci mogu brže da sakupe potreban broj delegata jer imaju princip da onaj koji osvoji najviše glasova u nekoj državi, dobija sve delegate. Kod demokrata se delegati dijele po proporcionalnom sistemu.

Da li je Tramp pred nominacijom?

Do sada su republikanski predsjednički primarni izbori bili kao repriza.

Bivši predsjednik je dominirao u trci, a njegov posljednji veliki rival, njegova nekadašnja ambasadorka u Ujedinjenim nacijama (UN) Niki Hejli, muči se da održi korak. Izgubila je primarne izbore 27. februara u Mičigenu za više od 40 procentnih poena. Čak je izgubila svoju matičnu državu Južnu Karolinu, gdje je dva puta birana za guvernera, za više od 20 procentnih poena.

Dok se trka okreće ka Superutorku, ogromna mapa izgleda skrojena za Trampa da stekne nedostižnu prednost u odnosu na Hejli. Njegov tim je pojačavao pritisak na Hejli da odustane, a još jedna velika pobjeda bi mogla da bude veliki bod u njegovu korist.

Hejli
Hejlifoto: Reuters

Hejli je uložila znatnu količinu novca za kampanju i kaže da želi da ostane u trci do Republikanske nacionalne konvencije u julu u slučaju da se tamošnji delegati predomisle o formalnom nominovanju Trampa usred njegovih pravnih problema. Ali nedavno je vidjela da se njena finansijska podrška pokolebala - organizacija Amerikanci za prosperitet, koju podržavaju braća Koh, objavila je da će prestati da troši u njeno ime nakon Južne Karoline.

Možda neće moći da priušti još jedan veliki gubitak.

Da li se fakultetski obrazovani glasači okreću od Trampa?

Usred Trampovih ubjedljivih pobjeda u ovoj trci, pojavili su se i znaci upozorenja za novembar: imao je loše rezultate kod fakultetski obrazovanih glasača.

Na prrimarnim izborima u Nju Hempširu i Južnoj Karolini, APVoteCast je otkrio da su diplomci izabrali Hejli umesto Trampa. Otprilike dvije trećine birača u obje države koji su poslije fakulteta otišli na postdiplomske studije glasalo je za bivšu guvernerku Južne Karoline.

U Južnoj Karolini, Tramp je osvojio predgrađa, ali ne u istoj mjeri kao što je bila njegova dominacija u malim gradovima i ruralnim oblastima, u suštini podijelivši glasove sa Hejli.

Jedno od najvećih pitanja u utorak je da li Tramp može da počne da smanjuje taj jaz. Loš rejting kod diplomaca i u predgrađima je ono što je osudilo Trampa na poraz od Bajdena 2020.

Da li Bajden odagnava sumnje?

Koliko god "dosadni" bili republikanski predsjednički primarni izbori, demokratski su bili još tiši. Bajden ima mnogo političkih problema koji ga opterećuju prema istraživanjima javnog mnjenja, ali ne za sada na primarnim biračkim mjestima.

Bajden
Bajdenfoto: Reuters

U Mičigenu, gdje je organizovani pokušaj da se glasa za opciju "neopredijeljen" na tamošnjim primarnim izborima u znak protesta protiv Bajdenove podrške Izraelu tokom rata u Gazi, ta kampanja je dobila oko 13 odsto glasova, nešto veći udio nego što je ta opcija dobila prošli put kada je bila aktuelna kod demokratskog predsjednika.

Jedini sličan organizovani napor protiv Bajdena u kalendaru Super utorka je onaj koji je u posljednjem trenutku okupila šačica ljevičarskih grupa u Koloradu u četvrtak da podrži glasanje za opciju "neopredijeljeni" kao u Mičigenu. Oko 700.000 ljudi je već glasalo poštom na primarnim izborima. Bajden ima još dva protivnika, kongresmena Dina Filipsa iz Minesote i spisateljicu Merien Vilijamson koja je dobila iznenađujućih tri odsto glasova u Mičigenu.

Šta se u Kaliforniji dešava u trci za Senat?

Ne glasa se samo za predsjedničke nominacije u utorak. Jedno od najznačajnijih takmičenja su izbori u Kaliforniji za mjesto u Senatu SAD koji je ostalo upražnjeno zbog smrti demokratske senatorke Dajan Fajnstin.

Privremeni korisnik mandata, Lafonza Batler, ne kandiduje se za cijelo trajnje. Umjesto da se u novembru suoče pobjednici partijskih primarnih izbora, Kalifornija stavlja sve kandidate na samo jedno glasanje i ima dva kandidata sa najvećim brojem glasova koji idu na opšte izbore.

Kod demokrata se mjesecima spekulisalo da će se dva istaknuta člana Predstavničkog doma iz te stranke, Kejti Porter i Adam Šif, boriti do dana izbora. Ali to se promijenilo otkako je velikan bejzbol tima LA Dodžersa Stiv Garvi objavio kandidaturu.

Garvi (75) je i republikanac i početnik u politici. Šif je emitovao reklame u kojima ga je kritikovao – ili, tačnije, promovisao ga – kao osobu koja će najvjerovatnije da ispunjava Trampove želje. Ideja je da se ujedine brojni kalifornijski konzervativci iza Garvija tako da on i Šif završe među prva dva, uskraćujući Porteru mjesto u novembru. Šif bi tada bio veliki favorit za mjesto.

Sadašnju postavku primarnih izbora glasači su usvojili 2010, djelimično da bi spriječili stranke da se upuštaju u primarne smicalice. Između ostalog, primarni izbori u Senatu biće test da li, na kraju, motivisani političari mogu da učestvuju u bilo kom sistemu.

Šta je sa pravosuđem?

Glasači u San Francisku i Los Anđelesu ponovo će se uhvatiti u koštac sa pitanjima krivičnog pravosuđa i javnog reda.

U okrugu Los Anđelesa, okružni tužilac Džordž Gaskon suočava se sa 11 izazivača u primarnoj utakmici usred kritike njegovog progresivnog pristupa koji uključuje netraženje novčane kaucije za prekršaje i nenasilna krivična djela i negonjenje maloljetnika kao odraslih. Njegovi protivnici su ga okrivili za porast imovinskih zločina u nekim djelovima okruga, uključujući vandalizam i krađe u luksuznim prodavnicama.

Gaskon je i ranije trpio kritike, bio je i meta dva neuspjela pokušaja opoziva, od kojih je jedan bio u prvih 100 dana kada je preuzeo dužnost. Izbori će odrediti sa kim će se suočiti u novembru i da li postoje znaci da liberalni glasači Los Anđelesa mijenjaju mišljenje.

U San Francisku, gradonačelnik London Brid podstiče jednu glasačku mjeru za proširenje policijskih ovlašćenja da koristi taktike kao što su bespilotne letjelice i nadzorne kamere, i drugu koja ispituje da li neoženjene odrasle osobe koriste socijalnu pomoć za drogu. Dvije inicijative dolaze u trenutku kada je grad potresen beskućništvom i upotrebom droga, a Brid se suočava sa nervoznim biračkim tijelom na sopstvenom reizboru u novembru.

Još jedan republikanski test u Teksasu

Državni tužilac Teksasa Ken Pakston je prošle godine preživio opoziv koji je predvodila njegova stranka. Sada želi nadoknadu, a Tramp mu pomaže. Primarni izbori će biti test koliko su republikanski birači spremni da regulišu ponašanje svojih lidera.

Opoziv je proistekao iz Pakstonovih pravnih problema. On se suočava sa aprilskim suđenjem po optužbama za krivično djelo bezbjednosne prevare i dodatnom federalnom istragom za korupciju zbog navoda da je koristio svoju kancelariju da favorizuje donatora kampanje koji je bio osnova optužbi za opoziv.

Pakston cilja na više od 30 republikanskih predstavnika na primarnim izborima, uključujući i predsjednika Predstavničkog doma Dejla Felana. Pakston takođe pokušava da smijeni troje republikanskih sudija u državnom konzervativnom žalbenom sudu koji su glasali za ograničavanje ovlašćenja državnog tužioca.

Pakston je bio veliki pristalica Trampa, uključujući pokušaje bivšeg predsjednika da poništi svoj izborni poraz 2020., a Tramp pomaže Pakstonu u njegovoj kampanji na primarnim izborima. Čistka u Teksasu biće test onoga što republikanski birači najviše cijene kod svojih izabranih zvaničnika.

Da li kandidati Sjeverne Karoline mogu da ujedine stranke?

Većina zemlje izabrala je svoje guvernere na izborima 2022, ali Sjeverna Karolina se priprema za intenzivnu trku ove jeseni. Obojica kandidata za mjesto koje će osloboditi demokratski guverner Roj Kuper sa ograničenim mandatom moraće da pokažu sposobnost da ujedine svoje stranke na izborima.

Državni tužilac Džoš Stajn ima Kuperovu podršku. Stajnov glavni konkurent je bivši sudija Vrhovnog suda države, Majk Morgan, koji je Afroamerikanac. Pitanje je da li je Stajn u stanju da ponovo dobije ozbiljan broj glasova crnih birača na izborima, što je od suštinskog značaja za svakog demokratu koji želi da bude konkurentan u novembru.

Prvak republikanaca je takođe Afroamerikanac Mark Robinson, a za neke je bio figura koja izaziva podjele jer je glasno kritikovao učenje o LGBTQ+ pitanjima tokom seksualnog obrazovanja i zbog komentara u crkvi da bi hrišćane "trebalo da vode muškarci." Njegovi protivnici, državni sekretar za finansije Dejl Folvel i advokat Bil Grejem, kažu da je Robinson previše polarizujuća ličnost da bi pobijedio u novembru.

Robinsona je prošle godine podržao Tramp, ali treba vidjeti da li pokazuje iste slabosti kao bivši predsjednik među fakultetski obrazovanim glasačima u predgrađu. Bajdenova kampanja za ponovni izbor cilja na Sjevernu Karolinu jer misli da mu ti birači mogu pomoći da pobijedi Trampa.

Bonus video: