Hamas: SAD da pritisnu Netanjahua

Bez pomaka u pregovorima o primirju u Gazi, Hamas poručio Vašingtonu da je od slanja pomoći važnije da prekine da snabdijeva Izrael oružjem

5390 pregleda 2 komentar(a)
Palestinska djeca u Rafi čekaju hranu iz humanitarne kuhinje, Foto: Rojters
Palestinska djeca u Rafi čekaju hranu iz humanitarne kuhinje, Foto: Rojters

Pregovarači Hamasa ostali su juče u Kairu treći dan pregovora o prekidu vatre u pokušaju da zaustave borbe u Pojasu Gaze na vrijeme za muslimanski mjesec posta ramazan, oslobode izraelske taoce i spriječe glad.

Primirje od 40 dana u ratu između Hamasa i Izraela omogućilo bi oslobađanje nekih talaca koje su palestinski militanti oteli u oktobarskom napadu, bila bi povećana pomoć Gazi, a porodice bi mogle da se vrate u napuštene domove. Ramazan počinje 11. marta.

Tri egipatska bezbjednosna izvora rekla su Rojtersu da se zavađene strane drže zahtjeva koji sprečavaju postizanje dogovora. Egipćani, domaćini i posrednici su u kontaktu sa Izraelcima uprkos odsustvu izraelske delegacije.

Ranije je visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim rekao da je ta grupa predstavila nacrt sporazuma o obustavi vatre i da sada čeka odgovor Izraela.

“Netanjahu (premijer Benjamin) ne želi da postigne dogovor i lopta je sada u dvorištu Amerikanaca” da izvrše pritisak na njega”, rekao je Naim.

Predsjednik SAD Džo Bajden je rekao da je sporazum o primirju u rukama Hamasa i da je potrebna obustava vatre da bi Gaza dobila veću pomoć.

“Moramo dostaviti više pomoći Gazi”, rekao je Bajden novinarima.

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan je kazao da do razmjene zatočenika može doći tek nakon obustave vatre.

“Poručujemo Vašingtonu da je od slanja pomoći (u Gazu) važnije da prekine da snabdijeva Izrael oružjem”, rekao je na konferenciji za novinare u Bejrutu.

Izrael je odbio da javno komentariše razgovore, ali je jedan visoki izraelski zvaničnik rekao: “Izrael ulaže sve napore da postigne sporazum. Čekamo odgovor Hamasa”.

Demonstranti u Tel Avivu traže oslobađanje talaca
Demonstranti u Tel Avivu traže oslobađanje talacafoto: Reuters

Jedan izvor je ranije rekao Rojtersu da Izrael ne učestvuje jer je Hamas odbio da dostavi spisak svih talaca koji su još živi. Naim je rekao da je to nemoguće bez prekida vatre jer su taoci razbacani širom ratne zone i drže ih odvojene grupe.

I američki državni sekretar Entoni Blinken je pozvao Izrael da učini više da ublaži humanitarnu katastrofu u Gazi.

“Izrael mora da maksimalno iskoristi sva moguća sredstva... da dostavi pomoć ljudima kojima je potrebna”.

Građani Gaze su na ivici gladi jer su humanitarne zalihe jedva stizale tokom prošlog mjeseca. Rojters piše da je veliki dio teritorije potpuno odsječen od hrane. Malobrojne funkcionalne bolnice, već preplavljene ranjenicima, sada se pune djecom koja umiru od gladi.

Blinken je na jučerašnjem sastanku sa članom izraelskog ratnog kabineta Benijem Gancom razgovarao o portrebi da se hitno djeluje kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći, rekao je portparol Stej departmenta Metju Miler.

Njih dvojica su razgovarali i o naproma za postizanje sporazuma o šestonedjeljnom primirju u Gazi, rekao je Miler.

SAD smatraju da prepreke za obustavu vatre nisu nepremostive, rekao je Miler.

Bonus video: