Tim UN prikuplja dokaze da je Hamas silovao i mučio

Kredibilne posredne informacije, koje mogu biti indikativne za neke oblike seksualnog nasilja, uključujući sakaćenje genitalija, seksualno mučenje, okrutno, nehumano i degradirajuće ponašanje, takođe su prikupljene, navodi se u izvještaju

3308 pregleda 0 komentar(a)
Skup za oslobađanje talaca kod ambasade SAD u Tel Avivu, Foto: Rojters
Skup za oslobađanje talaca kod ambasade SAD u Tel Avivu, Foto: Rojters

Tim eksperata Ujedinjenih nacija objavio je juče da postoji “osnovani razlozi da vjeruju” da se seksualno nasilje, uključujući silovanje i grupno silovanje, dogodilo na više lokacija za vrijeme napada Hamasa 7. oktobra.

Tim, na čelu sa specijalnom izaslanicom UN za seksualno nasilje u konfliktu Pramilom Paten - posjetio je Izrael u periodu između 29. januara i 14. februara u misiji sa namjerom prikupljanja, analize i potvrđivanja informacija o seksualnom nasilju povezanom sa napadima 7. oktobra.

“Kredibilne posredne informacije, koje mogu biti indikativne za neke oblike seksualnog nasilja, uključujući sakaćenje genitalija, seksualno mučenje, okrutno, nehumano i degradirajuće ponašanje, takođe su prikupljene”, navodi se u izvještaju UN na 24 strane.

Hamas je u više navrata odbacio optužbe za seksualno nasilje.

“Tim misije je pronašao jasne i ubjedljive informacije da su neki od talaca odvedenih u Gazu bili podvrgnuti raznim oblicima seksualnog nasilja i postoji razumna osnova da vjeruje da je takvo nasilje i dalje u toku”, navodi se u izvještaju.

UN tim je takođe saopštio da je primio informacije iz institucionalnih i izvora građanskog društva i direktnih razgovora o “seksualnom nasilju protiv palestinskih muškaraca i žena u pritvorima, za vrijeme pretresa kuća i na kontrolnim punktovima”, nakon 7. oktobra.

Izrael je kritikovao reakciju UN na napade 7. oktobra. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je krajem prošle godine kazao da seksualno nasilje počinjeno 7. oktobra “mora biti temeljno istraženo i krivično gonjeno”, naglašavajući “rodno zasnovano nasilje mora biti osuđeno. Svuda i uvijek”.

Bonus video: