Izraelska vlada: Muslimani će moći da se mole na Hramovoj gori kao i prethodnih godina za vrijeme Ramazana

U jeku rata u Gazi izraelska vlada je precizirala da će broj vjernika kojima će biti dozvoljeno da dođu na Hramovu goru biti procjenjivan svake nedjelje na osnovu bezbjednosnih kriterijuma

5726 pregleda 3 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Muslimanski vjernici će moći da se mole na Hramovoj gori u Jerusalimu u istom broju kao i prethodnih godina za vrijeme Ramazana, saopštila je danas izraelska vlada.

U jeku rata u Gazi izraelska vlada je precizirala da će broj vjernika kojima će biti dozvoljeno da dođu na Hramovu goru biti procjenjivan svake nedjelje na osnovu bezbjednosnih kriterijuma.

Desetine hiljada vjernika dolaze tu da se mole tokom muslimanskog svetog mjeseca posta Ramazana, koji počinje 10. ili 11. marta.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će izraelske vlasti sve učiniti da vjernici slobodno mogu da se mole na Hramovoj gori i da omoguće muslimanima da proslave Ramazan dok će istovremeno voditi računa o bezbjednosnim pitanjima.

On je govorio na sastanku posvećenom Ramazanu.

Hramova gora je treće sveto mjesto Islama i najsvetije mjesto Judaizma. Iako tim svetim mjestom upravlja Jordan, Izrael tu uvodi restrikcije, odnosno pravila o broju vjernika ili njihovoj starosti.

Kontekst je posebno napet ove godine dok se vodi rat u Gazi između Izraela i Hamasa, poslije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Egipatski, američki i katarski posrednici pokušavaju da izdejstvuju kompromis Izraela i Hamasa da bi se uspostavilo primirje u pojasu Gaze prije početka Ramazana.

Američki predsjednik Džozef Bajden upozorio je danas na "vrlo opasnu" situaciju posebno u Jerusalimu ako se nastave neprijateljstva u Gazi tokom Ramazana.

Bonus video: