Predsjednički izbori u Venecueli zakazani za 28. jul: Očekuje se kandidatura Madura, Mačado za sada diskvalifikovana

Vlada i opozicija dogovorili su se u oktobru na Barbadosu da će ti izbori biti održani u drugoj polovini 2024. godine u prisustvu međunarodnih posmatrača

4048 pregleda 0 komentar(a)
Maduro, Foto: Reuters
Maduro, Foto: Reuters

Predsjednički izbori u Venecueli, na kojima šef države Nikolas Maduro treba da se kandiduje treći put, zakazani su za 28. jul, objavio je danas Nacionalni izborni savjet.

Vlada i opozicija dogovorili su se u oktobru na Barbadosu da će ti izbori biti održani u drugoj polovini 2024. godine u prisustvu međunarodnih posmatrača.

Glavnu kandidatkinju opozicije Mariju Korinu Mačado koja je bila u velikoj prednosti tokom stranačkih predizbora za kandidata, sud je za sada diskvalifikovao.

Mačado
Mačadofoto: Reuters

Očekuje se da će predsjednik Nikolas Maduro da se kandiduje za novi mandat.

U planovima za izbore ne pominje se mogućnost učestvovanja kandidata kojima je vlada zabranila da se kandiduju za funkciju, uključujući najveću Madurovu protivnicu Mariju Korinu Mačado, piše AP.

Mačado je pobijedila na unutarpartijskim izborima prošle godine koje je održala opoziciona frakcija poznata kao Unitarna platforma, koju podržavaju SAD. Njoj je prošlog ljeta zabranjeno da se kandiduje, a danas u objavi o izborima njeno ime nije pomenuto.

Bonus video: