Da li je Crna Gora nedavno ugostila budućeg predsjednika SAD?

Ako nešto ne nedostaje Pensu, tvrde oni koji ga poznaju, to su ekstremna ambicija i veliki snovi za 2020. godinu, ako ne i ranije
95 pregleda 8 komentar(a)
Majk Pens, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Majk Pens, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.08.2017. 08:22h

Nekoliko dana prije nego što je američki potpredsjednik Majk Pens stigao u Crnu Goru kako bi pohvalio ulazak zemlje u NATO te u maniri "lošeg policajca" još jednom javno oštro pokudio rusku agresiju, demokratska zastupnica iz Kalifornije Maksin Voters komentarisala je da Pence "negdje planira svoju inauguraciju".

"Rajns Pribus (bivši šef kancelarije predsjednika SAD Donalda Trampa) i Šon Spajser (portparol Bijele kuće koji je takođe otišao) biće na čelu njegove tranzicije", napisala je Voters, aktivna u kritikama trampa na društvenoj mreži Twitter.

Njen komentar je jasan. Bijelu kuću je proteklih sedmica napustilo nekoliko visokopozicioniranih i veoma medijski eksponiranih Trampovih ljudi, a to je samo posljednji talas odlazaka, piše Jutarnji.hr.

Prema mnogim mišljenjima, pitanje je dana kada će otići ministar pravosuđa Džef Sešns, a navodno o dizanju sidra razmišlja i državni sekretar Reks Tilerson.

Ali, za razliku od drugih - koji razmišljaju prema principu "spasi što se spasit’ da" - pad Trampa zapravo ide na ruku bivšem guverneru Indijane. Izglasavanje predsjedničkog opoziva još je daleka želja polovine američkih birača i Trampovih političkih suparnika.

Ali, kada je riječ o Trampovom timu, konačni pad američkog predsjednika, bio bi trenutak trijumfa za Pensa koji čeka svoj trenutak.

Ako nešto ne nedostaje Pensu, tvrde oni koji ga poznaju, to su ekstremna ambicija i veliki snovi za 2020. godinu, ako ne i ranije, piše Jutarnji.hr.

Nadmašiti njegovog šefa je teško, no Pens, koliko god djelovao dostojanstveno i misaono dok stoji uz Trampa, ima svoje "konje za trku". Još je nejasno vjeruje li američki potpredsjednik u evoluciju. Odgovor na to pitanje uvijek je ostavljao da lagano lebdi u vazduhu. Mnogi su primijetili kako suprugu zove - majkom, a u anale će sigurno ući i njegova izjava da ne želi da ostane nasamo, bez svoje supruge, u prostoriji sa drugom ženom.

Pensova posjeta NASA, u kojoj je dirao osjetljiv uređaj tačno ispod natpisa "Ne dirati", osigurao mu je viralnu slavu.

Voters, kritičarka Trampa,možda bi i radije vidjela Pensa na čelu države, ali malo ko je podržava.

Prema Njujork Tajmsu Pens je bolji od Trampa jer mu se može više vjerovati kad je riječ o nuklearnom oružju.

Pensova matična savezna država Indijana u svjetskim medijima je najviše pažnje dobila 2015. godine, kada su konzervativni lobisti isposlovali kontroverzni zakon o vjerskim slobodama. Zakon je dobio žestoke osude i doveo do protesta, podsjeća Jutrarnji.hr.

Kako su isticali protivnici, skrojen je tako da se vlasnicima poslovnih objekata olakša diskriminacija osoba homoseksualne orijentacije pod izgovorom religijskih uvjerenja. Dovoljno je bilo reći "vjera mi brani" i homoseksualni par ne bi mogao da tužiti za diskriminaciju vlasnika poslastičare koji je odbio da im proda svadbenu tortu.

Pens je, piše Njujork Tajms, stajao sa strane dok se taj zakon pisao, a onda ga u tišini potpisao. Ali, fotografija sa potpisivanja koju je objavio bila je toliko neobična da je jedan lokalni demokrata optužen za fotošop. Zbog zakona je nastao skandal, najveće američke kompanije su ga javno osudile i zaprijetile obustavom poslovanja u Indijani, a umjetnici su otkazali koncerte i druge nastupe u Pensovoj matičnoj državi. Nakon bure i oluje Pens je potpisao novi, razvodnjeni zakon i tiho se iskrao, pobjegavši od pitanja novinara.

Jedan od prvih poteza nakon preuzimanja Bijele kuće Trampu je bilo potpisivanje uredbe o zabrani ulaska u zemlju izbjeglicama i imigrantima iz sedam pretežno muslimanskih zemalja. Pens je nešto slično napravio dvije godine ranije kada je nakon terorističkih napada na Pariz objavio da neće primiti sirijske izbjeglice i prekinuo finansiranje udruženja koja im pomažu.

Kada se počeo zahuktavati skandal o povezanosti Trampove administracije i Rusije, Pens je pokazao da i on zna da "mulja", a Trampu je čuvao leđa. Baš kao i njegov šef, ni on se ne može da se pohvali tačno iznesenim stavovima u javnim nastupima. I njega su zbog neistina kritikovale osobe zadužene za provjeru činjenica u američkim medijima, navodi Jutarnji.hr.

Prema mišljenju mnogih, ambicioznom Pensu je upravo fijasko sa zakonom o povratku vjerskih sloboda ubio predsjedničke snove - barem dok Tramp nije otvorio takmičenje za asistenta. Mnogi su tada, uvjereni da Tramp neće izdržati ni mjesec dana, komentisali kako je Pens to prihvatio nadajući se upravo takvom scenariju. To je mišljenje potvrdio Pensov nastup u potpredsjedničkoj debati kada je svojim stavovima povremeno prkosio Trampovim izjavama, a smirenim držanjem naglašavao njihove razlike, zbog čega su mnogi poslije komentarisali da se očigledno udvarao podijeljenim republikancima.

Ali, prije nego što mu je Tramp pružio slamku spasa, piše Njujork Tajms, Pens se ustvario borio za političko preživljavanje. Osim skandala sa zakonom o vjerskim slobodama, potpisao je i zakon kojim je ionako strogim pravilima o slučajevima kada je u Indijani dopušten abortus dodao nova ograničenja, kao što je zabrana u slučaju da majka želi da podbaci zbog rase, pola ili bolesti ploda poput Daunovog sindroma. Dočekivali su ga negativnim ovacijama na sportskim stadionima, piše Njujork Tajms. Kritikovali su fa da nije donio nijedan jedini zakon i kako se jedino borio za ultrakonzervativnu vjersku agendu.

Sreća se Pensu osmjehnula kada je Trampu zatrebao potpredsjednika koji će mu donijeti bodove koje mu je oduzeo najbliži suparnik, konzervativni republikanac iz Teksasa Ted Kruz, istaknut među konzervativnim vjerskim tijelom.

Posljednjih sedmica Pencs sve češće istupa u prvi plan. Nakon što je konstrukcija Trampove administracije počela da se ruši komad po komad, Pens je krenuo na turneje, poput posljednje po istočnoevropskim zemljama koje su kao saveznici važni Americi zbog Rusije, navodi Jutarnji.hr.

Ankete o javnome mnjenju pokazuju da je popularniji od šefa, što se inače ne događa drugim potpredsjednicima. Pritom pazi da se ne zamjeri svom šefu. Pens zna da je za njega, koja god presuda čekala Trampa, riječ o pobjedničkoj situaciji.

Bonus video: