Izraelska komisija za istragu: Netanjahu snosi ličnu odgovornost za pogibiju jevrejskih hodočasnika 2021.

U izvještaju se objašnjava da je premijer "znao ili da je trebalo da zna da se to mjesto godinama loše održava" i da bi moglo da "predstavlja rizik za mnoge učesnike" hodočašća koje se tamo održava svake godine povodom jevrejskog praznika Lag B’omer

4598 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Izraelska komisija za istragu meteža u kojem je poginulo 45 jevrejskih hodočasnika na planini Meron aprila 2021. godine je u danas objavljenom izvještaju zaključila da je premijer Benjamin Netanjahu "lično odgovoran" za njihovu pogibiju.

"Došli smo do zaključka da premijer Benjamin Netanjahu snosi ličnu odgovornost u toj tragediji", navela je komisija u svom izvještaju.

U izvještaju se objašnjava da je premijer "znao ili da je trebalo da zna da se to mjesto godinama loše održava" i da bi moglo da "predstavlja rizik za mnoge učesnike" hodočašća koje se tamo održava svake godine povodom jevrejskog praznika Lag B’omer.

Netanjahu, koji sa svojim službama ima odgovornost da identifikuje probleme koji predstavljaju rizik po živote ljudi, nije postupio kako bi se očekivalo od premijera da to popravi, dodaje se u izvještaju komisije.

Kancelarija državnog kontrolora odgovorna za nadgledanje djelovanja javnih institucija je dva puta, 2008. i 2011. godine, upozorila da nedostaje oprema na mjestu hodočašća na planini Meron.

Četrdeset pet ljudi, uključujući djecu poginulo je u velikom metežu 30. aprila 2021. godine tokom godišnjeg vjerskog hodočašća na kojem su se okupile desetine hiljada ortodoksnih Jevreja na planini Meron, na sjeveru zemlje oko grobnice za koju se vjeruje da je u njoj sahranjen rabin Šimon Bar Johaji.

Taj talmudista iz 2. vijeka nove ere je autor Zohara, ključnog dela jevrejskog misticizma.

Bonus video: