Oružarka na filmu "Rđa" proglašena krivom za ubistvo iz nehata

Oružarka ugrozila ekipu filma zbog načina na koji je rukovala i nadzirala rukovanje oružjem tokom sninmanja niskobudžetnog filma Aleka Boldvina u Nju Meksiku

10676 pregleda 0 komentar(a)
Gutierez-Rid, Foto: Reuters
Gutierez-Rid, Foto: Reuters

Porota u američkoj državi Nju Meksiko proglasila je oružarku na snimanju filma "Rđa", Hanu Gutierez-Rid, krivom za ubistvo iz nehata, čime je okončano suđenje o prvom fatalnom događaju na snimanju nekog holivudskog filma u skoro 30 godina.

Deset dana svjedočenja se fokusiralo na pitanje da li je relativno neiskusna oružarka ugrozila ekipu filma zbog načina na koji je rukovala i nadzirala rukovanje oružjem tokom sninmanja niskobudžetnog filma Aleka Boldvina u Nju Meksiku.

Porotnici su oslobodili Gutierez druge optužbe za manipulisanje dokazima.

21. oktobra 2021. godine, Hana Gutierez je greškom napunila revolver Kolt 45 pravom municijom. Glumac Alek Boldvin je pištolj koristio prilikom snimanja scene u crkvi na setu nadomak Santa Fea.

Boldvin je uperio pištolj ka kameri i ispalio jedan metak koji je usmrtio snimateljku Helinu Hačins i ranio reditelja Džoela Souzu. Boldvin poriče da je povukao obarač. Njegovo suđenje po optužnici za ubistvo iz nehata je zakazano za 10. jul.

"Suština ovog slučaju su stalni i ponavljani propusti u bezbjednosti koji su doveli do smrti jednog ljudskog bića i skoro usmrtili još jednu osobu", navela je specijalna tužiteljka države Nju Meksiko Keri Morisi u završnoj riječi u srijedu.

Advokat Gutierez, Džejson Bouls, rekao je da je filmska kuća pokušala da smanji troškove tako što je zaposlila Gutierez i kao oružarku i asistentkinju za rekvizite na snimanju Boldvinovog vesterna.

Tokom suđenja, stručnjak za bezbjednost oružja na snimanju filmova Brajan Karpenter svjedočio je da je na snimanju bilo potrebno još oružara.

Agencija Nju Meksika za bezbjednost radnika kaznila je filmsku kompaniju Rust Media Productions maksimalnom novčanom kaznom zbog ignorisanja bezbjednosnih standarda industrije.

Advokat Hane Gutierez-Rid rekao je da je njegova klijentkinnja, kao jedna od najneiskusnijih i najmanje moćnih članova filmske ekipe, postala zgodno "žrtveno jagnje" na koju je svaljena sva krivica za propuste na snimanju.

Bonus video: