Bajdenov govor o stanju nacije: Svaki gaf ili konfuzija biće dobar materijal za njegove protivnike

Svaki predsjednik je pod budnim okom javnosti dok govori o stanju nacije, a Bajdena će možda još pažljivije posmatrati zbog njegovih godina - sada ima 81 i najstariji je predsjednik SAD u istoriji

3740 pregleda 0 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Govor o stanju nacije, koji će predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden održati u Kongresu večeras, jedan je od najznačajnijih političkih događaja u godini, a u današnje vrijeme to je i veliki televizijski događaj na kojem se gleda svaki detalj, piše Glas Amerike (VOA).

Tradicija ovog govora ukorijenjena je u Ustavu SAD koji propisuje da "predsjednik treba da informiše Kongres o stanju nacije i predloži mjere koje smatra neophodnim".

Osim predsjednika SAD Bajdena, u kadru je sve vrijeme i predsjedavajući Predstavničkog doma - u ovom slučaju republikanac Majk Džonson iz Luizijane. Džonson je treći predsjedavajući koji sjedi iza Bajdena tokom govora o stanju nacije, jer je na mjestu predsjedavajućeg zamijenio stranačkog kolegu Kevina Mekartija, koji je naslijedio demokratu Nensi Pelosi.

Ova smjena predsjedavajućih za tri godine oslikava političku nestabilnost u Vašingtonu i izazovne okolnosti za Bajdena, navodi VOA.

Svaki predsjednik je pod budnim okom javnosti dok govori o stanju nacije, a Bajdena će možda još pažljivije posmatrati zbog njegovih godina - sada ima 81 i najstariji je predsjednik SAD u istoriji.

Govor o stanju nacije je pirlika za Bajdena da odagna sumnje da nije sposoban za posao u godinama kada je većina Amerikanaca u penziji. Svaki verbalni gaf ili konfuzija biće dobar materijal za njegove protivnike.

Moguće je čuti i neke nove političke predloge. Govor o stanju nacije je šansa za predsjednike da izlože javnosti svoje ciljeve i zatraže podršku.

Na primjer, prošle godine je Bajden iskoristio obraćanje kako bi iznio svoj "plan za ujedinjenje", koji je uključivao i dodatne benefite zdravstvenog osiguranja za ratne veterane.

U publici neće sjedjeti samo članovi Kongresa. Političari često dovode i goste čijim prisustvom žele da istanku neka politička pitanja.

Pošto će kamere snimati svaki detalj, članovi Kongresa i gosti to često koriste da i odjećom pošalju neku poruku.

Recimo, žene iz Demokratske stranke nosile su bijelo, boju sifražetkinja, tokom Trampovog govora o stanju nacije 2019. Neki članovi Kongresa su tokom Bajdenovog govora 2022. nosili žuto-plave kombinacije kako bi iskazali podršku Ukrajini.

Iako se smatra da se govor o stanju nacije odvija po scenariju, to nije uvijek slučaj. Čak i u strogo kontrolisanom okruženju mogući su ispadi, piše VOA.

Pošto je Bajden kritikovan zbog podrške Izraelu, nije isključeno da demonstranti dođu na Kapitol hil ili da se skupe na drugim mjestima u Vašingtonu.

Nakon govora predsjednika, običaj je da se obrati predstavnik protivničke partije.

Ove godine republikanci su izabrali senatorku Kejti Brit iz Alabame. Ona ima 41 godinu i najmlađa je senatorka, te neki članovi partije vjeruju da je zvijezda u usponu.

Ali, šta god ona bude rekla, svi će čekati da vide šta će reći Tramp - koji je sve bliži i formalnoj nominaciji za predsjedničkog kandidata republikanske stranke, zaključuje VOA.

Bonus video: