Tramp izaziva Bajdena na debate "bilo kada", iz Bajdenove kampanje poručuju da je Tramp "žedan pažnje"

"Važno je, za dobrobit naše zemlje, da Džo Bajden i ja debatujemo o pitanjima koja su jako bitna za Ameriku i američki narod", poručio je Tramp

6281 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Donald Tramp izazvao je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena na TV debate, dok njih dvojica kao rivali jure ka revanšu u nadmetanju za šefa Bijele kuće nakon glasanja u Super utorak.

Bajden i Tramp ostvarili su očekivane pobjede na unutarstranačkim izborima u Super utorak, tako da je izvjesno da će biti rivali u treci za predsjednika SAD na izborima u novembru ove godine. Oni su bili rivali i na izborima 2020. kada je pobijedio Bajden, a tada aktuelni predsjednik Tramp osporio rezultate.

Kako prenosi BBC, Tramp, republikanac je rekao da će učestvovati na TV forumu sa Bajdenom (Demokratska stranka) "bilo kada, bilo gdje, na bilo kom mjestu" objavljujući na internetu sve velikim slovima.

Iz Bajdenove kampanje su saopštili da je Tramp "žedan pažnje i da se bori da proširi svoju privlačnost".

Nijedna debata do sada nije dogovorena uoči izbora koji se održavaju u novembru.

Trampov izazov uslijedio je nekoliko sati nakon što je njegova posljednja republikanska rivalka, Niki Hejli, odustala od trke za republikansku kandidatkinju za Bijelu kuću, navodi BBC.

"Važno je, za dobrobit naše zemlje, da Džo Bajden i ja debatujemo o pitanjima koja su jako bitna za Ameriku i američki narod", objavio je Tramp na svojoj stranici na društvenoj mreži, "Truth Social", nekoliko sati nakon što je Hejli napustila trku.

On je dodao da bi takve debate mogao da vodi Demokratski nacionalni komitet, ili Komisija za predsjedničke debate, koja je nadgledala predsjedničke debate posljednjih 30 godina.

Tramp je rekao da je debatna komisija – koja se izjašnjava kao nestranačka, ali je konzervativci optužuju za pristrasnost – bila "podružnica" Demokratske stranke.

Tramp (77) je više puta tvrdio da je Bajden (81) prestar i zaboravan da bi sa njim debatovao. Bajden je zauzvrat sugerisao da je Tramp senilan.

Sekretar za štampu Bijele kuće upitan je ranije u srijedu da li bi odbijanje debate moglo da dovede u sumnju Bajdenovu "oštrinu". Ona je predložila reporteru da govori o kampanji za reizbor predsjednika.

Iz Bajdenove kampanje nijesu rekli da li će on učestvovati u debati protiv Trampa, već su umjesto toga predložili da republikanac pogleda predsjednikovo obraćanje Kongresu o stanju nacije u četvrtak uveče.

"To je razgovor koji ćemo imati u odgovarajućem trenutku u ovom ciklusu", rekao je direktor komunikacija Bajdenove kampanje Majkl Tajler.

"Ako toliko očajnički želi da vidi predsjednika Bajdena u udarnom terminu, ne mora da čeka. On može da se pridruži desetinama miliona Amerikanaca koji će sjutra uveče gledati govor o stanju nacije", nastavio je on.

U srijedu je Tramp takođe rekao da će pratiti govor o stanju nacije i da će "brz odgovor ispraviti" govor Bajdena.

Tramp je bio žestoko kritikovan nakon što je odbio da učestvuje u TV debatama sa svojim republikanskim rivalima za nominaciju ove stranke za Bijelu kuću u ovom izbornom ciklusu.

On je tada tvrdio da nema šta da dobije od takvih foruma, navodeći svoju veliku prednost u anketama.

Bajden i Tramp su dva puta debatovali tokom izbora 2020.

Bonus video: