Rusija uputila upozorenje Ambasadi SAD i proglasila tri američke organizacije "nepoželjnima"

Ministarstvo je 7. marta izvijestilo ambasadorku da su tri američke nevladine organizacije označene kao "nepoželjne organizacije", zahtjevajući od američke ambasade da s njima "zaustavi svaku saradnju". Riječ je o organizacijama "American Councils for International Education", "Cultural Perspectives" i "Institute of International Education"

3815 pregleda 1 komentar(a)
Trejsi, Foto: Reuters
Trejsi, Foto: Reuters

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je američku ambasadorku u Moskvi, Lin Trejsi, kako bi uputilo upozorenje Vašingtonu da se drži podalje od ruskih unutrašnjih pitanja, uoči predsjedničkih izbora, koji će biti održani 17. marta.

Od ruskih izbora se očekuje da će trenutnom predsjedniku, Vladimiru Putinu, dati još jedan mandat, imajući u vidu nedostatak opozicijskih kandidata na glasačkom listiću, piše redakcija Radija Slobodne Evrope na engleskom jeziku.

Ministarstvo je 7. marta izvijestilo ambasadorku da su tri američke nevladine organizacije označene kao "nepoželjne organizacije", zahtjevajući od američke ambasade da s njima "zaustavi svaku saradnju".

Riječ je o organizacijama "American Councils for International Education", "Cultural Perspectives" i "Institute of International Education".

Prema Zakonu, djelovanje tih organizacija biće zabranjeno u Rusiji, a svi koji s njima sarađuju mogu se suočiti s kaznama i do šest godina zatvora.

Rusko ministarstvo optužilo je te organizacije za vođenje "antiruskih programa i projekata usmjerenih na regrutovanje 'agenata' pod krinkom obrazovne i kulturne razmjene".

Ministarstvo je, takođe, upozorilo da će se pokušaji miješanja u unutrašnja pitanja Rusije, uključujući "subverzivne radnje i širenje dezinformacija u kontekstu izbora", oštro i odlučno suzbijati sve do protjerivanja, kao nepoželjnih, zaposlenih američke ambasade.

Iz Ambasade Sjedinjenih Država za sada nije bilo reakcije na ovakav potez Moskve.

Zakon o "nepoželjnim organizacijama" usvojen je 2015, a odnosi se na nevladine organizacije i druge koji primaju sredstva iz inostranih izvora.

Nepoželjnom organizacijom u Rusiji je prošlog mjeseca proglašen i Radio Slobodna Evropa.

Bonus video: