Orban u SAD bez poziva iz Bijele kuće

Strahuje se da bi mađarski lider mogao iskoristiti pristup Trampu da promoviše stavove Kremlja o Ukrajini

12367 pregleda 7 komentar(a)
Orban i Tramp u Bijeloj kući 2019., Foto: Rojters
Orban i Tramp u Bijeloj kući 2019., Foto: Rojters

Dugogodišnji mađarski premijer, kojeg je vlada Sjedinjenih Država više puta kritikovala zbog demokratskog nazadovanja i prijateljskog odnosa sa Kremljom, otputovao je u Vašington bez poziva iz Bijele kuće.

Viktor Orban stavlja svoje karte na sto posjetom Donaldu Trampu, dok se SAD i Evropa pripremaju za ključne izbore kasnije ove godine, piše britanski “Gardijan”.

List piše da se ne očekuje se da se Orban sastane s bilo kim iz administracije Džoa Bajdena, što je "gotovo nečuven potez za lidera jedne NATO zemlje". Umjesto toga, on je juče trebalo da govori na panelu sa čelnikom konzervativne Heritidž fondacije, prije današnjeg sastanka sa Trampon na Floridi.

Posjeta, koja dolazi u trenutku kada je odnos Mađarske s Vašingtonom na najnižem nivou od hladnog rata, pažljivo se prati u krugovima spoljne politike, djelimično zbog straha da bi Orban mogao iskoristiti pristup republikanskom predsjedničkom kandidatu da promoviše stavove Kremlja o Ukrajini, navodi se u analizi.

“Liberalni međunarodni poredak je izložen veoma ozbiljnom napadu”, rekao je Peter Buda, bivši mađarski kontraobavještajni zvaničnik. “Kao svojevrsni kockar u spoljnoj politici, Orban je uložio sve na propast tog poretka i nada se da će, ako se unaprijed obaveže prema istočnim silama u usponu, moći da osigura povoljniji položaj, rekao je Buda.

On je dodao da je komunikacija i Orbana i ruskog predsjednika Vladimira Putina fokusirana na “mirovne” pregovore, što bi nesumnjivo koristilo Rusima i da se može pretpostaviti da mađarski lider u krajnjoj liniji lobira u američkoj spoljnoj politici u korist Rusije.

Liberalni međunarodni poredak je izložen veoma ozbiljnom napadu. Kao svojevrsni kockar u spoljnoj politici, Orban je uložio sve na propast tog poretka

Mađarski lider je javno izrazio nadu u spoljnopolitički zaokret u Vašingtonu i Briselu.

“Na kraju godine, globalna politička scena će izgledati veoma drugačije nego na početku godine i, ako bog da, manevarski prostor Mađarske neće biti smanjen nego proširen do granica koje dugo nismo vidjeli”, rekao je Orban u govoru ranije ove godine.

“Ne možemo se miješati u izbore drugih država, ali bismo veoma voljeli da se predsjednik Donald Tramp vrati u Bijelu kuću i uspostavi mir ovdje u istočnoj polovini Evrope”, naglasio je.

“Gardijan” navodi da je planirani sastanak izazvao negodovanje u Budimpešti i Vašingtonu.

“Da je Tramp zaista jastrebovski nastrojen prema Kini, kao što tvrdi, ispitivao bi Orbana o zbližavanju s Pekingom”, rekla je Katalin Čeh, članica Evropskog parlamenta koja predstavlja mađarsku opozicionu stranku Momentum.

“Ali izgleda da je Tramp više zainteresovan za zbližavanje s autokratama”, dodala je, ističući da “bi čak mogli razmjenjivati mišljenja o tome kako potkopati NATO u skladu sa Putinovim interesima”.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: Reuters

Poslanik demokrata Ben Kardin, predsjedavajući spoljnopolitičkog odbora američkog Senata, rekao je da je “rastući autoritarizam Viktora Orbana, uključujući nedavno usvojeni zakon o zaštiti suvereniteta, glavni faktor napetosti u mađarsko-američkim odnosima”.

Orbanov tim je odbacio te kritike. “Iako trenutna liberalna administracija u SAD možda nije aktivno zainteresovana za jačanje veza sa Mađarskom, nedvosmisleno postoji rastući interes za Mađarsku među američkim konzervativcima”, rekao je “Gardijanu” premijerov politički direktor Balaž Orban.

On je dodao da je cilj Orbanove posjete jačanje tih odnosa.

“Mislim da to nije neuobičajeno. Lideri često putuju iz raznih razloga i razgovaraju sa kolegama koji se slažu sa njihovim strateškim prioritetima i nacionalnim interesima”.

Iako trenutna liberalna administracija u SAD možda nije aktivno zainteresovana za jačanje veza sa Mađarskom, nedvosmisleno postoji rastući interes za Mađarsku među američkim konzervativcima, rekao je Orbanov politički direktor

Britanski list ističe da se posjeta smatra dijelom Orbanovog dugotrajnog napora da postane centralna figura u međunarodnom konzervativnom pokretu.

“Za njega je ovo samo veliki trenutak u njegovom spoljnopolitičkom značaju, i takođe može da se nada da će ga to učiniti ozbiljnijim u očima drugih”, ocijenio je Peter Kreko, direktor instituta Politički kapital sa sjedištem u Budimpešti, napominjući da zemlje veličine Mađarske obično ne privlače mnogo pažnje američkih lidera.

Mađarska vlada, koja održava odnose sa Moskvom i Pekingom, i dalje zapošljava bivše komunističke bezbjednosne zvaničnike i poznata je po sklonosti da iskrivi poslovnu konkurenciju kod kuće, ne uklapa se dobro sa tradicionalnim američkim konzervativcima, piše “Gardijan” i podsjeća da je pokojni republikanski političar Džon Mekejn 2014. opisao Orbana kao “neofašističkog diktatora”.

Ipak, kako se dodaje, Orbanov time je potrošio prilično dosta vremena i novca na njegovanje odnosa sa drugom strujom američkih konzervativaca.

U analizi se navodi da je mađarska vlada proteklih godina angažovala američke konsultantske firme sa konzervativnim vezama da joj pomognu da popravi imidž.

Mađarska ambasada u Vašingtonu takođe je direktno uključena u ovu inicijativu, piše “Gardijan” i podsjeća da je prošle godine dva puta ugostila bivšeg republikanskog predsjedničkog kandidata Viveka Ramasvamija.

Sam premijer je prošle godine ugostio Amerikance koji su učestovali na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC).

U međuvremenu, mreža mađarskih instituta i fondacija koje finansira država obezbjeđuje poslove i stipendije za dobro povezane konzervativne američke stručnjake i akademike, piše “Gardijan”.

Balaž Orban brani taj pristup. “U skladu sa našom strategijom povezivanja, cilj nam je da njegujemo odnose u svim pravcima i težimo da uspostavimo Mađarsku kao intelektualni centar u srcu Evrope”, rekao je.

“Gardijan” dodaje da Orbanovo pozicioniranje nije prošlo neprimijećeno među američkim zvaničnicima. Američki ambasador u Budimpešti, Dejvid Presman, rekao je u intervjuu za taj list ranije ove godine da mađarska vlada sprovodi spoljnu politiku “fantazije”.

Bonus video: