Bajden: Trampovo ohrabrenje Putinu da učini "šta god hoće" u Evropi zgražavajuće, opasno i neprihvatljivo

Ustvrdio je da je on kroz trenutne sukobe išao čvrstim kursom, gradeći koaliciju za podršku Ukrajini, te pomažući Izraelu i istovremeno usmjeravajući humanitarnu pomoć Gazi

5303 pregleda 9 komentar(a)
Bajden o stanju u Uniji na zajedničkoj sjednici Kongresa u Domu Kongresa američkog Kapitola u Vašingtonu, Foto: Reuters
Bajden o stanju u Uniji na zajedničkoj sjednici Kongresa u Domu Kongresa američkog Kapitola u Vašingtonu, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Država, Džo Bajden, kritikovao je svog potencijalnog republikanskog protivnika Donalda Trampa zbog "klanjanja" ruskom predsjedniku, Vladimiru Putinu, i pozvao Kongres Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da odobri pomoć Ukrajini, upozoravajući da je demokratija širom svijeta ugrožena.

Bajden je održao svoje godišnje obraćanje naciji na zajedničkoj sjednici Kongresa u četvrtak naveče.

On je kritikovao Trampa zbog nedavnih komentara o NATO-u - odbrambenom savezu predvođenom SAD-om, koji ove godine obilježava 75. godišnjicu.

Na podijum u zgradi Kongresa, Bajden je došao kao jedan od najnepopularnijih modernih predsjednika u ovom trenutku svog mandata, piše Glas Amerike ("VOA") .

Predsjednik, Džo Bajden je iznio argumente u korist svog drugog mandata u Bijeloj Kući, koristeći svoj govor o stanju nacije u četvrtak naveče da bi u više navrata napao bivšeg predsjednika Donalda Trampa, optuživši ga - bez spominjanja njegovog imena, nego govoreći "moj prethodnik" - da je teška prijetnja demokratji ukoliko se vrati u Ovalnu sobu.

Bajden je napao tvrdnje Trampa - nazvavši ih "lažima" - o napadu na zgradu Kongresa 6. januara 2021, te ga optužio da se klanja ruskom predsjedniku, Vladimiru Putinu, citirajući njegovo ohrabrenje Putinu da učini "što god hoće" u Evropi i okarakteriziravši to kao "zgražajuće, opasno i neprihvatljivo."

Bajden je svoj govor iskoristio da opiše ono što vidi kao teške posljedice za prava žena, za vanjsku politiku, za ekonomiju i za sudbinu demokratske vladavine u Sjedinjenim Državama ako se Tramp vrati na vlast.

Govor je započeo vanjskom politikom, pozvavši zakonodavce da osiguraju daljnju financijsku pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Ustvrdio je da je on kroz trenutne sukobe išao čvrstim kursom, gradeći koaliciju za podršku Ukrajini, te pomažući Izraelu i istovremeno usmjeravajući humanitarnu pomoć Gazi.

Spomenuo je i uspostavljanje hitne vojne misije za izgradnju plutajućeg doka kraj obale Gaze da bi što više pomoći moglo ući što brže.

Bajden je istakao uspjehe ekonomije u zadnje tri godine, posebno istakavši pad inflacije sa 9 na 3 posto, uz i dalje prisutan silazni trend.

Govorio je i o revitalizaciji američkih farbika, posebno u automobilskoj industriji, koje se prilagođavaju potrebama električnih vozila, ogromnom porastu broja radnih mjesta, posebno onih sa platama višim od 100.000 dolara godišnje, a bez potrebe za univerzitetskim obrazovanjem.

Ističući izgradnju novih proizvodnih pogona mikročipova i drugih komponenti najmodernije tehnologije, obećao je daljnje poboljšanje ekonomskih prilika ukoliko bude ponovno izabran.

Odgovor Republikanaca je iznijela senatorica Kejti Brit iz Alabame, koja je, u dobi od 42 godine, jedna od najmlađih republikanskih zakonodavaca i, prema mnogima, zvijezda u usponu u toj stranci.

Spominje se i kao moguća potpredsjednička kandidatkinja Donaldu Trumpu.

Bonus video: