Bajden naredio američkoj vojsci da uspostavi luku u Gazi za humanitarnu pomoć

"Večeras naređujem amerčkim vojnim snagama da sprovedu hitnu misiju da postave privremenu luku na obali Gaze koja može da prihvati velike brodove koji prevoze hranu, vodu i ljekove i privremena skloništa"

4761 pregleda 10 komentar(a)
Bajden, Foto: REUTERS
Bajden, Foto: REUTERS

Američki predsjednik Džozef Bajden naredio je vojsci da izgradi privremenu luku u Gazi za dostavu veće količine humanitarne pomoći toj palestinskoj teritoriji pod izraelskom opsadom.

U sinoćnjem govoru o stanju Unije u američkom Kongresu, Bajden je ponovio apel da se smjesta dogovori primirje od najmanje šest nedelja između Izraela i Hamasa, što bi omogućilo i oslobađanje svih talaca koji se još drže u pojasu Gaze.

"Večeras naređujem američkim vojnim snagama da sprovedu hitnu misiju da postave privremenu luku na obali Gaze koja može da prihvati velike brodove koji prevoze hranu, vodu i ljekove i privremena skloništa", rekao je Bajden u govoru u Kongresu.

Izgradnja te luke ne zahtjeva raspoređivanje američkih vojnika na kopnu, rekao je on.

Pozvao je izraelsku vladu da dozvoli da više humanitarne pomoći uđe u Gazu, i naglasio da ta pomoć ne može biti od sekundarnog značaja niti predmet pregovora.

Izgradnja privremene luke će trajati nekoliko nedjelja i biće sprovedena sa "saveznicima" na kopnu, kao i sa UN i humanitarnim organizacijama, ranije su rekli visoki američki zvaničnici.

Jedan od zvaničnika rekao je da će glavni element biti izgradnja privremenog mola, i da će luka omogućiti da u Gazu svaki dan stigne dodatna pomoć koja je jednaka stotinama kamiona.

Izrael je informisan o inicijativi i SAD treba da rade sa Izraelcima o pitanjima bezbjednosti, dodali su ti izvori.

Bijela kuća ne krije nezadovoljstvo što Izrael drži pod opsadom Pojas Gaze od kada je počeo njegov rat protiv Hamasa, 7. oktobra prošle godine, poslije napada te organizacije na izraelsku teritoriju.

Humanitarna pomoć koju Izrael dozvoljava stiže u malim količinama, i teritorija je ušla u veliku humanitarnu krizu.

Bonus video: