Bivša britanska premijerka Tereza Mej neće biti ni poslanica

U izjavi za lokalni list u svojom izbornom okrugu Mejdenhed, kod Londona, 67-godišnja Mej je rekla da je "poslije dubokog razmišljanja shvatila da neće više moći da obavlja posao poslanika na način koji smatra ispravnim i koji birači zaslužuju"

2969 pregleda 0 komentar(a)
Mej, Foto: Shutterstock
Mej, Foto: Shutterstock

Bivša britanska premijerka Tereza Mej je danas rekla da se poslije 27 godina koliko je poslanica, neće ponovo kandidovati na parlamentarnim izborima ove godine.

Tereza Mej je došla na čelo Vlade poslije ostavke Dejvida Kamerona poslije odluke na referendumu 2016. godine o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Kameron se zalagao za ostanak u Uniji.

Tri godine kasnije Mej je na ivici suza objavila da podnosi ostavku na mjesto premijerke jer nije uspjela da ubijedi Parlament da prihvati njen sporazum sa EU o uslovima izlaska Velike Britanije iz Unije.

U izjavi za lokalni list u svojom izbornom okrugu Mejdenhed, kod Londona, 67-godišnja Mej je rekla da je "posle dubokog razmišljanja shvatila da neće više moći da obavlja posao poslanika na način koji smatra ispravnim i koji birači zaslužuju".

Ona je rekla da vjeruje u ponovnu izbornu pobjedu svoje Konzervativne stranke koja je na vlasti u Velikoj Britaniji poslednjih 14 godina, iako ankete pokazuju da opozicioni laburisti imaju veliku prednost.

Uoči izbora, čiji datum još nije objavljen, ali se očekuju na jesen, gotovo 100 poslanika je najavilo da se neće ponovo kandidovati, od čega su 64 konzervativca ili bivša konzervativca što je najviše od 1997. godine, kada je na vlast došao laburista Toni Bler.

Bonus video: