Maduro: Venecuela neće biti isključena iz Merkosura, vlade Argentine i Brazila su bijedne

Šefovi diplomatija Brazila, Argentine, Urugvaja i Paragvaja odlučili su ranije danas da politički suspenduju Venecuelu iz Merkosura zbog ugrožavanja demoktaskog poretka u toj zemlji
0 komentar(a)
Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2017. 19:09h

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je večeras da njegova zemlja nikada neće biti isključena iz ekonomsko-političke organizacije Merkosur (Mercosur), uprkos odluci te organizacije iz Južne Amerike da je politički suspenduje zbog ugrožavanja demokratskog poretka.

"Venecuela neće biti isključena iz Merkosura. Nikad. Naša duša, naše srce i naši životi su Merkosur", rekao je Maduro u izjavi za argentinski radio i dodao da su pokušaji brazilske i argentinske vlade osuđeni na neuspjeh.

Maduro je te dvije vlade označio kao "bijedne".

Šefovi diplomatija Brazila, Argentine, Urugvaja i Paragvaja odlučili su ranije danas da politički suspenduju Venecuelu iz Merkosura zbog ugrožavanja demoktaskog poretka u toj zemlji.

"Suspenzija se primjenjuje zbog djelovanja vlade predsjednika Venecuele Nikolasa Madura. Upućuje se apel da ta zemlja odmah započne proces političke tranzicije i povrati demokratski poredak", dodaje se u saopštenju poslije sastanka održanog u Sao Paulu.

Organizacija je uslovila ukidanje suspenzije oslobađanjem političkih zatvorenika u Venecueli, obnovom rada parlamenta, nastavkom izbornog kalendara i raspuštanjem Ustavotvorne skupštine izabrane prije nedjelju dana, a koju osporava opozicija.

Venecuela je pogođena ozbiljnom političkom krizom sa skoro svakodnevnim protestima opozicije u kojima je od 1. aprila stradalo 120 osoba.

Merkosur je politička i privredna organizacija koju čine Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj, Venecuela. Cilj organizacije je promovisanje slobodne trgovine i slobodnog protoka dobara, ljudi i kapitala.

Bolivija, Gvajana, Ekvador, Kolumbija, Peru, Surinam i Čile imaju status pridruženih članova.

Smijenjena državna tužiteljka

Novoformirana Ustavotvorna skupština Venecuele jednoglasno je donijela odluku o smjeni državne tužiteljke Luise Ortege.

Na njeno mesto postavljen je Tarek Vilijem Sab, koji se trenutno nalazi na mjestu ombudsmana.

Kako prenosi AP, provladini poslanici su tokom glasanja uzvikivali “izdajnik” i “pravda je stigla”.

Za to vrijeme, 30 pripadnika Nacionalne garde opkolilo je kancelariju državne tužiteljke koja je na Tviteru napisala da se radi o opsadi, i da porukom na društvenoj mreži to "prijavljuje nacionalnoj i međunarodnoj zajednici".

Bonus video: