„Ne šaljite nam pomoć, prestanite da nas ubijate”

Bajden najavio da će vojska SAD izgraditi privremenu luku za dostavljanje humanitarne pomoći u Gazu

26368 pregleda 21 reakcija 9 komentar(a)
U bolnici Emirati, 16 nedonoščadi je umrlo od uzroka povezanih sa neuhranjenošću, Foto: Beta/AP
U bolnici Emirati, 16 nedonoščadi je umrlo od uzroka povezanih sa neuhranjenošću, Foto: Beta/AP

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je juče da očekuje da pomorski humanitarni koridor između Kipra i Gaze bude otvoren za vikend, kako bi se ublažila kriza u ratom razorenoj palestinskoj enklavi.

Predsjednik SAD Džo Bajden je dan ranije objavio da će američka vojska izgraditi privremeni “pristan” na mediteranskoj obali Gaze, usred upozorenja Ujedinjenih nacija na glad među 2,3 miliona stanovnika te oblasti.

Pregovori o mogućoj obustavi vatre u ratu Izraela protiv Hamasa zapali su u ćorsokak, a kancelarija UN za ljudska prava je pozvala Izrael da ne pokreće vojnu ofanzivu u graničnom gradu Rafa jer bi to izazvalo dodatne “masovne žrtve”.

Ursula fon der Lajen je nakon posjete objektima na Larnaki na Kipru rekla da pomorski koridor pokreću EU, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD. Ona nije navela detalje o tome gdje bi pomoć bila isporučivana u Gazi niti je komentarisala Bajdenovu objavi o luci u koju bi pristajali brodovi sa hranom, vodom i ljekovima.

Predsjednik Kipra Nikos Hristodulides i Ursula fon der Lajen juče u Larnaki
Predsjednik Kipra Nikos Hristodulides i Ursula fon der Lajen juče u Larnakifoto: Reuters

Američki zvaničnici su kazali da bi za izgradnju takvog objekta bile potrebne nedjelje, a bolnice u Gazi već prijavljuju da djeca umiru od neuhranjenosti. UN kažu da bi otvaranje dodatnih kopnenih ruta trebalo da ostane prioritet.

“Nijedan američki vojnik neće biti na terenu”, rekao je Bajden, ne navodeći gdje bi mogao biti izgrađen “pristan” niti ko bi distribuirao pomoć.

U reakciji na Bajdenov govor, visoki zvaničnik izraelske vlade juče je rekao: “Izrael i SAD su u koordinaciji povodom pomorske rute dostavljanja humanitarne pomoći. Ona će biti omogućena pod uslovom bezbjednosne provjere”.

Ekspert UN kritikovao je juče napore SAD da pojačaju humanitarnu pomoć Gazi kao “apsurdne” i “cinične” metode sve dok se nastavlja vojna pomoć Izraelu

Palestinska uprava je pozdravila Bajdenove komentare, ali je reakcija običnih Palestinaca bila puno manje pozitivna, prenio je Rojters.

“Umjesto što nam govore da će izgraditi luku da nam pomognu, neka prestanu da šalju oružje kojim nas gađaju,” rekao je u Rafi Hasan Maslah, raseljen iz Kan Junisa.

“Sve to američko oružje ubija našu djecu, i ubija nas gdjegod da odemo. Ne treba nam pomoć od njih, treba nam da prestanu s ubijanjem, da zaustave i smrt”, rekao je Maslah, dok su žitelji Gaze u blizini prebirali ruševine nakon još jednog izraleskog napada.

Majkl Fahri, specijalni izvjestilac UN za pravo na hranu, kritikovao je juče napore SAD da pojačaju humanitarnu pomoć Gazi kao “apsurdne” i “cinične” metode sve dok se nastavlja vojna pomoć Izraelu.

Povrijeđeni Palestinci u bolnici Al Aksa u Deir al Balahu
Povrijeđeni Palestinci u bolnici Al Aksa u Deir al Balahufoto: Beta/AP

U zajedničkom saopštenju koje su juče izdali EU, SAD, Britanija, UAE i drugi, kaže se: “Isporuka humanitarne pomoći direktno u Gazu preko mora biće kompleksna i naše države će nastaviti da procjenjuju i prilagođavaju napore kao bi pomoć bila isporučena što efikasnije”.

SAD i druge zemlje takođe izbacuju pomoć iz vazduha, ali je to mala količina.

Pet Palestinaca je juče poginulo, a nekoliko njih je ranjeno kada su paketi pomoći iz aviona greškom pali na njih u sjeverozapadnom dijelu Gaze, rekao je Mahmoud Basal, portparol Civilne službe za vanredne situacije u Gazi.

Palestinske zdravstvene vlasti su saopštile da je osam osoba iz iste porodice ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu na njihovu kuću u Kan Junisu.

Egipatski bezbjednosni izvori rekli su da će pregovori o prekidu vatre, koji se vode u Kairu bez izraelske delegacije, biti nastavljeni sjutra, na očekivani početak ramazana, usred strahova da bi nasilje moglo eskalirati širom regiona tokom muslimanskog svetog mjeseca.

Djeca umiru i od gladi

Glad je najakutnija na sjeveru Gaze, koji su izraelske snage izolovale i koji je pretrpio dugotrajne prekide u dostavama hrane. Prema podacima ministarstva zdravlja, najmanje 20 osoba je umrlo od neuhranjenosti i dehidracije u bolnicama Kamal Advan i Šifa na sjeveru. Većina preminulih su djeca, uključujući petnaestogodišnjake, kao i jedan 72-godišnji muškarac, prenio je Asošiejtid pres.

Posebno ranjiva djeca takođe umiru na jugu, gdje je pristup pomoći redovniji.

U bolnici Emirati u Rafi, 16 nedonoščadi je umrlo od uzroka povezanih sa neuhranjenošću tokom proteklih pet nedjelja, izjavio je jedan od ljekara za AP ranije ove sedmice.

Izraelsko bombardovanje i kopneni napadi već su izazvali visok danak među djecom, koja zajedno sa ženama čine gotovo tri četvrtine od više od 30.800 Palestinaca koji su ubijeni, prema podacima zdravstvenih vlasti Gaze.

Neuhranjenost generalno sporo dovodi do smrti i prvo pogađa djecu i starije, navodi AP i dodaje da drugi faktori mogu igrati ulogu.

Rafah
foto: Beta/AP

Nedovoljno uhranjene majke imaju poteškoća u dojenju djece. Dijareja, koja je rasprostranjena u Gazi zbog nedostatka čiste vode i sanitarnih uslova, dovodi do toga da mnogi ne mogu zadržati nijednu od unijetih kalorija, rekla je Anurada Narajan, ekspertkinja UNICEF-a za ishranu dejce. Neuhranjenost slabi imuni sistem, što ponekad dovodi do smrti od drugih bolesti.

Izrael je uglavnom blokirao ulazak hrane, vode, ljekova i drugih potrepština nakon što je pokrenuo napad na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra na južni Izrael, dozvoljavajući samo sporadičan prolazak kamiona sa pomoći kroz dva prelaza na jugu.

Izrael za sve veću glad u Gazi krivi agencije UN, tvrdeći da ne uspijevaju da distribuiraju zalihe koje se gomilaju na prelazima u Gazi. UNRWA, najveća agencija UN u Gazi, kaže da Izrael ograničava neke robe i nameće komplikovane inspekcije koje usporavaju ulaz.

Raspodjela unutar Gaze je takođe uveliko ograničena, a zvaničnici UN kažu da izraelske snage redovno vraćaju konvoje, vojska često odbija bezbjedan prolaz usred borbi, a gladni Palestinci otimaju pomoć sa kamiona na putu do mjesta isporuke.

Izrael je popustio pod američkim i međunarodnim pritiskom i saopštio ove sedmice da će otvoriti prelaze za direktnu dostavu pomoći u sjevernu Gazu i dozvoliti pomorske pošiljke.

Bonus video: