FOTO PRIČA Rio de Žaneiro: Hiljade vojnika i policajaca upalo u favele, dvoje mrtvih

Operacija se sprovodi u tri favele na sjeveru i jednoj na zapadu, dok je policija izdala 40 naloga za hapšenje. Ljudima na zemlji podršku pružaju helikopteri
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2017. 19:25h

Hiljade brazilskih vojnika i policajaca počelo je jutros operaciju protiv kriminalnih bandi u četiri favele Rio de Žaneira, gdje su dvije osobe poginule, saopštile su danas brazilske vlasti.

Prije tačno godinu dana tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Riju, neki djelovi grada su ličili na prave ratne zone, ocijenila je agencija Frans pres.

Operacija je uslijedila nakon višestrukog povećanja broja krađa teretnih kamiona i mobilizacije 10.000 ljudi u prethodnoj nedjelji da bi se borilo protiv talasa nasilja.

Policija je navela da je 18 osoba uhapšeno i zaplijenjeno nekoliko komada oružja i određena količina droge.

Operacija se sprovodi u tri favele na sjeveru i jednoj na zapadu, dok je policija izdala 40 naloga za hapšenje. Ljudima na zemlji podršku pružaju helikopteri.

U prvih šest mjeseci u Rio de Žaneiru je bilo 3.457 ubistava, što je za 15 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Predsjednik Mišel Temer je prije osam dana potpisao dekret kojim se dozvoljava "upotreba oružanih snaga u državi Rio de Žaneiro" za borbu protiv organizovanog kriminala.

Odmah potom je oko 10.000 ljudi, od čega 8.500 vojnika, počelo da zauzima položaje širom grada.

Današnja operacija odgovara drugoj fazi mobilizacije vojske i policije u državi Rio koju prethodnih nedjelja potresaju nasilje i krađe kamiona.

Rio de Žaneiro sa oko 6,5 miliona stanovnika, pogođen je nasiljem i u prosjeku svakodnevno od zalutalih metaka budu ranjene tri osobe.

Galerija

Bonus video: