Asif Ali Zardari drugi put izabran za predsjednika Pakistana

Zardari je u glasanju elektorskog kolegijuma kojeg čine poslanici oba doma parlamenta i četiri pokrajinske skupštine, dobio 411 glasova, a 181 je dobio kandidat opozicije

5017 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Asif Ali Zardari (68) je danas po drugi put izabran za predsjednika Pakistana što je pretežno protokolarna funkcija koju je imao od 2008. do 2013. godine.

Zardari je u glasanju elektorskog kolegijuma kojeg čine poslanici oba doma parlamenta i četiri pokrajinske skupštine, dobio 411 glasova, a 181 je dobio kandidat opozicije.

Ponovni izbor supruga pokojne premijerke Benazir Buto (1953-2007) bio je nesumnjiv jer je to dio sporazuma poslije parlamentarnih izbora 8. februara za koje ima teških optužbi da su ukradeni.

Koalicioni sporazum je Pakistanska narodna partija (PPP) koju novi šef države vodi sa svojim sinom Bilavalom Butom Zardarijem, zaključila sa istorijskim rivalom Pakistanskom muslimanskom ligom (PML-N) Šehbaza Šarifa.

Po tom sporazumu, Šehbaz Šarif je 3. marta izabran za premijera, a mjesto šefa države je bilo obećano Zardariju.

Zardari se poslije smrti supruge 2007. godine vratio iz egzila da bi preuzeo dužnost šefa PPP. Ta stranka je pobijedila na sledećim parlamentarnim izborima i on je u septembru 2008. bio izabran za predsjednika.

Bonus video: