BLOG Netanjahu: Među ubijenim Palestincima bilo najmanje 13.000 terorista

Rat Izraela i Hamasa – 156. dan

28559 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Završeno
22:02h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da su kritike američkog predsjednika Džozefa Bajdena "pogrešne" i "netačne".

Netanjahu je odgovarao na izjavu Bajdena za Em-Es-En-Bi-Si u kojem je rekao da Netanjahu "nanosi više štete Izraelu, nego koristi" kroz svoju politiku u Gazi.

"On griješi u oba slučaja", rekao je Netanjahu za Politiko.

Američki lider je sinoć podržao Izrael u progonu Hamasa poslije napada 7. oktobra, ali je poručio da Netanjahu mora da obrati veću pažnju na stradanje nevinih i na posljedice preduzetih akcija.

Bajden je mjesecima upozoravao da Izrael rizikuje da izgubi međunarodnu podršku zbog rastućeg broja civilnih žrtava u Gazi i u najnovijem intervjuu je istakao da su sve napetiji odnosi između njega i izraelskog lidera.

(BETA)

20:18h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je njemačkom listu Bild da je najmanje 13.000 "terorista“ među Palestincima ubijenim tokom izraelskog vazdušnog i kopnenog napada na Gazu, prenosi Rojters.

Pet mjeseci nakon izraelske kampanje nakon napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, palestinske zdravstvene vlasti kažu da je skoro 31.000 Palestinaca ubijeno.

Ministarstvo zdravlja Gaze ne analizira broj poginulih između civila i militanata Hamasa, ali je saopštilo da su 72 odsto ubijenih bili žene i djeca. Hamas odbacuje izraelske brojke o ubijenim militantima kao pokušajima da se prikažu "lažne pobede".

U intervjuu za njemački list Bild, Netanjahu je citiran da je rekao da je produženje izraelske ofanzive na Rafu u južnoj Gazi ključno za poraz Hamasa.

"Veoma smo blizu pobjede... Kada započnemo vojnu akciju protiv preostalih terorističkih bataljona u Rafi, samo je pitanje nedjelja“ do okončanja intenzivne faze borbi, rekao je on.

Tri četvrtine bataljona Hamasa je uništeno i sadašnje zaustavljanje ofanzive samo bi im omogućilo da se pregrupišu, rekao je Netanjahu, a prenosi Bild.

17:00h

Američki vojni brod plovi prema Bliskom istoku, prevozeći opremu za izgradnju privremenog pristaništa uz obalu Gaze, saopštila je danas američka vojska.

Izmjena: 17:02h
12:41h

Izraelska vojska nastavila je danas da bombarduje Pojas Gaze i desetine ljudi su ubijene uoči muslimanskog meseca posta Ramazana i u vrijeme međunarodnih nastojanja da se pošalje humanitarna pomoć civilnom stanovištvu pod opsadom kojem prijeti glad.

U sklopu najave EU o humanitarnom pomorskom koridoru, prvi brod je spreman da isplovi sa Kipra i preveze pomoć na teritoriju razorenu tokom više od pet mjeseci rata između Izraela i palestinskog islamističkog Hamasa.

Uoči Ramazana, koji počinje u ponedjeljak ili utorak, nema naznaka da će biti postignut sporazum o primirju u ratu u kojem je po podacima Hamasa ubijeno više od 31.000 ljudi, uglavnom civila, u izraelskoj vojnoj ofanzivi.

(BETA)

11:37h

Ministarstvo zdravlja Hamasa objavilo je danas novi bilans žrtava, 31.045 ubijenih u Pojasu Gaze od početka rata između Izraela i te palestinske islamističke organizacije.

U protekla 24 sata ubijeno je 85 ljudi, saopštilo je Ministarstvo. Od početka rata 7. oktobra ranjeno je ukupno 72.654 Palestinaca, prenio je Frans pres.

Većina žrtava su žene i djeca, tvrdi Ministarstvo. Hljade tijela nije ubrojano jer je ostalo ispod ruševina širom Gaze.

10:41h

Libanski islamistički Hezbolah je danas saopštio da je ispalio desetine raketa na selo na sjeveru Izraela poslije izraelskih napada u subotu u kojima je poginulo petoro ljudi, uključujući tri člana te organiazcije.

Razmjena vatre između izraelske vojske i Hezbolaha, saveznika Hamasa je gotovo svakodnevna od 7. oktobra kada je počeo rat Izraela i te palestinske ekstremističke organizacije.

Hezbolah je saopštio da je jutros ispalio "desetine raketa tipa 'kaćuša'" na selo Meron, osam kilometara od granice.

U Meronu se nalazi velika baza za kontrolu avio saobraćaja i proiranski Hezbolah ju je ciljao nekoliko puta od početka rata.

Danas je naveo da je dejstvovao" u odgovoru na izraelske napade na sela na jugu i domove civila", aludirajući na napad u kojem je pogođena kuća borca organizacije u Kerbet Selmu.

U napadu je takođe poginula jedna žena i još jedna osoba, saopštila je zvanična libanska novinska agencija NNA.

Izraelska vojska je navela da je "identifikovano 35 ispaljenih projektila i da su mnogi presretnuti".

U saopštenju se dodaje da su izraelske vazduhoplovne snage gađale infratrastruktru Hezbolaha tokom noći, uključujući mjesto Kerbet Selm.

Od početka prekograničnog nasilja 8. oktobra u Libanu je ubijeno najmanje 312 ljudi, većinom boraca Hezbolaha, po podacima Frans presa.

U Izraelu je ubijeno deset vojnika i sedam civila.

Desetine hiljada stanovnika je otišlo iz pograničnog područja.

Za sada se dvije strane sukobavljavaju oko granice, ali su sve ozbiljnije prijetnje da će izbiti otvoreni rat.

U nekoliko npada su već pogođene pozicije Hezbolaha unutar Libana i ubijeni i ranjeni civili.

(BETA)

10:09h

Vojska SAD je poslala brod s opremom za pristanište u Pojas Gaze, saopštila je danas američka Centralna komanda (CENTCOM).

Brod "General Frenk Beson" isplovio je iz Zajedničke baze Lengli-Eustis u saveznoj državi Virdžiniji, "manje od 36 sati pošto je predsjednik (Džo) Bajden najavio da će SAD obezbijediti humanitarnu pomoć Gazi morskim putem", naveo je CENTCOM u saopštenju.

Taj broj za logističku podršku "nosi prvu opremu za uspostavljanje privremenog pristaništa za isporuku vitalnih humanitarnih zaliha", dodaje se u saopštenju.

Brod 'General Frenk Beson'
Brod "General Frenk Beson"foto: Reuters

Gaza nema lučku infrastrukturu. SAD su prvobitno planirale da koriste Kipar koji nudi mogućnost provjere tovara u šta bi bili uključeni izraelski zvaničnici i tada ne bi bilo potrebe za bezbjednosnim provjerama na palestinskoj teritoriji, navode agencije.

Ta mala palestinska enklava je pod izraelskom blokadom uključujući i pomorsku od 2007. godine kada je ekstremistički Hamas silom preuzeo kontrolu pobijedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu.

Zvaničnici SAD su rekli da će priprema pristaništa vjerovatno trajati više nedjelja.

(BETA)

Izmjena: 11:38h
10:06h

Najmanje pet osoba ubijeno je u napadu izraleske vojske na porodičnu kuću u Libanu, javila je zvanična agencija Ani.

"U napadu na kuću u gradu Kherbet Selm ubijena je četvoročlana porodica, bračni par, njihovo dvoje djece i još jedna osoba dok je devet osoba povrijeđeno", objavio je AFP.

U februaru je vođa libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah odbacio strane inicijative za okončanje sukoba te proiranske šiitske organizacije sa Izraelom, ocjenivši da su međunarodni predlozi fokusirani na izraelsku bezbjednost i da ne nude primirje u Gazi.

Od tada je izraelska vojska započela napade u dubini teritorije Libana. U februaru su napadnuti ciljevi četrdesetak kilometara daleko od Bejruta, što je najudaljenija tačka od granice, od početka rata Izraela i Hamasa, saveznika Hezbolaha, 7. oktobra prošle godine.

(BETA)

Bonus video: