BLOG Da li je Izrael ubio zamjenika vojnog vođe Hamasa?

Rat Izraela i Hamasa – 157. dan

13340 pregleda 3 komentar(a)
Izraelski vojnici u Gazi, Foto: Reuters
Izraelski vojnici u Gazi, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.03.2024. 22:28h
Završeno
22:24h

Izrael je danas provjeravao da li je u vazdušnom napadu na Gazu ubio zamjenika vojnog vođe Hamasa, saopštile su izraelske odbrambene snage (IDF), dok su izgledi da se prekid vatre poklopi sa muslimanskim svetim mjesecom Ramazanom blijedjeli, piše agencija Rojters.

Ako njegova smrt bude potvrđena, Marvan Isa će biti najviši zvaničnik islamističkog militantnog pokreta kojeg je Izrael ubio u petomjesečnom ratu koji je uništio obalsku enklavu i ubio desetine hiljada Palestinaca.

Isa, poznat kao "Čovjek iz sjenke" zbog svoje sposobnosti da ostane van vidokruga, bio je jedan od tri glavna lidera Hamasa koji su planirali napad na Izrael 7. oktobra koji je izazvao rat i za koje se vjeruje da su rukovodili Hamasovim vojnim operacijama od tada, navodi Rojters.

Govoreći na brifingu sa novinarima, portparol IDF-a kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da je Izrael bombardovao izbjeglički kamp Al-Nuseirat u centralnoj Gazi u subotu uveče nakon obavještajnih podataka o lokaciji Ise, drugog komandanta Hamasovog vojnog krila, iz el -Din al-Kasam brigade.

Dvojica lidera Hamasa - Isa i još jedan komandant odgovoran za Hamasovo oružje u Gazi, koristili su podzemnu bazu koju su izraelski avioni pogodili u zajedničkoj operaciji sa izraelskom bezbjednosnom službom Šin Bet, rekao je Hagari.

"Pored njih u tunelu su bili i drugi teroristi“, rekao je on, ali je dodao da još uvijek nije jasno da li je Isa ubijen.

Palestinski izvor je rekao da su Izraelci pogodili mjesto gdje su mislili da se Isa krio, ali nije mogao da kaže detalje o njegovoj sudbini.

"Još uvijek nema naznaka sa sigurnošću", rekao je danas za izraelsku televiziju Kanal 13 Čili Troper, ministar u izraelskoj vladi.

"Ako je zaista eliminisan Marvan Isa, koji je na mnogo načina načelnik Hamasovog vojnog štaba, to je veliko dostignuće IDF-a i Šin Beta, rekao je on.

Borci Hamasa, koji upravlja Gazom, ubili su 1.200 ljudi u napadu 7. oktobra i uzeli 253 taoca, prema izraelskim izvještajima, napadu koji je izazvao jedan od najkrvavijih ratova u višedecenijskom izraelsko-palestinskom sukobu.

Izraelska vojna kampanja odmazde na gusto naseljenu enklavu ubila je više od 31.000 Palestinaca, prema vlastima u Gazi, dok je infrastruktura uništena, a stotine hiljada je sada blizu gladi.

18:40h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je danas na Izrael i Hamas da poštuju muslimanski mjesec posta Ramazan tako što će obustaviti vatru u ratu koji vode u Pojasu Gaze.

Hamas, palestinsku ekstremističku organizaciju, Gutereš je pozvao i da pokaže saosjećanje oslobađenjem svih talaca koje je otela u napadu na jug Izraela 7. oktobra.

Gutereš je novinarima rekao da današnji dan označava početak Ramazana, kada muslimani u čitavom svijetu slave i šire vrijednosti mira, pomirenja i solidarnosti.

U Gazi se, međutim, nastavlja bombardovanje i krvoproliće, dodao je Gutereš, uz ocjenu da je ubijanje civila i razaranje palestinske teritorije na nivou bez presedana u proteklih sedam godina, koliko je on na čelu UN.

Gutereš je kazao da u Gazu ulazi malo humanitarne pomoći, neophodne za spasavanje života, i pozvao na uklanjanje svih prepreka kako bi hrana i druga pomoć mogla brzo da bude isporučena u velikim količinama.

Šef UN, koji već mjesecima poziva na humanitarni prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa, naveo je da je očajnim civilima potrebna hitna akcija i da "oči svijeta i istorije posmatraju".

Stotine Palestinaca prisustvovale su molitvama na glavnom jerusalimskom svetilištu prvog dana Ramazana, ali ih je bilo manje nego ranijih godina. Oni su se u podne okupili kod džamije Al-Aksa, a izraelske snage su na nekim ulazima tjerale vjernike, navodeći kao razlog brigu za bezbjednost.

Al-Aksa je treća po značaju u islamu. Izgrađena je na Brdu hrama, kako Jevreji zovu to svetilište, najvažnije u judaizmu. Muslimani ga zovu Haram al-Šarif (Uzvišeno utočište).

To svetilište je dugo bilo glavno mjesto sukoba Palestinaca i izraelskih snaga bezbjednosti, a napetost je dodatno povećana posljednjih godina, otkako je Izrael dozvolio da ga posjećuje veći broj Jevreja.

To je podstaklo bojazan Palestinaca da Izrael namjerava da preuzme kontrolu ili da podjeli svetilište, što negira vlada te zemlje, u kojoj su i partije religioznih ultranacionalista.

Izraelske vlasti su najavile da će ove godine obezbijediti muslimanskim vjernicima normalan pristup svetilištu, iako rat u Gazi besni i prijeti da se proširi na region.

Hamas je pozvao Palestince da se suprotstave izraelskim sngama tokom Ramazana, kada se posti od zore do sumraka.

(BETA)

16:48h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da nesloga između SAD i Izraela otežava borbu protiv Hamasa.

Netanjahu je za Foks njuz komentarisao pojačane kritike američkog predsjednika Džozefa Bajdena i potpredsjednice Kamale Haris, objavljene tokom prethodnog vikenda.

On je dodao da bi sloga među saveznicima pomogla ratnim naporima i nastojanjima Izraela da pobijedi Hamas i oslobodi taoce u Gazi.

Izraelski lider je rekao da su pokušaji da se Izraelu silom nametne palestinska država protivni želji većine građana u Izraelu.

"Oni su zaista ujedinjeni kao nikada prije, ujedinjeni da unište Hamas, da osiguraju da nemamo drugu palestinsku terorističku državu poput one koju smo imali u Gazi i koja bi mogla da prijeti državi Izrael", rekao je Netanjahu.

On je dodao da zapravo postoji široka saglasnost između njega i Bajdena, te da se obojica slažu da je potrebna evakuacija civila iz grada na jugu Gaze Rafa, prije nego što Izrael započne novu vojnu operaciju.

"Predsjednik i ja smo se složili da moramo uništiti Hamas. Ne možemo ostaviti četvrtinu Hamasove terorističke vojske u Rafi. Postoji saglasnost o osnovnim ciljevima, ali takođe postoji neslaganje. Na kraju, Izrael je taj koji bi trebalo da odluči", rekao je Netanjahu.

Odgovarajući na Bajdenovu izjavu da bi ulazak u Rafu bila crvena linija za njega, Netanjahu je ocijenio da je crvena linija ostavljenje snaga Hamasa netaknutim.

"Mi ne smanjujemo brzinu. Ne možemo dozvoliti da Hamas preživi", rekao je izraelski lider.

Netanjahu je takođe rekao da ispitivanja pokazuju kako 82 odsto Amerikanaca podržava Izrael, što se smatra mogućim signalom Bajdenu, za koga se vjeruje da vrši pritisak na tu zemlju, kako bi pridobio progresivne glasače prije novembarskih izbora.

Netanjahu je u intervjuu za Foks njuz još rekao da je Izrael vrlo blizu pobjedi.

"Pobjeda će doći brže ako smo ujedinjeni. Ali, ovako ili onako mi ćemo to uraditi", zaključio je premijer Izraela.

15:47h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je izraelska vojska ubila četvrtog po važnosti "hamasovca" aludirajući na zamjenika političkog lidera palestinskog islamističkog Hamasa Saleha al-Arurija i najavio da će se uskoro stići do drugih najviših komandanata.

Netanjahu je to rekao u video izjavi u vrijeme kada Izrael istražuje sudbinu Marvana Ise, koji je osoba broj tri po važnosti u Hamasu, odnosno zamjenik vođe vojnog krila i navodno je bio meta napada iz vazduha rano u nedjelju.

"Mi smo na putu potpune pobjede. Na putu do te pobjede mi smo već eliminisali osobu broj četiri Hamasa. Tri, dva i jedan su na redu", rekao je izraelski lider ocijenivši da su svi navedeni "mrtvi ljudi" i da će Izrael doći do svih njih.

Al-Aruri je ubijen u napadu iz vazduha u Bejrutu početkom januara. Izrael međutim nikada nije zvanično preuzeo odgovornost za taj napad, prenose izraelski mediji.

(BETA)

15:46h

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 157. dan.

Bonus video: