Odluku sprovesti zbog Palestinaca i čovječanstva

Izraelske grupe za ljudska prava optužuju državu za nepoštovanje presude Međunarodnog suda pravde o pomoći Gazi

8429 pregleda 0 komentar(a)
Stambena zgrada u Rafi uništena u izraelskom napadu, Foto: Beta/AP
Stambena zgrada u Rafi uništena u izraelskom napadu, Foto: Beta/AP

Dvanaest najistaknutijih izraelskih grupa za ljudska prava potpisalo je otvoreno pismo optužujući tu zemlju za nepoštovanje presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom se nalaže da omogući pristup humanitarnoj pomoći u Gazi, prenio je “Gardijan”.

Sud u Hagu postavio je Izraelu nekoliko pravnih zahtjeva kada je izdao privremenu presudu krajem januara u odgovoru na tužbu Južne Afrike koja optužuje tu državu za genocid u vojnoj kampanji u palestinskoj enklavi.

Zahtjevi su uključivali preduzimanje svih mjera radi sprečavanja namjernog nanošenja štete civilima, olakšavanje neposredne humanitarne pomoći Pojasu Gaze, sprečavanje i kažnjavanje direktnog ili javnog podsticanja na genocid, kao i čuvanje dokaza o bilo kakvim nezakonitim radnjama počinjenim tokom rata protiv Hamasa.

Grupe za ljudska prava u pismu tvrde da je Izrael pravno obavezan da sprovede mjere koje je naložio sud, ali to do sada nije učinio. Potpisnici pisma uključuju grupu Breaking the Silence, koja otkriva informacije iz vojske, i Udruženje za građanska prava u Izraelu.

“Presuda ICJ-a je pravna obaveza da se okonča humanitarna katastrofa u Gazi. Ona se mora poštovati, ne samo da bi se ublažilo stradanje civila, već i zbog čovječanstva u cjelini”, navodi se u pismu. Takođe se napominje da je ICJ pozvao Hamas da odmah i bezuslovno oslobodi sve izraelske taoce.

Izrael se suočio s pritiskom zbog nedostatka humanitarnog pristupa Gazi. SAD i druge zemlje su avionima dostavile pomoć u priobalni pojas, a SAD i Evropska unija su naredile otvaranje pomorskog koridora do te oblasti.

Španski humanitarni brod sa hranom juče se spremao da isplovi sa Kipra prema Gazi. Nevladina grupa Open Arms saopštila je da će njen brod vući baržu sa 200 tona hrane, koju će zatim njen partner, američka humanitarna organizacija World Central Kitchen, istovariti na obale enklave.

“Kao članovi civilnog društva sa sjedištem u Izraelu posvećeni ljudskim pravima i vladavini prava, osuđujemo činjenicu da Izrael do sada nije promijenio ponašanje na osnovu mjera koje je nametnuo ICJ, kao i činjenicu da je humanitarna pomoć Gazi smanjena za 50 odsto u mjesecu nakon presude”, navodi se u pismu.

Fotografije izraelskih talaca u Tel Avivu
Fotografije izraelskih talaca u Tel Avivufoto: Reuters

“Pozivamo na hitni prekid vatre, koji mora uključiti oslobađanje talaca. Pozivamo izraelsku vladu da poštuje odluku ICJ-a i sprovede privremene mjere suda, koje su ključne za ublažavanje i prevazilaženje humanitarne katastrofe u Gazi.

“Osim toga, pozivamo međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj kolektivni uticaj da promoviše i podrži hitni prekid vatre i sprovođenje privremenih mjera, i da poveća napore kako bi se osiguralo da izraelski taoci budu vraćeni iz Gaze.”

Iako glavni sud Ujedinjenih nacija nije naredio prekid neprijateljstava, njegova odluka je shvaćena kao oštro upozorenje Izraelu o stepenu međunarodnog pravnog nadzora nad višemjesečnom vojnom operacijom koju je pokrenuo kao odgovor na napade Hamasa 7. oktobra, navodi “Gardijan”.

Presuda, koja se smatra oštrom kritikom ratnog ponašanja izraela, dodatno je povećala međunarodni pritisak na tu zemlju da zaustavi ofanzivu, u kojoj je ubijeno više od 31.000 Palestinaca i raseljeno više od 75 odsto stanovništva Gaze.

Rat je takođe uništio infrastrukturu enklave i izazvao široko rasprostranjenu glad.

Privremenu mjeru je tada osudio izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je rekao da je činjenica da je sud spreman da razgovara o optužbama za genocid “sramota koja neće biti izbrisana generacijama”.

Međunarodne grupe za ljudska prava takođe su izrazile zabrinutost zbog toga što se Izrael nije povinovao presudi ICJ-a.

Amnesti internešnal je prije dvije sedmice upozorio da je “neuspjeh” Izraela da dozvoli pristup humanitarnoj pomoći došao u trenutku kada je stanovništvo na “ivici gladi”.

“Ne samo što je Izrael stvorio jednu od najgorih humanitarnih kriza u svijetu, već takođe pokazuje ravnodušnost prema sudbini stanovnika Gaze stvarajući uslove koji ih, kako je saopštio ICJ, stavljaju u neposrednu opasnost od genocida”, rekla je Heba Morajef, regionalna direktorka AI za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

UN: Međunarodno humanitarno pravo je u rasulu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je juče na primirje u ratu u Gazi i u sukobu u Sudanu, na početku svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

On je takođe pozvao na oslobađanje talaca koje drži Hamas i uklanjanje “svih prepreka kako bi se osigurala dostava životno važne pomoći brzinom i obimom koji su potrebni” Gazi, gdje je, kako su upozorile UN, četvrtina stanovništva na ivici gladi.

“Međunarodno humanitarno pravo je u rasulu”, rekao je Gutereš novinarima. “A prijeteća ofanziva Izraela na Rafu mogla bi da gurne narod Gaze u još dublji krug pakla.

Bonus video: