Irfan Ali: Premijer Haitija Anri podnio ostavku

On je najavio prelazni sporazum koji otvara put za mirnu tranziciju vlasti, kao i kratkoročni bezbjednosni akcioni plan i slobodne i fer izbore

1894 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta protiv Arijela Anrija, Foto: Reuters
Sa protesta protiv Arijela Anrija, Foto: Reuters

Premijer Haitija Arijel Anri podnio je ostavku u jeku nasilja bandi u toj zemlji, saopštio je predsjednik Karipske zajednice Mohamed Irfan Ali.

"Primili smo k znanju da je premijer Arijel Anri podneo ostavku", rekao je Ali na konferenciji za novinare nakon sastanka na Jamajci.

On je najavio prelazni sporazum koji otvara put za mirnu tranziciju vlasti, kao i kratkoročni bezbjednosni akcioni plan i slobodne i fer izbore.

Sastanak na Jamajki je organizovao regionalni trgovinski blok Karkom, koji mjesecima vrši pritisak da se na Haitiju formira prelazna vlada.

Sastanku su prisustvovali predstavnici UN i nekoliko zemalja, uključujući Francusku i Sjedinjene Američke Države, u nastojanju da napreduju u pronalaženju rješenja za situaciju na Haitiju.

Napadi bandi na vitalne objekte vlasti u glavnom gradu Haitija Port-O-Prensu i drugim dijelovima zemlje počeli su 29. februara.

Naoružane bande spaljivale su policijske stanice i zatvarale aerodrome, a upale su i u dva najveća zatvora i oslobodile više od 4.000 zatvorenika.

Desetine ljudi su ubijene, a oko 15.000 je ostalo bez doma. Hrane i vode je sve manje jer su prodavnice sve lošije snabdijevene, a glavna luka u Port-O-Prensu i dalje je zatvorena.

Bonus video: