BLOG Netanjahu: Izrael će pobijediti u ratu bez obzira na sve

Rat Izraela i Hamasa – 158. dan

19785 pregleda 5 komentar(a)
Brod nevladine organizacije Open Arms na putu za Gazu, Foto: Reuters
Brod nevladine organizacije Open Arms na putu za Gazu, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.03.2024. 21:48h
Završeno
18:09h

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije, Vilijam Berns, rekao je danas da "još uvek postoji mogućnost" sporazuma o prekidu vatre u Gazi, iako ostaju mnoga komplikovana pitanja.

"Mislim da još uvek postoji mogućnost za takav dogovor. I kao što sam rekao, to neće biti zbog nedostatka pokušaja sa naše strane, blisko sarađujući sa našim izraelskim, katarskim i egipatskim kolegama. Ovo je veoma težak proces. Mislim da niko ne može da garantuje uspjeh. Jedina stvar za koju mislim da možete da garantujete je da su alternative gore", rekao je on na saslušanju u Predstavničkom domu, prenosi Rojters.

17:56h

Visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija pozdravili su danas otvaranje pomorskog koridora sa Kipra za isporuku dodatne pomoći pojasu Gaze, ali su rekli da to ne može da zamijeni isporuku humanitarne pomoći kopnom.

"Za dostavu pomoći u velikim razmjerama, ne postoji smislena zamjena za mnoge kopnene puteve i ulazne tačke iz Izraela u Gazu. Kopneni putevi iz Egipta, Rafe posebno i Jordana takođe ostaju od suštinskog značaja za ukupne humanitarne napore", rekla je koordinatorka humanitarne pomoći i rekonstrukcije za Gazu, Sigrid Kag, i izvršni direktor Kancelarije UN za projektne usluge (UNOPS), Horhe Moreira da Silva.

"Pomorski koridor, međutim, donosi prijeko potrebnu dopunu i dio je održivog humanitarnog odgovora za pružanje pomoći što je moguće efikasnije svim mogućim rutama", rekli su oni, javlja Rojters.

16:55h

Izrael je u ponedjeljak naveo da je meta vazdušnog napada na Gazu tokom vikenda bio visoki vojni vođa Hamasa, ali da još pokušava da utvrdi da li je ubijen. Udar na navodno skrovište Marvan Ise dogodio se između subote i nedjelje, rekao je portparol izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari, na brifingu u ponedjeljak.

On je rekao da su kompleks u centralnoj Gazi koristila dva visoka člana Hamasa, uključujući Isu, koga Izrael optužuje da je jedan od ključnih planera iza Hamasovog terorističkog napada na Izrael 7. oktobra. Isa je drugi po komandi Hamasovog vojnog krila, brigada Ezedin al-Kasam.

"Još ispitujemo rezultate napada, a konačnu potvrdu tek treba da dobijemo“, rekao je Hagari.

Palestinci su inače u ponedjeljak obilježili početak muslimanskog svetog mjeseca Ramazana.

Borbe su nastavljene uprkos naporima da se obezbijedi novi prekid vatre između Izraela i Hamasa tokom Ramazana.

Izrael je izvijestio da je u ponedjeljak izvršio napade širom Pojasa Gaze, uključujući vazdušne napade i kopnene napade u Kan Junisu i drugim oblastima južne Gaze, kao i u centralnoj Gazi. Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je u ponedjeljak da je 67 ljudi ubijeno u izraelskoj ofanzivi tokom proteklog dana, a najmanje 31.112 je ubijeno od početka rata u oktobru.

Nasilje je uslijedilo posle višenedjeljnih pregovora koji su uključivali Egipat, Sjedinjene Države i Katar da se obezbijedi novi prekid vatre prije Ramazana koji bi uključivao oslobađanje talaca koje drže militanti u Gazi i Izraelu i oslobađanje palestinskih zatvorenika.

Pregovarači Hamasa rekli su na odlaznim pregovorima u Kairu prošle nedjelje da će se pregovori o prekidu vatre nastaviti ove nedjelje.

U Njujorku je generalni sekretar UN Antonio Gutereš ponovio apel za prekid vatre za muslimanski sveti mjesec kako bi se ubrzala adekvatna pomoć Palestincima u Gazi i obezbijedilo oslobađanje svih talaca koje drži Hamas.

"Oči svijeta uprte su u nas. Istorija nas gleda. Ne možemo da skrećemo pogled. Moramo djelovati kako bismo izbjegli više smrtnih slučajeva koji se mogu sprečiti. Očajnim civilima neophodna je hitna akcija", naveo je Gutereš.

Njemački kancelar, Olaf Šolc, rekao je u ponedjeljak da bi važan korak bio prekid vatre koji traje duže, idealno već tokom Ramazana.

Tokom brifinga za novinare u Berlinu zajedno sa malezijskim premijerom, on je rekao: "Više humanitarne pomoći mora stići u Gazu, i to je naš jasan poziv Izraelu, koji ima svako pravo da se brani od Hamasa".

Brod američke vojske je na putu ka Sredozemnom moru kako bi započeo izgradnju privremene luke na obali Gaze kako bi se omogućio prolaz za više kamiona humanitarne pomoći izgladnjelim Palestincima. Zvaničnici su, međutim, rekli da bi moglo proći dva mjeseca pre nego što se objekat izgradi i počne sa radom.

(Glas Amerike)

16:42h

Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, rekao je danas delegatima Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) da će Izrael "pobijediti u ratu protiv Hamasa bez obzira na sve".

On je u video razgovoru sa delegatima okupljenim u Vašingtonu rekao i da duboko cijeni podršku predsjednika SAD, Džozefa Bajdena, i izrazio nadu da će se nastaviti.

"Ali dopustite da budem jasan. Izrael će pobijediti u ovom ratu bez obzira na sve", rekao je izraelski lider.

Kako bi se to postiglo Izraelska vojska (IDF) mora da dejstvuje u Rafi, u protivnom Hamas će se regrupisati, ponovo naoružati i osvojiti Gazu, dodao je Netanjahu.

"To je prijetnja koja se ne može tolerisati za našu budućnost i mi je nećemo prihvatiti. Uništićemo Hamas, osloboditi naše taoce i osigurati da Gaza ne predstavlja ponovo prijetnju za Izrael", dodao je predsjednik Vlade Izraela.

On je obećao da će Izrael završiti posao u Rafi i isto vrijeme omogućiti civilnom stanovništvu da odatle ode.

Netanjahu je pomenuo i druge izraelske saveznike poručivši da ne mogu reći da podržavaju pravo Izraela da se brani i onda se protiviti toj državi kada ostvaruje to pravo.

"Ne možete reći da se protivite strategiji Hamasa korišćenja civila kao živih štitova i onda kriviti Izrael za civilne žrtve koje su rezultat strategije Hamasa", rekao je Netanjahu.

On tvrdi da se Izrael pridržava standarda civilnih žrtava kojeg se ne pridržava ni jedna druga zemlja.

Netanjahu je rekao i da velika većina američkog naroda stoji uz Izrael, kao i velika većina u Kongresu SAD.

(BETA)

16:36h

Skoro 100 raketa ispaljeno je danas na Izrael u dva odvojena napada sa libanske teritorije.

Izraelski izvori su naveli da su iz Libana na sjever Izraela izvršena dva odvojena raketna napada.

Kako prenosi Andolija, iako je objavljeno da je u napadima ispaljeno skoro 100 raketa, nijesu date nikakve informacije o eventualnim žrtvama.

Ranije je u izvještajima pisalo da je izraelski odbrambeni sistem presreo neke od raketa koje su ciljale Gornju Galileju i Golansku visoravan, dok su druge pale na otvorena područja.

Izraelska vojska objavila je da je poslije ponoći izvršila napad na dvije odvojene lokacije u Libanu za koje se tvrdilo da pripadaju Hezbolahu.

Navedeno je da se ciljana mjesta nalaze u dolini Beki i da mete pripadaju Hezbollahovim vazdušnim snagama.

U sukobima izraelske vojske i Hezbolaha od 8. oktobra prošle godine poginuo je 241 pripadnik Hezbolaha, 49 libanskih civila, 11 pripadnika Amal pokreta, 12 Hamasa, 12 Islamskog džihada, šest izraelskih civila i 11 izraelskih vojnika.

(MINA)

14:48h

Izrael i palestinski islamistički pokret Hamas nijesu blizu postizanja sporazuma o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca, izjavio je danas portparol ministarstva spoljnih poslova Katara, koji posreduje u pregovorima.

"Nijesmo blizu sporazuma", rekao je portparol Mažed al-Ansari na konferenciji za novinare.

On je dodao da se ne vidi da su dvije strane usmjerene ka rješavanju trenutnog nesporazuma u pregovorima.

Portparol je rekao da se razgovori ipak nastavljaju.

Portparol je na konferenciji za novinare rekao da sve strane nastoje da se sporazum ipak postigne za vrijeme muslimanskog mjeseca posta Ramazana, koji je počeo u nedjelju, ali da ne može da kaže kada bi to bilo, jer je proces veoma komplikovan.

Rat Izraela protiv Hamasa izazvan je 7. oktobra napadima palestinskih ekstremista na južnu izraelsku teritoriju u kojima je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila i oteto i Pojas Gaze odvedeno 250 talaca.

Oko polovine talaca je oslobođeno tokom kratkotrajnog prekida vatre krajem novembra.

Hamas koji vlada Gazom je saopštio da neće osloboditi sve preostale taoce ako se Izrael u potpunosti ne povuče iz te male enklave.

Drugi zahtjev je oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, uključujući ekstremiste osuđene na doživotne kazne zatvora, u zamjenu za izraelske taoce.

Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, je zahtjeve Hamasa proglasio iluzornim.

Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim osvetničkim napadima na Gazu dostigao je 31.184, saopštilo je danas tamošnje ministarstvo zdravlja.

Većina žrtava su žene i djeca, a hiljade tijela je, kako se vjeruje, pod ruševinama i nije ubrojano u dosadašnje žrtve, prenio je britanski Gardijan.

(BETA)

Izmjena: 14:57h
14:32h

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, pod kontrolom Hamasa, protiv kojeg ratuje Izrael, saopštilo je danas da su u prethodna 24 sata poginule 72 osobe.

Od početka izraelskih vojnih operacija 7. oktobra ukupno su poginule 31.184 osobe na toj palestinskoj teritoriji, a ranjeno je 72.889 Palestinaca.

Ubijeni i ranjeni su uglavnom žene i djeca, prenio je Frans pres.

(BETA)

09:36h

Palestinsko medicinsko osoblje u Gazi reklo je za BBC da su im izraelski vojnici nakon prošlomjesečne racije u njihovoj bolnici stavljali poveze na oči, zatvarali ih, prisiljavali da se skinu i više puta ih tukli.

09:30h

Prvi brod koji u Pojas Gaze treba da isporuči humanitarnu pomoć napustio je jutros kiparsku luku Larnaka, saopštila je jedna od nevladinih organizacija koja je uključena u operaciju.

Pomoć je upućena preko pomorskog koridora između Kipra i pojasa Gaze.

Brod španske nevladine organizacije Open Arms, koji je isplovio nešto prije osam prevozi 200 tona hrane.

U Gazi će hranu distribuirati organizacija špansko-američkog kuvara Hosea Andresa, World Central Kitchen.

(BETA)

09:29h

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 158. dan.

Pogledajte šta se dešavalo juče:

Bonus video: