Bijela kuća demantuje ruske navode o pokušaju miješanja u izbore

"Ove optužbe su kategorički lažne i ništa više od propagande", rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće. "SAD se nisu i neće miješati u ruske izbore"

3592 pregleda 3 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: Shutterstock
Bijela kuća, Foto: Shutterstock

Ruske tvrdnje da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da se miješaju u njihove predsjedničke izbore su "kategorički lažne", saopštila je u utorak Bijela kuća, obnavljajući svoje optužbe o miješanju Moskve u izbore u SAD i drugdje, javlja Rojters.

Ruska spoljna obavještajna služba (SVR) saopštila je u ponedjeljak, bez pružanja dokaza, da je dobila informaciju da je administracija predsjednika Džoa Bajdena namjeravala da se miješa u njihove izbore, prenose državni mediji.

SVR, glavni nasljednik inostrane špijunske službe Prvog direktorata KGB-a, takođe je naveo da su SAD planirale da pokrenu sajber napad na sistem za onlajn glasanje, prenijeli su državni mediji.

"Ove optužbe su kategorički lažne i ništa više od propagande", rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće. "SAD se nisu i neće miješati u ruske izbore", prenosi Rotjers.

"Rusija je ta koja ima dugu istoriju ciljanja američkih i drugih demokratskih izbora. Umjesto da projektuje neistine, Rusija bi trebalo da prekine ove aktivnosti", rekao je portparol.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je skoro siguran da će pobijediti na predsjedničkim izborima od 15. do 17. marta, upozorio je Zapad da će se svaki pokušaj stranih sila da se miješaju u glasanje smatrati činom agresije.

SAD će održati sopstvene izbore u novembru, pošto Bajden, demokrata, traži reizbor u vjerovatnom revanšu protiv bivšeg republikanskog predsjednika, Donalda Trampa, koji je izgubio svoju kandidaturu za drugi mandat 2020. od sadašnjeg predsjednika.

Kremlj je prošle nedjelje rekao da se Rusija neće miješati u predsjedničko takmičenje u SAD 5. novembra i odbacio američke nalaze da je Moskva orkestrirala kampanje da utiče na predsjedničke izbore u SAD 2016. i 2020. godine, navodi Rojters.

Bonus video: