Američka pauza u finansiranju glavne palestinske humanitarne agencije UN-a mogla bi postati trajna

Sjedinjene Američke Države, koje su najveći donator UNRVE, obezbjeđujući 300 do 400 miliona dolara godišnje, rekle su da žele da vide rezultate istrage i preduzete korektivne mjere prije nego što razmotri ponovno finansiranje

3828 pregleda 0 komentar(a)
UNRVA, Foto: REUTERS
UNRVA, Foto: REUTERS

Američki zvaničnici se pripremaju za pauzu u finansiranju glavne agencije UN za Palestince kako bi ona postala trajna zbog protivljenja u Kongresu, iako administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena insistira na tome da je humanitarni rad agencije za pomoć neophodan, javlja Rojters.

SAD su, zajedno sa više od desetak zemalja, obustavile finansiranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRVA) u januaru nakon što je Izrael optužio 12 od 13.000 zaposlenih u toj agenciji u Gazi za učešće u smrtonosnom napadu Hamasa 7. oktobra.

UN su pokrenule istragu o optužbama, a UNRVA je otpustila neko osoblje nakon što je Izrael agenciji dostavio informacije o navodima.

Sjedinjene Američke Države, koje su najveći donator UNRVE, obezbjeđujući 300 do 400 miliona dolara godišnje, rekle su da žele da vide rezultate te istrage i preduzete korektivne mjere prije nego što razmotri ponovno finansiranje. Čak i ako se pauza ukine, samo oko 300.000 dolara - ono što je preostalo od već prisvojenih sredstava - biće pušteno UNRVI. Sve dalje zahtijeva odobrenje Kongresa.

Dvostranačko protivljenje u Kongresu finansiranju UNRVE čini malo vjerovatnim da će SAD uskoro nastaviti sa redovnim donacijama, čak i kada su zemlje poput Švedske i Kanade rekle da će ponovo pokrenuti svoje doprinose, piše Rojters.

Dodatni zakon o finansiranju u Kongresu SAD koji uključuje vojnu pomoć Izraelu i Ukrajini sadrži odredbu koja bi blokirala UNRVU da prima sredstva ako postane zakon. Administracija Bajdena podržava predlog zakona.

Američki zvaničnici kažu da prepoznaju "kritičnu ulogu" koju UNRVA igra u distribuciji pomoći unutar gusto naseljene enklave koja je zbog izraelskog napada tokom proteklih pet mjeseci bila blizu gladi.

"Moramo praviti planove s obzirom na činjenicu da bi Kongres mogao da učini tu pauzu trajnom“, rekao je portparol Stejt departmenta, Metju Miler, novinarima u utorak.

Vašington je razmatrao saradnju sa humanitarnim partnerima na terenu, kao što su UNICEF i Svjetski program za hranu (VFP), kako bi nastavio da pruža pomoć.

Ali zvaničnici su svjesni da je UNRVU teško zamijeniti.

"Postoje druge organizacije koje sada pružaju određenu distribuciju pomoći unutar Gaze, ali to je prvenstveno uloga koju je UNRVA opremljena da odigra, a koju niko drugi nema, zbog njenog dugogodišnjeg rada i njene mreže distribucije i njene istorije unutar Gaze“, rekao je Miler.

"UNRVA je front"

Nekoliko demokrata u američkom Senatu, uključujući senatora Krisa Van Holena, zajedno sa nekim progresivnim članovima u Predstavničkom domu američkog Kongresa, usprotivili su se neograničenoj zabrani finansiranja UNRVE.

Međutim, za svako novo finansiranje bila bi potrebna podrška barem nekih republikanaca, koji imaju većinu u Predstavničkom domu. Mnogi su izrazili svoje protivljenje UNRVI.

"UNRVA je paravan, jasan i jednostavan", rekao je u saopštenju republikanski predsedavajući Podkomiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma za nadzor i odgovornost, predstavnik Brajan Mast.

"Maskira se kao organizacija za pružanje pomoći dok gradi infrastrukturu za podršku Hamasu... Ona bukvalno usmjerava američke poreske dolare u terorizam", rekao je Mast, a prenosi Rojters.

Upitana za komentar o Mastovim tvrdnjama, direktorka za komunikacije UNRVE, Žilijet Tuma, rekla je da nezavisna revizija koju vodi bivša francuska ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona procjenjuje "mjere koje UNRVA ima u pogledu neutralnosti agencije, njenog osoblja i programa".

"Podstičemo države članice, pojedince i entitete da podijele svaku informaciju o optužbama protiv UNRVA sa istragom, ili sa tekućom revizijom, kako bi ih ispitali", rekao je Touma.

UNRVA je osnovana 1949. godine rezolucijom Generalne skupštine UN nakon rata koji je uslijedio nakon osnivanja Izraela, kada je 700.000 Palestinaca pobjeglo ili protjerano iz svojih domova.

Danas direktno zapošljava 30.000 Palestinaca, služeći građanskim i humanitarnim potrebama 5,9 miliona potomaka tih izbjeglica, u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u ogromnim kampovima u susjednim arapskim zemljama.

U Gazi, UNRVA vodi škole u ​​enklavi, njene primarne zdravstvene klinike i druge socijalne službe, i distribuira humanitarnu pomoć.

Vilijam Dir, direktor predstavništva UNRVA u Vašingtonu, rekao je za Rojters da podrška SAD čini jednu trećinu UNRVA budžeta.

"To će biti veoma teško prevazići", rekao je on. "Ne zaboravite da je UNRVA više od Gaze. Ona je zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalne usluge. Ona je istočni Jerusalim, Zapadna obala, Jordan, Sirija, Liban".

Borci Hamasa, koji upravljaju Gazom, ubili su 1.200 ljudi u napadu na Izrael 7. oktobra i uzeli 253 taoca, prema izraelskim izvještajima, što je napad koji je izazvao jedan od najkrvavijih ratova u višedecenijskom izraelsko-palestinskom sukobu, prenosi Rojters.

Izraelska vojna kampanja odmazde na gusto naseljenu enklavu ubila je više od 31.000 Palestinaca, prema vlastima u Gazi, dok je infrastruktura uništena, a stotine hiljada su sada blizu gladi.

Bonus video: