Sudija odbacio neke optužbe protiv Trampa u Džordžiji

Dvije od šest optužbi koje je odbacio sudija, Skot Mekafi, odnose se na telefonski poziv iz januara 2021. godine tokom kojeg je Tramp vršio pritisak na glavnog izbornog zvaničnika Džordžije, Breda Rafenspergera, da "pronađe" glasove kojim bi bio poništen njegov poraz u toj državi

4587 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Sudija u slučaju koji se protiv Donalda Trampa vodi u američkoj državi Džordžiji, zbog navodnog pokušaja prekrajanja izborne volje, odbacio je u srijedu neke optužbe protiv bivšeg predsjednika i nekih od drugih optuženih, prenosi agencija Rojters pozivajući se na sudska dokumenta. Međutim, slučaj će i dalje biti procesuiran.

Sudija okruga Fulton, u kojem je podignuta optužnica protiv Trampa, odbacio je 6 od 41. krivične optužbe zato što tvrdnje tužilaca da su optuženi pokušali da natjeraju zvaničnike da prekrše zakletve ne sadrži dovoljno detalja, navodi se u podnesku sudu.

Odbačene su tri tačke optužnice protiv Trampa, republikanskog predsjedničkog kandidata na izborima u novembru. Glavna optužba za reketiranje protiv Trampa i još 14 optuženih ostaje na snazi.

Bivši predsjednik i drugi optuženi u istom slučaju izjasnili su se da nisi krivi po optužbama za kriminalnu zavjeru da ponište Trampov poraz u Džordžiji na izborima 2020. godine.

Protiv Trampa su podignute još tri krivične optužnice, dok protiv predsjednika Džozefa Bajdena vodi kampanju za novi mandat u Bijeloj kući.

Protiv Trampa je između ostalog podignuta federalna optužnica zbog podrivanja izbora, a u Njujorku bi kasnije ovog mjeseca trebalo da mu počne suđenje po optužbama u vezi sa isplatama jednoj porno glumici.

Tramp odbacuje optužbe u sva četiri slučaja i tvrdi da su politički motivisane, sa ciljem da spriječe njegov reizbor.

Advokati bivšeg predsjednika i njegovih pet saradnika, među kojima su bivši šef kabineta Bijele kuće, Mark Medouz, i lični advokat, Rudi Đulijani, dovodili su u pitanje optužbe da su pokušali da natjeraju zakonodavce iz Džordije da prekrše zakletve za položaj, tako što su ih ubjeđivali da imenuju lažne elektore koji bi glasali za Trampa.

Amerikanci ne biraju predsjednika direktno, nego se na osnovu rezultata izbora u pojedinačnim državama dodjeljuju elektorski glasovi. Ko osvoji najviše elektorskih glasova, postaje predsjednik.

Dvije od šest optužbi koje je odbacio sudija, Skot Mekafi, odnose se na telefonski poziv iz januara 2021. godine tokom kojeg je Tramp vršio pritisak na glavnog izbornog zvaničnika Džordžije, Breda Rafenspergera, da "pronađe" glasove kojim bi bio poništen njegov poraz u toj državi.

U optužnici se ne precizira dovoljno detaljno kako su Tramp i drugi optuženi mogli da prekrše svoje zakletve ili dužnosti po američkom i ustavu Džordžije, utvrdio je sudija.

"Optuženima se ne daje dovoljno informacija da pripreme inteligentnu odbranu, s obzirom na to da su optuženi mogli da prekrše Ustave i zakone na desetine, ako ne i stotine različitih načina", napisao je sudija i dodao da tužioci mogu da podignu, nove detaljnije optužnice sa tim tačkama.

Sudija takođe treba da donese i odluku o tome da li bi glavna tužiteljka u ovom slučaju, Fani Vilis, trebalo da bude diskvalifikovana zbog romantične veze sa jednim od tužilaca.

Bonus video: