Fukušima: Duga borba sa sjenkama nuklearne katastrofe

Trinaest godina poslije havarije u japanskoj Fukušimi, operator nuklearke TEPCO umjereno napreduje u sanaciji. Kažu, posao će trajati tri do četiri decenije mada mnogi sumnjaju da će trajati i duže

10620 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Media biro
Foto: Media biro

Prije trinaest godina Japan je doživio najgori zemljotres u istoriji. Cunami koji je uslijedio uništio je cijela područja zemlje i doveo do nuklearne katastrofe u Fukušimi. Desetine hiljada stanovnika bile su evakuisane.

Od tada, reaktori se stabilizuju. Izazov je izvlačenje velikih količina nuklearnog goriva koje je procurilo iz reaktora kako bi se zaustavilo dalje oslobađanje radijacije.

Ovaj težak zadatak mora biti izvršen u zgradama u kojima je radioaktivno zagađenje još uvijek opasno visoko. I još uvijek nije završen.

Tokyo Electric Power Co (TEPCO), operater elektrane, procjenjuje da će rad na obezbjeđenju lokacije trajati između tri i četiri decenije. Međutim, nedavna izvještavanja o napretku na terenu bila su uglavnom negativna.

TEPCO odlaže testiranje

U januaru je TEPCO objavio da će testovi uklanjanja radioaktivnog materijala iz reaktora broj 2 pomoću robotske ruke morati ponovo da se odlože zbog tehničkih problema.

Robot na daljinsko upravljanje sada bi trebalo da počne sa radom u oktobru, tri godine nakon prvobitnog plana.

I drugdje ima problema: prve bespilotne letjelice i robot poslati u zgradu reaktora broj 1 ranije ovog mjeseca morali su da budu povučeni. Oni su imali zadatak lociranja rastopljenog ostatka goriva koji curi iz reaktora i mapiranja drugih oštećenja.

Međutim, TEPCO tvrdi da se ostvaruje stabilan napredak i da je cilj razgradnje od 30 do 40 godina i dalje dostižan.

„Sigurno i postojano napredujemo sa svakim zadatkom koji je neophodan za postizanje glavnog cilja“, rekli su za DW iz kompanije.

Ova kompanija naglašava svoje uspjehe, uključujući potpuno uklanjanje istrošenog nuklearnog goriva iz jedinica tri i četiri, kao i značajno smanjenje količine vode koja teče u komore ispod reaktora i koja je ozračena.

Osim toga, radioaktivna voda se uspješno tretira u skladu sa standardima Međunarodne agencije za atomsku energiju prije nego što bude ispuštena u Tihi okean.

Teške okolnosti

Zapravo, uprkos brojnim izazovima, dosadašnji napredak može se smatrati uglavnom pozitivnim, kaže Vinsent Gorge, šef osoblja francuskog Visokog povjerenika za nuklearnu energiju i jedan od tri međunarodna specijalna savjetnika Japanskog društva za štetu.

„Nuklearni projekti su složeni“, kaže on za DW. „A posebno su specifični projekti gašenja. Glavni faktori koji ovdje igraju ulogu su nesigurnosti o prvobitnom stanju postrojenja, kao i poteškoće u sigurnom upravljanju svim tokovima radioaktivnog otpada.“

Fukušima
foto: Shutterstock

Ta složenost je višestruko povećana na lokaciji u Fukušimi, objašnjava Gorge. „Čak i danas je pristup zgradama reaktora vrlo težak i zahtijeva potpuno daljinsko upravljanje kada je riječ o mogućoj intervenciji.“

Veliki je izazov sprovesti istraživanje i dobiti jasnu predstavu o tome „šta treba učiniti, čak i prije razmatranja kako to treba učiniti“.

Najvažniji koraci sada su uklanjanje istrošenog nuklearnog goriva iz reaktorskih zgrada jedan i dva te prikupljanje i zbrinjavanje preostalog goriva iz jezgra.

Neće ostati problem više generacija

Gorge kaže da je plan od tri ili četiri decenije „cilj“, a ne rok: „Ovo nije trka, već strukturiran, pažljiv pristup korak po korak koji zahtijeva vrijeme u svakoj fazi kako bi se odredila najbolja strategija, kako kratkoročna, tako i dugoročna, kako bi sve proteklo bezbjedno“, kaže Gorge i dodaje da su radiološki uslovi „izuzetno neprijateljski“.

Taj grub vremenski okvir od 30 do 40 godina ima dva cilja: pokazati da će sve trajati dugo, ali i pokazati da teret neće biti prenesen na više generacija. „Moramo gledati na ovaj cilj imajući to na umu“, kaže Gorge.

S obzirom na jedinstvene izazove u Fukušimi, bilo je neizbježno da će se operativni raspored razvijati. „Međutim, želio bih da naglasim da su ta kašnjenja ostala mala i da je većina najavljenog ostvarena“, kaže Gorge i zaključuje: „U ovim uslovima, ono što je već učinjeno smatram izuzetnim postignućem.“

Bonus video: